Veelgestelde vragen

Waar vind ik een gebruiksaanwijzing?

Als je Zechsal bestelt via onze webwinkel, wordt er een uitgebreide gebruiksaanwijzing meegestuurd met de producten. Hierin vindt je de aanbevolen doseringen, toepassingen en tips voor gebruik. Je vind de infosheet 'Waarom Zechsal?' ook in onze kennisbank of je kunt de volgende link gebruiken -> Klik hier voor de gebruiksaanwijzing.

Wat is de samenstelling van de producten?

De transdermale producten (opname via de huid) bevatten als werkzame stof zoveel mogelijk zuiver magnesiumchloride uit de unieke Zechstein bron. De hoogste concentraties vindt je in de magnesiumolie, de magnesiumgel en de badkristallen (resp. 31, 30 en 47%). Ze bestaan voor de rest uit water. Alleen de magnesiumgel bevat nog een klein deel natuurlijk zetmeel als verdikkingsmiddel. 
Zechsal huidverzorging bevat ook magnesiumchloride en daarnaast vrijwel alleen natuurlijke ingrediënten.

De orale producten van Zechsal zijn magnesium drops, magnesiumcitraat en -bisglycinaat. De eerste bevat natuurlijk magnesiumchloride uit de Zechstein bron (food grade). De beide anderen zijn magnesiumsoorten in zuivere poedervorm, zonder vulmiddelen.

TIP: bij elke productbeschrijving vindt je een uitgebreide ingrediëntenlijst.

Zijn de producten vegan & cruelty free?

De Zechsal producten zijn niet op dieren getest en zijn vrijwel allemaal vegan. De Zechsal hair & body wash is dat bijvoorbeeld niet, omdat lactoserum 1 van de werkzame stoffen is. Als je zeker wilt weten of iets vegan is let dan op het volgende symbooltje, dat bij elk product onder de productomschrijving staat:

Wat is het verschil tussen de magnesium soorten?

Magnesium verbonden met chloride is de beste vorm voor opname via de huid. Bij gebruik van magnesiumchloride via de huid, komt het via de zweetklieren en haarvaten rechtstreeks in het intercellulaire vocht en wordt het maag-darm kanaal omzeilt. Magnesium chloride is de lichaamseigen soort en onder de magnesiumverbindingen een uitstekende ‘allrounder’. De magnesiumolie en de gel zijn handig in gebruik en makkelijk persoonlijk te doseren. De badmethode geeft een weldadige ontspanning in het hele lichaam.  Veel mensen nemen een bad of voetenbad voor het slapen gaan. Sinds 2022 is deze natuurlijke vorm van magnesiumchloride ook in food grade verkrijgbaar en wordt het gebruikt in de Magnesium Drops van Zechsal. Ook daar zorgt het voor een uitstekende opname.

Magnesium citraat is wereldwijd de meest gebruikte orale vorm. Het wordt bij de meeste mensen goed opgenomen. Magnesiumcitraat is het meest geschikt voor de werking van spieren en gewrichten. Er is een kans op maag-darm problemen bij inname van hoge doses.

Magnesium bisglycinaat is een aminozuur-gebonden vorm. Hierdoor is de opname zeer goed. De kans op maag-darm klachten is kleiner dan bij citraat. Magnesium bisglycinaat wordt gezien als de beste vorm voor de ondersteuning en instandhouding van het zenuwstelsel en de heldere geest.

Kan ik de magnesiumsoorten combineren?

Jazeker! De combinatie is daarbij heel persoonlijk. Wij adviseren om magnesium chloride als basis te nemen. Bijvoorbeeld door regelmatige voetenbaden, gecombineerd met de andere huidproducten voor de extra effectieve opname via de huid. Het gebruik van de orale poeders werkt prima als aanvulling. Ook de poeders zelf kunnen eventueel gecombineerd worden. Waarbij het citraat meer fysieke effecten heeft (spieren, botten, vermoeidheid) en bisglycinaat meer werkt op de mentale processen en het zenuwstelsel.

Welk magnesium is het beste?

Er zijn meer dan 40 soorten magnesium en je kunt zo 1,2,3 niet zeggen welke de beste is voor jou. Ieder mens is anders en onze ervaring is dat mensen verschillend reageren op de soorten magnesium.

Zechsal werkt met drie soorten magnesium die naar onze mening het predikaat ‘goed tot uitstekend’ verdienen: chloride, bisglycinaat en citraat. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat deze verbindingen goed worden opgenomen in het lichaam.

Zie voor meer informatie ‘Welk magnesium is geschikt voor mij?’ onderaan de pagina bij ‘Magnesium en Gezondheid’.

Het lijkt wel of mijn klachten eerst erger worden. Hoe kan dit?

