'Vanwege een tere huid'

Zechsal en huidproblemen

Tip: deze publicatie kun je hier downloaden.

Mensen die in magnesiumbalans zijn voelen zich vaak beter. Ook ons grootste orgaan en kwetsbare visitekaartje, de huid gedijt beter met wat extra magnesium. Tenminste, als je de juiste producten gebruikt.

Laat ik het maar gelijk toegeven: als adept van de transdermale (via de huid) opname van magnesium heb ik lange tijd een ambivalente verhouding met ons vel gehad. In de strijd voor erkenning voor deze manier van suppletie botsten we vaak op tegen ongeloof. De huid werd en wordt door sommige hardnekkige dermatologen gezien als een pantser dat – in ieder geval – magnesium- chloride niet doorlaat. Gelukkig is inmiddels overtuigend aangetoond dat dit essentiële mineraal wel degelijk via ons grootste orgaan wordt opgenomen. En aangezien de huid zoveel meer is dan een los omhulsel, is ook voor het functioneren van de huid zelf extra magnesium vaak  behoorlijk behulpzaam.

Van A tot Z

De huid heeft het namelijk niet makkelijk. Ondanks de beschermende, zeer ingenieuze, gelaagde opbouw - alleen al de opperhuid of epidermis bevat vijf onderdelen - en circa 8 miljoen actieve bacteriën - is het een kwetsbaar geheel. Op de site www.huidconsult.nl staan de kwetsuren en mankementen die we aan of via de huid kunnen oplopen keurig gerangschikt in een index, van A tot Z. In totaal tel ik er 218, te beginnen met aambeien en eindigend met (nare) zweetgeur. Laten we maar met de laatste beginnen.

Napoleon

“Was je niet, ik kom thuis!”, schreef Napoleon aan Josephine in het Axeloze tijdperk. Hij had gelijk: zweet, althans vers zweet van de geliefde, ruikt lekker en werkt erotiserend, tenminste als je in magnesiumbalans bent. Van voldoende magnesium ga je namelijk lekkerder ruiken. Deze constatering van de Franse prof. Delbet, gevoegd bij de desinfecterende werking van ons mineraal en het feit dat de oksels een prachtige opnameplek zijn, inspireerde ons tot het ontwerpen van een Zechsal deodorant. Natuurlijk, geen parabenen of andere rotzooi, maar een meervoudig effectief middel.

Rode vulkanen

Paniek maakt je ondernemend en creatief. Dus toen de 15- jarige Amerikaanse Stacey Klimbell vlak voor een cruciaal schoolfeest een pukkel naast haar linker neusvleugel ontdekte, pakte ze resoluut het flesje milk of magnesia van de badkamerplank. Het was van haar vader die elke avond een theelepel innam om zijn maagproblemen te bestrijden. Stacey smeerde het op haar pukkel. Daarna ging het snel.

Milk of magnesia

Via social media en talloze filmpjes op Youtube werd milk of magnesia in Amerika in no time een enorme hit in de bestrijding van pukkels en roodheid. Niet verwonderlijk, want de werkzame stof, magnesium hydroxide pakt de talgproductie aan en werkt desinfecterend. Maar aan het uitwendig gebruik van de originele milk of magnesia kleven bezwaren. Het is immers niet ontwikkeld voor gebruik op de huid, maar voor de bestrijding van maagzuur. Door de hoge PH-waarde bestaat er dan ook een kans dat de huid te veel uitdroogt, zeker bij veelvuldig gebruik kan dit op termijn schade opleveren, van de regen in de drup dus.

Toch waren we getriggerd door positieve eigenschappen van milk of magnesia, zeker toen bleek dat we dit ook konden maken met het natuurlijke magnesiumchloride uit de Zechstein bron. Zechsal heeft de werking en de formule van milk of magnesia geperfectioneerd, zodat de huid optimaal wordt beschermd én tegelijk puistjes en roodheid effectief worden aangepakt. De ingrediënten die zijn gebruikt zijn louter natuurlijk en versterken elkaar  optimaal. En getuige de vele dankbare reviews werkt het niet alleen bij pubers met puistjes. Ook ouderen met rosacea of een glimmende, rode huid hebben duidelijk baat bij een maskertje met de skin balm.

