Veelgestelde vragen

Waar vind ik een gebruiksaanwijzing?

Als je Zechsal bestelt via onze webwinkel, wordt er een uitgebreide gebruiksaanwijzing meegestuurd met de producten. Hierin vindt je de aanbevolen doseringen, toepassingen en tips voor gebruik. Je vind de infosheet 'Waarom Zechsal?' ook in onze kennisbank of je kunt de volgende link gebruiken -> Klik hier voor de gebruiksaanwijzing.

Wat is de samenstelling van Zechsal?

Alle producten zijn 100% natuurlijk en bevatten als werkzame stof zoveel mogelijk zuiver magnesiumchloride uit de Zechstein bron. De zogenaamde Zechsal originals zijn de magnesiumolie, de magnesiumgel en de badkristallen. Deze hebben de hoogste concentratie aan magnesium (resp. 31, 30 en 47%) en bestaan voor de rest uit water. Allen de magnesiumgel bevat nog een klein deel natuurlijk zetmeel als verdikkingsmiddel. 

De Zechsal functionele cosmetica (pure elements gezichtscreme, body cream, hair & body wash, deodorant en skin balm) zijn samengestelde producten met andere functionele, natuurlijke ingrediënten. Zie hiervoor de uitgebreide INCI lijst. Deze staat onderaan bij de productbeschrijving 

Zechsal producten zijn niet op dieren getest en bevatten geen conserveermiddelen.

Het lijkt wel of mijn klachten eerst erger worden. Hoe kan dit?

Dat kan inderdaad. Als je chronische klachten hebt kan het in het begin vervelend zijn om extra magnesium te gebruiken. De pijn kan erger worden, er kan hoofdpijn ontstaan en je kunt je loom of moe voelen. Allerlei processen komen op gang onder invloed van magnesium en het lichaam reageert soms heftig. Onze Duitse therapeuten hebben hier een mooi woord voor en noemen het "Heilschmerzen". Wij hebben dit vertaald als 'herstelpijn'.

Als je hier last van hebt, probeer dan eerst een lagere dosering en bouw het langzaam op. Mensen die heftig reageren op de Zechsal originals (olie, gel of badkristallen) hebben in vrijwel alle gevallen uiteindelijk baat bij magnesium. Het magnesium helpt het lichaam op een natuurlijke manier om zichzelf te herstellen.

Nb. bij de functionele cosmetica (deodorant, body cream etc.) is de concentratie magnesium lager en daar komen dit soort reacties voor zover bij ons bekend niet voor.

Kun je Zechsal ook bij kinderen gebruiken?

Dat kan heel goed, zelfs bij baby's wordt Zechsal gebruikt. De dosering moet wel aangepast worden en is afhankelijk van de leeftijd. Wij hebben hiervoor een speciale informatiesheet die je kunt vinden in onze kennisbank of open de sheet direct via deze link. Daarin staat welke producten voor welke leeftijd geschikt zijn en hoeveel je kunt gebruiken.

Extra magnesium helpt baby's en kinderen om rustiger te worden (o.a. bij gedragsstoornissen als ADHD), beter te slapen en zich fijner te voelen. Bel ons gerust als je hier meer over wilt weten!

Magnesium zit toch gewoon in onze voeding?

Jazeker, in volkorenbrood, banaan, soja, noten, groene groente, cacao en nog veel meer. Toch hebben veel mensen (ongemerkt) een magnesium tekort. Dit heeft te maken met onze eetgewoonten, maar ook met het feit dat ons voedsel steeds minder magnesium bevat. Dit laatste wordt veroorzaakt door uitputting van de bodem.

Of u extra magnesium nodig heeft, is van veel factoren afhankelijk. Lees ook “Heeft ú een magnesium tekort?” of doe hier onze 'magnesiumtekort check'.

Kan ik teveel Zechsal magnesium binnen krijgen?

Nee. Zechsal bevat het lichaamseigen magnesiumchloride. Het is dus geen medicijn, met mogelijke bijwerkingen, maar een natuurlijk mineraal dat we dagelijks nodig hebben. Een eventueel overschot wordt op natuurlijke wijze door de nieren afgescheiden (vergelijkbaar met vitamine C). Mensen met ernstige nierproblemen en mensen met een zeer lage hartslag wordt aangeraden om eerst een arts te raadplegen.

Kan ik magnesiumolie maken door de kristallen op te lossen?

