Veelgestelde vragen

Magnesium
Magnesium verbonden met chloride is de beste vorm voor opname via de huid. Bij gebruik van magnesiumchloride via de huid, komt het via de zweetklieren en haarvaten rechtstreeks in het intercellulaire vocht en wordt het maag-darm kanaal omzeilt. Magnesium chloride is de lichaamseigen soort en onder de magnesiumverbindingen een uitstekende ‘allrounder’.

Sinds 2022 is deze natuurlijke vorm van magnesiumchloride ook in food grade verkrijgbaar en wordt het gebruikt in de Magnesium Drops van Zechsal. Ook daar zorgt het voor een uitstekende opname. Magnesium citraat is wereldwijd de meest gebruikte orale vorm. Het wordt bij de meeste mensen goed opgenomen. Magnesiumcitraat is het meest geschikt voor de werking van spieren en gewrichten. Er is een kans op maag-darm problemen bij inname van hoge doses.

Magnesium bisglycinaat is een aminozuur-gebonden vorm. Hierdoor is de opname zeer goed. De kans op maag-darm klachten is kleiner dan bij citraat. Magnesium bisglycinaat wordt gezien als de beste vorm voor de ondersteuning en instandhouding van het zenuwstelsel en de heldere geest.
Jazeker! De combinatie is daarbij heel persoonlijk. Wij adviseren om magnesium chloride als basis te nemen. Bijvoorbeeld door regelmatige voetenbaden, gecombineerd met de andere huidproducten voor de extra effectieve opname via de huid. Het gebruik van de orale poeders werkt prima als aanvulling. Ook de poeders zelf kunnen eventueel gecombineerd worden. Waarbij het citraat meer fysieke effecten heeft (spieren, botten, vermoeidheid) en bisglycinaat meer werkt op de mentale processen en het zenuwstelsel.
Er zijn meer dan 40 soorten magnesium en je kunt zo 1,2,3 niet zeggen welke de beste is voor jou. Ieder mens is anders en onze ervaring is dat mensen verschillend reageren op de soorten magnesium. Zechsal werkt met drie soorten magnesium die naar onze mening het predikaat ‘goed tot uitstekend’ verdienen: chloride, bisglycinaat en citraat. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat deze verbindingen goed worden opgenomen in het lichaam.

Lees hier meer over welk magnesium voor jou het meest geschikt is.
In theorie is dat mogelijk, net als bij water of zuurstof. Magnesium is geen medicijn, maar een natuurlijk mineraal dat we dagelijks nodig hebben. Een eventueel overschot wordt op natuurlijke wijze door de nieren afgescheiden (vergelijkbaar met vitamine C). Mensen met ernstige nierproblemen en mensen met een zeer lage hartslag wordt aangeraden om eerst een arts te raadplegen voordat ze magnesium gaan suppleren. Lees hier meer over Teveel magnesium.
Net als bij andere primaire levensbehoeften, zoals zuurstof en water, verbruiken we voortdurend magnesium en kunnen we geen voorraad aanleggen. Een magnesiumtekort ontstaat daarom sneller dan je denkt. Ons lichaam gebruikt namelijk de magnesium die het nodig heeft en scheidt het overschot via de nieren en door middel van transpiratie uit. Lees op deze pagina meer: Heeft u een magnesiumtekort
Net als bijvoorbeeld water en zuurstof is ook magnesium vluchtig. Het lichaam heeft het voortdurend nodig, maar kan wat het niet direct nodig heeft maar voor korte duur opslaan: je gebruikt het magnesium wat je lichaam binnenkomt binnen 24 tot 36 uur en een eventueel overschot verlaat je lichaam door bijvoorbeeld zweten etc. Bovendien gebruik je de ene dag meer magnesium dan de andere. Sport, stress, medicatie, voeding en genetische aanleg zijn daarbij medebepalend voor hoeveel magnesium het lichaam effectief nodig heeft. Het meten is moeilijk doordat het een momentopname is. In dit blog lees je er meer over: Test zelf je magnesiumgehalte. Het is aan te raden een zelfdiagnose te doen. Zechsal heeft daartoe een pakket ontwikkeld. Lees hier meer over: Zechsal zelfdiagnosepakket
Waarom Zechsal?
De basis van Zechsal is magnesium chloride uit de zuiverste bron ter wereld, de Zechstein bron. Dit natuurlijke magnesium is geschikt voor opname via de huid en ook verkrijgbaar in vloeibare vorm om in te nemen. Daarnaast biedt Zechsal andere soorten magnesium aan in poedervorm, zonder vulmiddelen en van de beste kwaliteit.
Zechsal en Dode Zeezout hebben als overeenkomst dat ze voor een belangrijk deel zijn opgebouwd uit magnesiumchloride. Zechsal bevat echter een hogere concentratie en is zuiverder. De Dode Zee ligt aan de oppervlakte en is vervuild door mens en milieu. Zechsal is onaangetast en komt rechtstreeks van 1600m diepte.
Zechsal is qua samenstelling niet te vergelijken met Himalayazout. De enige overeenomst is de afkomst uit een oerzee. Verder bestaat Himalayazout voor 97-98% uit natriumchloride, dus gewoon keukenzout. Daarnaast bevat het 2% magnesiumchloride. Zechsal zout heeft een veel hogere concentratie magnesiumchloride (47%) . Daarnaast is Himalaya zout dat aan de oppervlakte wordt gewonnen vervuild door mens en milieu.
Producten
De transdermale producten (opname via de huid) bevatten als werkzame stof zoveel mogelijk zuiver magnesiumchloride uit de unieke Zechstein bron. De hoogste concentraties vindt je in de magnesiumolie, de magnesiumgel en de badkristallen (resp. 31, 30 en 47%). Ze bestaan voor de rest uit water. Alleen de magnesiumgel bevat nog een klein deel natuurlijk zetmeel als verdikkingsmiddel.

