Magnesium in voeding

Magnesium komt voor in veel soorten voeding. Belangrijke bronnen van magnesium zijn:

  • groene groenten (bv spinazie)
  • volkoren granen
  • soja
  • noten
  • cacao
  • schaaldieren

Helaas is ons eten vaak niet voldoende om in onze magnesiumbehoefte te voorzien. Dit heeft te maken met de uitputting van de bodem waardoor (onder andere) het magnesiumgehalte de laatste tientallen jaren behoorlijk is gedaald. Hierdoor bevat bv groente vele malen minder magnesium dan in de tijd van onze grootouders. Ook al eet je heel gezond, dan nog is de kans groot dat je tekort komt!

Ook de verhouding tussen calcium en magnesium speelt een rol. Ze hebben elkaar nodig, maar wel in de juiste ratio. Vaak is de verhouding scheef en hebben we teveel calcium ten opzichte van magnesium in ons lichaam. Om die balans te herstellen moeten we extra magnesium nemen.

Nb. Met voedsel alleen redden we dat niet, want veel magnesiumrijk voedsel bevat ook veel calcium. 

Kortom: vrijwel alle mensen kunnen wel wat extra magnesium gebruiken!