De bron

Waar komt Zechsal magnesium vandaan?

Zechsal wordt gewonnen in Tripscompagnie, een plaatsje vlakbij Veendam. Hier werd in 1982 begonnen met het winnen van een unieke zoutlaag uit de Zechstein zee. Deze zee is 250.000.000 jaar geleden ingedroogd.Vanuit de ondergrondse zoutlagen van de Zechstein zee wordt op diverse plaatsen in Polen, Duitsland en Nederland zout gewonnen. De meeste vindplaatsen betreffen natriumchloride (keukenzout). In Nederland ligt de bekendste bron daarvan in Boekelo.
De bron bij Tripscompagnie bestaat hoofdzakelijk uit magnesiumchloride. In de hele wereld zijn er circa 10 van dergelijke bronnen die in exploitatie zijn. De bron in Tripscompagnie is erkend als de zuiverste (vrij van vervuiling) en het hoogst geconcentreerd. Het magnesiumzout in vaste vorm bevat 47% magnesiumchloride.

Winning en gebruik magnesium

Het zout wordt gewonnen volgens het principe van ‘solution mining’, zie bijgevoegd plaatje. Er gaat een pijp naar 1600 meter diepte. Door de pijp gaat water. De aarde verwarmt ( het is daar 70 graden) het water en het magnesiumzout lost op. Via een 2e pijp wordt het vloeibare zout (pekel) opgepompt. Het meeste daarvan gaat via een ondergronds leidingsysteem van de mijn naar de NEDMAG fabrieken in Veendam. Hier vinden bewerkingen plaats om het geschikt te maken voor diverse industriële doeleinden. Zo is het een basisstof voor het maken van vuurvaste ovens en wordt het verwerkt als brandwerende stof in kleding.

Superieur magnesiumzout

De winning voor topisch gebruik, de toepassingen op mens en dier, vindt plaats vanaf 2008. Twee consultants die bij de Nedmagmijn werkten, onderkenden de unieke samenstelling van deze zoutlaag, waardoor deze superieur is in vergelijking met bijvoorbeeld magnsiumchloride uit de Dode Zee en het eveneens medicinaal gebruikte EPSOM-zout dat bestaat uit magnesiumsulfaat.
In het bovenstaande plaatje ziet u dat het Zechstein zout, ook wel bischofiet genoemd, als laatste kristalliseert. Het is daarmee het meest zuivere en edele magnesiumzout dat er is.

Kwaliteitsborging Zechstein magnesium

De consultants hebben samen met Nedmag - de eigenaar van de mijn - het bedrijf Zechstein Minerals opgericht, dat het exclusieve recht heeft om zuivere ladingen volgens een strak geborgd proces te winnen. Dit proces begint bij het laboratorium, waar d.m.v. analyse de zuiverheid van de ladingen in kaart wordt gebracht.

Vervolgens worden alle pijpleidingen en pompinstallaties gereinigd en wordt deze lading gewonnen. In vloeibare vorm wordt het in een afgesloten proces in een grote ketel opgevangen. De enige bewerking die plaatsvindt is dat het beetje ijzer dat het bevat er uit wordt gehaald. Dit om te voorkomen dat de magnesiumolie (zoals het in vloeibare vorm heet) een roestige kleur krijgt. Op de vloeistof vindt een proces van verkoeling en verhitting plaats, zodat er weer zoutkristallen ontstaan, zoals ze onder de grond hebben gelegen.
Van elke gewonnen lading worden analyses gemaakt zodat de exacte samenstelling op ppm-niveau ( parts per million) bekend is. Dit geldt voor het gehalte aan magnesiumchloride, maar ook voor de minimale hoeveelheden sporenelementen die in de natuurlijke grondstof aanwezig zijn. Door deze kwaliteitsborging is het toegestaan om deze ladingen te bestemmen voor gebruik bij de mens.

Het Zechstein inside logo geeft de garantie dat het zuivere, natuurlijke producten betreft uit de Zechstein bron. 

Gebruik door Zechsal

De verwerking van dit zuivere zout voor menselijke toepassing vindt dus plaats vlakbij bij de bron. Daar is sinds 2010 ook Zechsal gevestigd. Wij verkrijgen de grondstof direct van Zechstein Minerals in zijn unieke (vloeibare en vaste) vorm. We geven dit door aan consumenten en therapeuten als Zechsal magnesiumolie en badkristallen. Daarnaast gebruiken we de magnesiumolie als grondstof voor het maken van producten als de bodygel, bodycream, shampoo, etc. De overige ingrediënten die in deze producten zitten zijn 100% natuurlijk en vallen onder de scherpste kwaliteitsborging (BDIH) voor natuurcosmetica. Met de Zechsal producten bent u dus verzekerd van het zuiverste en edelste natuurlijke magnesium, rechtstreeks uit de unieke Zechstein bron.

Betaal mogelijkheden