Magnesium in voeding

Het mineraal magnesium komt voor in praktisch alle voeding. Als je vermoedt dat je een tekort aan magnesium hebt is het van belang om als eerste naar je voedingspatroon te kijken en meer magnesiumrijke voeding te gebruiken. Lees hier meer over een magnesiumtekort.

Belangrijke bronnen van magnesium

     ♥  groene groenten (spinazie, broccoli, andijvie etc.)
     ♥  volkoren granen
     ♥  noten (vooral walnoten en amandelen)
     ♥  cacao (pure chocolade)
     ♥  schaaldieren

Helaas is ons eten alleen niet voldoende om in onze magnesiumbehoefte te voorzien. Dit heeft te maken met de uitputting van de bodem waardoor het magnesiumgehalte de laatste tientallen jaren behoorlijk is gedaald. Hierdoor bevat bv groente vele malen minder magnesium dan in de tijd van onze grootouders. Soms scheelt dit wel een factor 5! Ook al eet je heel gezond, biologisch en neem je bewust magnesiumrijke voeding, dan nog is de kans groot dat je tekort komt.

De verhouding tussen calcium en magnesium

Daarbij speelt ook de verhouding tussen calcium en magnesium een rol. Ze hebben elkaar nodig - o.a.. voor de opbouw van je botten -  maar wel in de juiste verhouding. Dat betekent dat de hoeveelheid magnesium ruim groter moet zijn dan calcium. Veel deskundigen geven een verhouding aan van 2:1. Veel mensen hebben teveel calcium ten opzichte van magnesium in hun lichaam, met alle gevolgen van dien: van permanente stress door het gebrek aan ontspanning tot osteoporose en aderverkalking omdat het teveel aan calcium neerslaat in de aderen.

Herstellen van de magesiumbalans

Om de super belangrijke balans tussen magnesium en calcium te herstellen hebben we maar 1 keuze: extra magnesium gebruiken! Met magnesiumrijke groente, fruit, noten en granen alleen redden we het niet, want veel magnesiumrijk voedsel bevat ook calcium. De balans wordt alleen hersteld door extra magnesium toe te voegen door middel van suppletie. Met Zechsal kan dit op een natuurlijke manier.