Zechstein Minerals en het Magnesium Health Instituut hebben dit getest en dit is hun conclusie:

"Wij bevelen het gebruik van de kristallen als basis voor een hooggeconcentreerde magnesiumolie (> 5%) niet aan". De kristallen zijn geproduceerd door middel van een verdampingsproces. De magnesiumoplossing uit de bron wordt hierbij verwarmd tot 160 graden Celsius. Het water wordt geëvaporeerd tot een concentratie van 47% magnesiumchloride is bereikt. Deze concentratie is de juiste om magnesiumchloride-hexahydraat te verkrijgen, dat een stabiele vaste vorm geeft na kristallisatie op een afkoelband. Door het verhitten zal een klein deel magnesiumchloride ontbinden tot MgOHCl (magnesiumhydroxide chloride), MgCO3 (magnesiumcarbonaat) en wat HCl (waterstofchloride) tijdens het verdampen. Deze producten zijn verantwoordelijk voor de witte waas die je kunt zien als de kristallen worden opgelost. Ze zijn niet direct gevaarlijk maar het zijn bijproducten in de noodzakelijke stap om kristallen te produceren. Voor toepassingen tot 5% concentratie, zoals de badkristallen, zijn ze perfect geschikt. Voor topische toepassingen (op de huid) met hogere concentraties bevelen wij de meest zuivere en natuurlijke magnesiumolie aan, zoals deze rechtstreeks uit de bron komt, zonder verhitting. De magnesiumolie is gegarandeerd geschikt voor gebruik op de huid.

Welk product is aan te raden bij het sporten?

Bij explosieve inspanning is het gebruik van magnesium vlak voor het sporten niet aan te raden. De spieren kunnen te veel ontspannen, wat een optimale prestatie in de weg staat. Gebruik de Zechsallsport producten tijdens het sporten bij kramp of na het sporten om te herstellen. Bij recreatief sporten is gebruik van te voren of tijdens de activiteit prima.

Een bad of voetenbad met Zechsallsport flakes is de avond voor een flinke inspanning zeker een aanrader! Dit geeft een diepe nachtrust en extra energie voor de volgende dag. Om te herstellen na afloop geeft een bad met 0,5 tot 1 kg magnesium flakes geweldige resultaten! Melkzuur wordt uit de spieren verdreven, je spierpijn verdwijnt snel, je gewrichten worden soepeler. Kortom: voor sneller herstel gebruik je Zechsallsport!

Wat is het witte residu dat op mijn huid achterblijft na het insmeren met Zechsal?

Dit zijn kristallen uit het vocht (zweet) in de huid. Als u Zechsal smeert, trekt dit in eerste instantie vocht aan uit de huid. Vervolgens wordt het magnesium opgenomen en blijven andere kristallen op de huid achter. Naarmate de huid schoner is (bv direct na wassen) zal dit effect minder optreden en geen 'witte waas' zichtbaar zijn.

Wat is het verschil tussen Zechsal en Dode Zeezout?

Zechsal en Dode Zeezout hebben als overeenkomst dat ze voor een belangrijk deel zijn opgebouwd uit magnesiumchloride. Zechsal bevat echter een hogere concentratie en is zuiverder. De Dode Zee ligt aan de oppervlakte en is vervuild door mens en milieu. Zechsal is onaangetast en komt rechtstreeks van 1600m diepte.

Waarom Zechsal gebruiken in plaats van Himalayazout?

Zechsal is qua samenstelling niet te vergelijken met Himalayazout. De enige overeenomst is de afkomst uit een oerzee. Verder bestaat Himalayazout voor 97-98% uit natriumchloride, dus gewoon keukenzout. Daarnaast bevat het 2% magnesiumchloride. Zechsal zout heeft een veel hogere concentratie magnesiumchloride (47%) en geeft dus een veel groter effect!

Ik ervaar een prikkeling als ik Zechsal op mijn huid aanbreng.

Dit kan geen kwaad, maar het kan wel een onprettig gevoel geven. Om te wennen aan het gebruik kun je de gel of olie verdunnen met water en de concentratie langzaam opvoeren. Je kunt ook andere plekken op het lichaam uitproberen: de buikstreek en de voeten zijn in het algemeen goede plekken voor opname en de huid is daar niet erg gevoelig. Ieder mens is echter uniek en het is dus goed om zelf te ontdekken wat voor jou het beste werkt!

Goed voor je huid, goed voor je spieren, tegen stress. Ik krijg een beetje het haarlemmer olie gevoel.

Magnesium is onontbeerlijk voor meer dan 350 biochemische processen in het lichaam. Daarom wordt (een tekort aan) magnesium in verband gebracht met allerlei verschillende, zeer uiteenlopende klachten. En lijkt het misschien een wondermiddel maar dat is het niet! Het is gewoon een natuurlijk mineraal dat ons lichaam voor veel dingen nodig heeft (spieren, botopbouw, zenuwgeleiding, hersenfunctie, stofwisseling etc etc.) en waar veel mensen een tekort aan hebben. 


Staat je vraag hier niet bij? 
Bekijk onze kennisbank of mail ons op info@zechsal.eu. Bellen naar 0598 - 626 810 mag ook. Wij zullen u zo goed mogelijk helpen!