Magnesium en gezondheid

Magnesium wordt wel een ‘life essential’ genoemd. Niet voor niets, want dit macro mineraal is betrokken bij honderden lichaamsprocessen. Omdat je via deze site ook magnesium kan kopen is de informatie die we over magnesium in relatie tot gezondheid mogen geven  aan strikte regels gebonden. Het is bijvoorbeeld niet geoorloofd om magnesium in relatie te brengen met ziektes, aandoeningen en herstelprocessen.

Wil je daarover meer weten dan moet je wat verder zoeken, want er is over magnesium veel te vinden. Alleen al via de Amerikaanse database Pubmed kun je meer dan 110.000 artikelen over de rol van magnesium in het menselijk lichaam raadplegen. Maar ook met een beetje slim googlen kom je een heel eind.  Onderaan deze pagina geven we een paar overzichtsartikelen en verwijzingen naar boeken en bronnen.

Volgens de Europese Food and Safety Assocation (EFSA) zijn de onderstaande claimbewoordingen geoorloofd. Magnesium draagt bij tot:

    •   de vermindering van vermoeidheid en moeheid
    •   een goede elektrolytenbalans
    •   een normaal energieleverend metabolisme
    •   de normale werking van het zenuwstelsel
    •   een normale werking van de spieren
    •   een normale eiwitsynthese
    •   een normale psychologische  functie
    •   de instandhouding van normale botten en tanden
    •   speelt een rol in het celdelingsproces

Electrolyten

De eerste geoorloofde claim is misschien wel het meest duidelijk: magnesium draagt bij tot vermindering van vermoeidheid en moeheid.  Volgens onderzoek uit 2015 heeft ruim 60% van de Nederlanders te maken met vermoeidheid.

Electrolyten zijn mineralen die zijn opgelost in lichaamsvloeistoffen waardoor er electrisch geladen ionen ontstaan. We hebben ze nodig om ziektekiemen onschadelijk te maken, voor de regeling van onze zuurtegraad en om de doorstroming van voeding naar onze cellen goed te laten verlopen. Naast magnesium zijn natrium, kalium, natrium, bicarbonaat en chloride de belangrijkste electrolyten. Om hun werk goed te doen moet er een balans of evenwicht zijn. De nieren spelen daarbij een belangrijke rol. Wil je meer lezen over magnesium als electrolyt? Lees dan dit artikel.

Metabolisme

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling, het omzetten van voedsel in brandstof om ons op gang te houden. Magnesium speelt hier op meerdere fronten een rol, onder andere door bij te dragen aan de aanmaak van ATP, het molecuul waar we onze energie uit halen. Maar er is meer, veel meer. Lees het in dit artikel.

Spieren

We hebben meer dan 600 spieren en van de meeste zijn we ons niet bewust, tenzij er een hapering optreedt. Magnesium zorgt ervoor dat spieren ontspannen, in rust komen. De antagonist van magnesium, calcium is verantwoordelijk voor de aanspanning. Kijk dit korte filmpje over calcium en magnesium in spieren.

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is een netwerk van cellen dat informatie kan opnemen en verwerken. Het verbindt alle delen van het lichaam met elkaar. Dit klinkt misschien abstract, enkele voorbeelden zijn ons reactievermogen, spiersamentrekkingen, de slagen van ons hart. Als dit niet goed functioneert krijgen we figuurlijk gesproken ‘de zenuwen’. Magnesium draagt bij aan het vermijden hiervan.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen het centraal en het perifere zenuwstelsel. De hersenen en de ruggengraat vormen het centrale deel. Het perifere deel is de verbinding tussen het centrale stelsel, de spieren en de organen. Het bestaat uit zenuwen en kleine concentraties grijze stof. De twee helften werken nauw samen om ervoor te zorgen dat je lichaam goed kan aangeven wat het voelt en nodig heeft. Het zorgt - zoals gezegd - er ook voor dat we op de juiste manier reageren op informatie (prikkels) van buitenaf en zo onze zenuwen de baas blijven.

Lees hier meer over het zenuwstelsel.

Eiwitsynthese

Onze cellen (we hebben er miljarden) hebben eiwit nodig om taken uit te voeren en eiwitsynthese is het maken van die eiwitten. Magnesium draagt daar aan bij. Kijk eerst deze video over eiwitsynthese en lees dan verder over de rol van magnesium.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4455825/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov › articles › PMC5926493

Celdeling

Voor groei en herstel is celdeling noodzakelijk. Gedurende ons leven doen het zo’n slordige 10.000 triljoen ( dus 10.000.000.000.000.000.000.0000 ) keer in ons leven, maar toch went het nooit. Zonder celdeling geen leven. Uit vele studies komt naar voren dat bij gebrek aan voldoende magnesium het proces van celdeling moeizamer verloopt waardoor de kans op het ontstaan van allerlei kwalen en aandoeningen groter wordt. Lees het maar na in deze overzichtsstudie.

Psychologische functie

In de jaren 70 van de vorige eeuw maakte de Stichting Pandora naam met de onderstaande poster. Het geeft aan dat we allemaal zo onze tic’s hebben en dat ons dat juist als soort interessant maakt. Wanneer we zoals gangbaar de duitse psychiater Jung volgen wordt met de psychologische functie, denken, voelen, gewaarworden en intuitie bedoeld, samenvattend: menselijk gedrag. Hieronder vallen onder andere ook zaken als concentratievermogen, leervermogen en geheugen. Er is de laatste jaren sterk groeiende belangstelling voor de rol van magnesium in deze processen. Hieronder een paar recente studies:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352515/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761127/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.656290/full

Botten en tanden

Botten geven stevigheid en hebben een beschermende functie voor onze organen. Ze zijn – als het goed is- niet alleen hard, maar ook flexibel. Gedurende ons leven kunnen onze botten van vorm veranderen en ook kunnen ze zich herstellen na een breuk. Voor deze noodzakelijke flexibiliteit zorgt magnesium, terwijl calcium voor de hardheid zorgt.

Vergelijk het met een muur: als calcium de stenen zijn, is magnesium het cement. Beide heb je in een goede onderlinge verhouding nodig om te voorkomen dat er gaten ontstaan. Meer weten over het belang van magnesium in onze botten of over de mogelijke gevolgen van een te kort aan magnesium voor ons beenderenstelsel? Lees dan deze artikelen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775240/

https://link.springer.com/article/10.1007/s10534-021-00305-0

Meer weten?

Een ietwat verouderde, maar wel overzichtelijke website is www.mgwater.com. Hierin staan ruim 300 artikelen en studies gegroepeerd naar onderwerpen. Met de vertaalmachine goed leesbaar.

Via vaak vrij toegankelijke sites als Pubmed of Science Open is er de wereld aan onderzoeken en literatuur te vinden.

Er is een aparte internationale vereniging voor wetenschappers die zich bezighouden net magnesium onderzoek, inclusief een eigen tijdschrift.

Dichter bij huis kun je terecht bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar is een speciale onderzoeksgroep die zich bezighoudt met magnesium. Met regelmatig intereressante studies en publicaties.

En dan is er natuurlijk nog een aardig stapeltje boeken. Heel praktisch.

Betaal mogelijkheden