Zechsal huidverzorging bevat ook magnesiumchloride en daarnaast vrijwel alleen natuurlijke ingrediënten. De magnesium supplementen voor inname zijn magnesium drops, magnesiumcitraat en -bisglycinaat. De eerste bevat natuurlijk magnesiumchloride uit de Zechstein bron (food grade). De beide anderen zijn magnesiumsoorten in zuivere poedervorm, zonder vulmiddelen. TIP: bij elke productbeschrijving vindt je een uitgebreide ingrediëntenlijst.
De Zechsal producten zijn vrijwel allemaal vegan. Er zijn een paar uitzonderingen. Dit is de Zechsal hair & body wash. Deze is niet vegan, omdat lactoserum 1 van de werkzame stoffen is. En de collageen ACTIVE en collageen PLUS zijn ook niet vegan. Als je zeker wilt weten of iets vegan is let dan op of er bij het product een vegan label te zien is.
Nee. Zechsal producten zijn niet getest op dieren.
Gebruik en bijwerkingen
Als je Zechsal bestelt via onze webwinkel, wordt er een uitgebreide gebruiksaanwijzing meegestuurd met de producten. Hierin vindt je de aanbevolen doseringen, toepassingen en tips voor gebruik.

Je vind de infosheet Waarom Zechsal? inclusief gebruiksaanwijzing ook in onze kennisbank.
Dat kan inderdaad. Als je chronische klachten hebt kan het in het begin vervelend zijn om extra magnesium te gebruiken. De pijn kan erger worden, er kan hoofdpijn ontstaan en je kunt je loom of moe voelen. Allerlei processen komen op gang onder invloed van magnesium en het lichaam reageert soms heftig. Onze Duitse therapeuten hebben hier een mooi woord voor en noemen het "Heilschmerzen". Wij hebben dit vertaald als 'herstelpijn'. Als je hier last van hebt, probeer dan eerst een lagere dosering en bouw het langzaam op.

Mensen die heftig reageren op de Zechsal originals (olie, gel of badkristallen) hebben in vrijwel alle gevallen uiteindelijk baat bij magnesium. Het magnesium helpt het lichaam op een natuurlijke manier om weer in balans te komen. Nb. bij de functionele cosmetica (deodorant, body cream etc.) is de concentratie magnesium lager en daar komen dit soort reacties voor zover bij ons bekend niet voor.
Dat kan heel goed, zelfs bij baby's wordt Zechsal gebruikt. De dosering moet wel aangepast worden en is afhankelijk van de leeftijd. Wij hebben hiervoor een speciale informatiesheet over magnesium bij kinderen die je kunt vinden in onze kennisbank.
Zechstein Minerals en het Magnesium Health Instituut hebben dit getest en dit is hun conclusie: "Wij bevelen het gebruik van de kristallen als basis voor een hooggeconcentreerde magnesiumolie (> 5%) niet aan". De kristallen zijn geproduceerd door middel van een verdampingsproces. De magnesiumoplossing uit de bron wordt hierbij verwarmd tot 160 graden Celsius. Het water wordt geëvaporeerd tot een concentratie van 47% magnesiumchloride is bereikt.