Magnesiumolie of gel?

Het gebruik van magnesiumchloride bij huidaandoeningen als psoriasis, eczeem en schimmel is al veel onderzocht en toegepast. Grofweg zijn de bevindingen dat circa 70% van de mensen die aan deze huidaandoeningen lijden, baat hebben bij het gebruik via de huid. Dit voordeel kan variëren van minder jeuk en roodheid tot  structurele vermindering  van de aandoening en bijgevolg afbouw van medicatie én de bijwerkingen daarvan. Dat laatste vergt overigens wel doorzetten en – zeker in het begin – intensief kuren met een combinatie van (voeten)baden en gebruik van de magnesiumolie of gel.

Beautyboerka

Magnesium wordt ook wel het verjongingsmineraal genoemd en dat schept verwachtingen als het om een strakke, gladde huid gaat. Hoewel magnesium zeker positieve effecten heeft  op huidverjonging, kan het niet op tegen het ingepakt houden, het beschermen tegen weer en wind. In haar lezenswaardige en vermakelijke boek “Huid” maakt de Duitse dermatoloog Yael Adler een vergelijking tussen het gezicht en de billen van een gemiddelde 70-jarige. Terwijl het altijd blootgestelde gezicht geplooid en verweerd is, zijn de billen vaak niet te onderscheiden van het achterste van een dertigjarige. Dit zou pleiten voor een beautyboerka, ware het niet dat daar weer andere bezwaren aan kleven. Overigens is de verwering niet alleen een gevolg van het open vizier, ook veelvuldig wassen, baden, scrubben en allerlei smeerseltjes zijn slecht; opzettelijk lichamelijk letsel, noemt Yael Adler dit.

Functionele cosmetica

Maar als je toch wat aan onderhoud wilt doen, gebruik dan natuurlijke middelen, het liefst zonder emulgatoren, geur en kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Hieronder valt ook magnesiumchloride dat inderdaad de celvernieuwing stimu- leert en zodoende ook voor de gezonde huid prima werkt. Door het magnesiumchloride in onze natuurlijke cosmetica te mengen met bijvoorbeeld sheabutter (veel vitamine e) komen we de mensen die de pure magnesiumolie te stroef, plakkerig en prikkend vinden behoorlijk tegemoet. Functionele cosmetica noemen we dat: goede natuurlijke ondersteuning voor je velletje en je pikt ook nog eens behoorlijk wat extra magnesium mee voor het interne gebruik.

Huismiddeltjestip

Tot slot iets over het haar. Naarmate we ouder worden verdwijnt het vaak op plekken waar het hoort en komt het tevoorschijn op plekken waar het niet hoort. Als  oorzaak wordt wel gegeven dat teveel aan calcium een haarzakje blokkeert voor andere mineralen, waardoor het haar dunner wordt en uiteindelijk verdwijnt. Het is een huismiddeltjestip, maar het werkt: als je je haar behandelt met magnesiumolie of gel of twee a drie keer per week wast met de Zechsal shampoo, blijft het langer in zijn volle glorie. Ook claimen sommigen dat het werkt bij het tegengaan van vergrijzing. Dat vergt overigens wel wat geduld, de haarcyclus duurt vijf tot zeven jaar, dus voor een beetje resultaat zul je wel twee jaar geduld moeten hebben.

Gebruikte literatuur en sites:

Yael Adler, “De Huid”, Amsterdam 2017
Carolyn Dean “The Magnesium Miracle”, New York 2007
Erhardt Proksch, ea “Bathing in magnesium­rich ….”, Journal off Dermatology” februari 2005

www.huidconsult.nl
www.zechsal.nl