De bron

Waar komt Zechsal magnesium vandaan?

Zechsal magnesium voor het gebruik via de huid komt uit de Zechstein Zee. Deze zee is 250 miljoen jaar geleden ingedroogd. Vanuit de ondergrondse zoutlagen van de Zechstein Zee wordt op diverse plaatsen in Polen, Duitsland en Nederland zout gewonnen. De meeste vindplaatsen betreffen natriumchloride keukenzout. In Nederland ligt de bekendste bron daarvan in Boekelo. In het gebied van de Zechstein Zee zijn ook enkele bronnen die hoofdzakelijk bestaan uit magnesiumchloride. Een belangrijke vindplaats van dit magnesiumzout ligt in Nederland, vlakbij Veendam. Vanuit deze bron is Zechsal opgebouwd en dit is nog steeds onze basis. In Veendam ontwikkelen we daarnaast samen met het mijnbedrijf Nedmag unieke magnesiumproducten om in te nemen.

Winning en gebruik

Het zout wordt gewonnen volgens het principe van ‘solution mining’. Er gaat een pijp naar 1600 meter diepte. Door de pijp gaat water. De aarde verwarmt (het is daar 70 graden) het water en het magnesiumzout lost op. Via een 2e pijp wordt het vloeibare zout (pekel) opgepompt.

 

Het meeste daarvan gaat via een ondergronds leidingsysteem van de mijn naar de NEDMAG fabrieken in Veendam. Hier vinden bewerkingen plaats om het geschikt te maken voor diverse industriële doeleinden. Zo is het een basisstof voor het maken van vuurvaste ovens en wordt het verwerkt als brandwerende stof in kleding.

Zuiver magnesiumzout

De winning voor topisch gebruik, de toepassingen op mens en dier, vindt plaats vanaf 2008. Vanuit de herkenning en erkenning van de unieke samenstelling van deze zoutlaag, is een speciale productielijn opgestart en is tevens de basis gelegd voor de ontwikkeling van Zechsal. In het bovenstaande plaatje ziet u dat het Zechstein zout, ook wel bischofiet genoemd, als laatste kristalliseert. Het is daarmee het meest zuivere en edele magnesiumzout dat er is.

Kwaliteitsborging Zechstein magnesium

Al onze magnesium producten voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen. Voor het magnesiumchloride uit de Zechstein Zee begint dit bij strenge protocollen voor de winning. Vervolgens wordt in het laboratorium d.m.v. analyse de zuiverheid in kaart wordt gebracht. Van elke gewonnen lading worden analyses gemaakt zodat de exacte samenstelling bekend is. Dit geldt ook voor het gehalte aan zogenaamde sporenelementen die in de natuurlijke grondstof aanwezig zijn. Door deze kwaliteitsborging is het toegestaan om deze ladingen te bestemmen voor gebruik bij de mens.

Gebruik door Zechsal

De verwerking van magnesiumchloride vindt plaats vlakbij bij de bron. Daar is sinds 2010 Zechsal gevestigd. Naast deze grondstof betrekken we inmiddels ook diverse magnesiumsoorten uit de Verenigde Staten en Israël.

Ook hier gaan we voor superieure kwaliteit. Met de Zechsal producten bent u verzekerd van pure, zuivere en werkzame producten voor een ontspannen en gezond leven.

Betaal mogelijkheden