Deze concentratie is de juiste om magnesiumchloride-hexahydraat te verkrijgen, dat een stabiele vaste vorm geeft na kristallisatie op een afkoelband. Door het verhitten zal een klein deel magnesiumchloride ontbinden tot MgOHCl (magnesiumhydroxide chloride), MgCO3 (magnesiumcarbonaat) en wat HCl (waterstofchloride) tijdens het verdampen. Deze producten zijn verantwoordelijk voor de witte waas die je kunt zien als de kristallen worden opgelost. Ze zijn niet direct gevaarlijk maar het zijn bijproducten in de noodzakelijke stap om kristallen te produceren.

Voor toepassingen tot 5% concentratie, zoals de badkristallen, zijn ze perfect geschikt. Voor topische toepassingen (op de huid) met hogere concentraties bevelen wij de meest zuivere en natuurlijke magnesiumolie aan, zoals deze rechtstreeks uit de bron komt, zonder verhitting. De magnesiumolie is gegarandeerd geschikt voor gebruik op de huid.
Dit zijn kristallen uit het vocht (zweet) in de huid. Als u Zechsal smeert, trekt dit in eerste instantie vocht aan uit de huid. Vervolgens wordt het magnesium opgenomen en blijven andere kristallen op de huid achter. Naarmate de huid schoner is (bv direct na wassen) zal dit effect minder optreden en geen 'witte waas' zichtbaar zijn.
Dit kan geen kwaad, maar het kan wel een onprettig gevoel geven. Om te wennen aan het gebruik kun je de gel of olie verdunnen met water en de concentratie langzaam opvoeren. Je kunt ook andere plekken op het lichaam uitproberen: de buikstreek en de voeten zijn in het algemeen goede plekken voor opname en de huid is daar niet erg gevoelig. Ieder mens is echter uniek en het is dus goed om zelf te ontdekken wat voor jou het beste werkt!ervaar een prikkeling als ik Zechsal op mijn huid aanbreng.
Bij mensen met chronische aandoeningen (denk aan reuma, neuropathie of fybromyalgie) of ophopingen van gifstoffen in het lichaam, kunnen de klachten eerst erger worden. Zie ook de vraag over het verergeren van klachten.

Oraal gebruik van citraat kan bij hogere doseringen maag-darm problemen geven zoals diarree of krampen. Bij het innemen van bisglycinaat en zeker transdermaal gebruik van magnesiumchloride is de kans daarop minder, maar niet uit te sluiten.

Gelijktijdige inname van magnesium en bepaalde vormen van medicatie kan een verstorend effect hebben op de beoogde werking van de medicatie. Wij adviseren daarom om altijd een uur tussen de inname van medicatie en het gebruik van Zechsal magnesium te laten.

Mensen met zeer ernstige nierproblemen en mensen met een zeer lage bloeddruk en of hartslag wordt aangeraden om alleen onder (medische) begeleiding magnesium te suppleren. Houd u aan de gebruiksvoorschriften en raadpleeg bij twijfel een arts!
Ja dat mag en dit raden we zeker aan. Tijdens de zwangerschap is er een hogere magnesiumbehoefte. Veel zwangere vrouwen hebben dan ook baat bij suppletie van extra magnesium, tijdens, maar ook na de zwangerschap. Lees hier meer informatie over magnesium en zwangerschap.
Voeding en magnesium
Jazeker, in volkorenbrood, banaan, soja, noten, groene groente, cacao en nog veel meer. Toch hebben veel mensen (ongemerkt) een magnesium tekort. Dit heeft te maken met onze eetgewoonten, maar ook met het feit dat ons voedsel steeds minder magnesium bevat. Dit laatste wordt veroorzaakt door uitputting van de bodem. Of u extra magnesium nodig heeft, is van veel factoren afhankelijk. Wil je hier meer over weten? Lees ook Heb ik een magnesium tekort? of doe onze magnesium check.
Met een perfect uitgebalanceerd dieet is het in theorie mogelijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Rekening houdend met de kwaliteit van ons hedendaagse voeding, is de kans echter groot dat je niet voldoende binnenkrijgt.
Wanneer je een magnesiumtekort hebt kun je het beste magnesiumrijke voeding zoals groene groenten en fruit nemen. Magnesium in groente is goed opneembaar, net als magnesium in fruit. Naast de relatief grote hoeveelheid magnesium bevatten ze ook nog eens andere vitaminen en mineralen.
Bezorging
Je mag ons mailen op: info@zechsal.nl Wij gaan voor je uitzoeken waar je pakket is gebleven en zoeken naar een passende oplossing.
Normaal gesproken wordt je bestelling binnen 1-3 werkdagen bezorgd. Je kan via de track & trace gegevens zien op welke dag en binnen welk tijdsvenster je pakket bezorgd wordt. Je ontvangt de track & trace informatie per e-mail. In de meeste gevallen wordt je pakket de volgende werkdag bezorgd (indien voor 15.00 besteld). Het kan voorkomen dat je pakket vertraagd is. In dat geval adviseren wij om de track & trace informatie in de gaten te houden. Is je pakket na 3 werkdagen nog niet bezorgd? Neem dan contact op met onze klantenservice via info@zechsal.nl of telefonisch op 0598-626810
Bestellen
Om spaarpunten in te leveren moet je ingelogd zijn op je account. Vervolgens kan je op de pagina waar je de betaalmethode kiest spaarpunten inleveren als je voldoende spaarzegels hebt. Inleveren kan vanaf 10 spaarzegels.
Spaarzegels inleveren kan op de pagina waar je de betaalmethode kiest. Dit is de laatste pagina in het bestelproces. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de spaarzegels: Spaarprogramma
Heb jij een kortingscode ontvangen voor Zechsal? Deze kan je toepassen in de winkelwagen of in de checkout op de pagina waar je de betaalmethode kiest.
Je kan een kortingscode krijgen door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Hierin staan maandelijks aanbiedingen met een kortingscode. Daarnaast kan je, indien je bij een therapeut onder behandeling bent, je therapeut vragen of ze een kortingscode hebben voor Zechsal.
App
Je kan de app downloaden via de app store en play store. Zoek op Zechsal en klik op de download knop. Je kan de app ook downloaden via deze pagina: https://www.zechsal.nl/zechsal-app
Méér shopping gemak op je mobiel of tablet. Overzichtelijk en snel je producten bestellen. Als eerst op hoogte van nieuwe producten. De beste app only aanbiedingen via push meldingen.
Duurzaamheid
Met onze producten en bedrijfsvoering probeert Zechsal haar voetafdruk zo klein mogelijk te houden. De Zechal producten voldoen aan de hoogste eisen van zuiverheid en kwaliteit, en met onze keuzes voor materialen en partners in de regio proberen we het milieu zoveel mogelijk te ontzien. We maken ons pand energie zuinig door zonne-energie en infraroodpanelen te gebruiken en we oefenen druk uit om het winningsproces van het Zechstein magnesium tijdsbestendig te maken.
We zetten ons in voor duurzame verpakkingen, stappen over op bio-based tubes en waar mogelijk geryclde materialen. En we gaan door met zoeken naar milieuvriendelijke verpakkingen
Zechsal voor therapeuten
Ja dat kan zeker. Als je een praktijk hebt kun je via onze website een account aanmaken voor therapeuten. Die moeten wij nog wel activeren en daarvoor hebben we je btw- of KvK nummer nodig. Daarna kun je aan de slag om de producten online in te kopen (en te verkopen aan je cliënten).
Je kan een account aanmaken via onze website. Klik op deze link: account aanmaken. Zodra je account geactiveerd is (meestal binnen 1 werkdag) ontvang je van ons een e-mail met extra informatie en een prijslijst.
De voordelen zijn: speciale (groothandels) tarieven, gratis folders, flyers en posters, helpdesk voor informatie & advies (ma-vr), persoonlijke service en toegang tot ons partner programma voor als je niet wilt inkopen maar wél wilt samenwerken (zie ook Zechsal partner worden).

 

Staat je vraag hier niet bij?

Bekijk onze kennisbank of mail ons op info@zechsal.nl Bellen naar 0598 - 626 810 mag ook. Wij zullen u zo goed mogelijk helpen!

Betaal mogelijkheden