Dat kan inderdaad. Als je chronische klachten hebt kan het in het begin vervelend zijn om extra magnesium te gebruiken. De pijn kan erger worden, er kan hoofdpijn ontstaan en je kunt je loom of moe voelen. Allerlei processen komen op gang onder invloed van magnesium en het lichaam reageert soms heftig. Onze Duitse therapeuten hebben hier een mooi woord voor en noemen het "Heilschmerzen". Wij hebben dit vertaald als 'herstelpijn'.

Als je hier last van hebt, probeer dan eerst een lagere dosering en bouw het langzaam op. Mensen die heftig reageren op de Zechsal originals (olie, gel of badkristallen) hebben in vrijwel alle gevallen uiteindelijk baat bij magnesium. Het magnesium helpt het lichaam op een natuurlijke manier om weer in balans te komen.

Nb. bij de functionele cosmetica (deodorant, body cream etc.) is de concentratie magnesium lager en daar komen dit soort reacties voor zover bij ons bekend niet voor

Zijn er bijwerkingen?

Magnesium is een natuurlijk mineraal dat ieder mens in behoorlijke hoeveelheden nodig heeft. Net als zuurstof en water kunnen we het niet bufferen en is voortdurende aanvoer nodig. Een eventueel overschot verlaat op natuurlijke wijze het lichaam (via de nieren of door transpiratie).

Bij mensen met chronische aandoeningen (denk aan reuma, neuropathie of fybromyalgie) of ophopingen van gifstoffen in het lichaam, kunnen de klachten eerst erger worden. Zie ook de vraag over het verergeren van klachten.

Oraal gebruik van citraat kan bij hogere doseringen maag-darm problemen geven. Bij bisglycinaat . oraal en zeker  transdermaal gebruik van magnesiumchloride is de kans daarop minder, maar niet uit te sluiten.

Gelijktijdige inname van magnesium en bepaalde vormen van medicatie kan een verstorend effect hebben op de beoogde werking van de medicatie. Wij adviseren daarom om altijd een uur tussen de inname van medicatie en het gebruik van Zechsal magnesium te laten.

Mensen met zeer ernstige nierproblemen en mensen met een zeer lage bloeddruk en of hartslag wordt aangeraden om alleen onder (medische) begeleiding magnesium te suppleren. Houd u aan de gebruiksvoorschriften en raadpleeg bij twijfel een arts

Kun je Zechsal ook bij kinderen gebruiken?

Dat kan heel goed, zelfs bij baby's wordt Zechsal gebruikt. De dosering moet wel aangepast worden en is afhankelijk van de leeftijd. Wij hebben hiervoor een speciale informatiesheet die je kunt vinden in onze kennisbank of open de sheet direct via deze link. Daarin staat welke producten voor welke leeftijd geschikt zijn en hoeveel je kunt gebruiken.

Magnesium zit toch gewoon in onze voeding?

Jazeker, in volkorenbrood, banaan, soja, noten, groene groente, cacao en nog veel meer. Toch hebben veel mensen (ongemerkt) een magnesium tekort. Dit heeft te maken met onze eetgewoonten, maar ook met het feit dat ons voedsel steeds minder magnesium bevat. Dit laatste wordt veroorzaakt door uitputting van de bodem.

Of u extra magnesium nodig heeft, is van veel factoren afhankelijk. Lees ook “Heeft ú een magnesium tekort?” of doe hier onze 'magnesiumtekort check'.

Kan ik teveel Zechsal magnesium binnen krijgen?

In theorie is dat mogelijk, net als bij water of zuurstof. Magnesium is geen medicijn, maar een natuurlijk mineraal dat we dagelijks nodig hebben. Een eventueel overschot wordt op natuurlijke wijze door de nieren afgescheiden (vergelijkbaar met vitamine C).  Mensen met ernstige nierproblemen en mensen met een zeer lage hartslag wordt aangeraden om eerst een arts te raadplegen voordat ze magnesium gaan suppleren.

Kan ik magnesiumolie maken door de kristallen op te lossen?

Zechstein Minerals en het Magnesium Health Instituut hebben dit getest en dit is hun conclusie:

"Wij bevelen het gebruik van de kristallen als basis voor een hooggeconcentreerde magnesiumolie (> 5%) niet aan". De kristallen zijn geproduceerd door middel van een verdampingsproces. De magnesiumoplossing uit de bron wordt hierbij verwarmd tot 160 graden Celsius. Het water wordt geëvaporeerd tot een concentratie van 47% magnesiumchloride is bereikt. Deze concentratie is de juiste om magnesiumchloride-hexahydraat te verkrijgen, dat een stabiele vaste vorm geeft na kristallisatie op een afkoelband. Door het verhitten zal een klein deel magnesiumchloride ontbinden tot MgOHCl (magnesiumhydroxide chloride), MgCO3 (magnesiumcarbonaat) en wat HCl (waterstofchloride) tijdens het verdampen. Deze producten zijn verantwoordelijk voor de witte waas die je kunt zien als de kristallen worden opgelost. Ze zijn niet direct gevaarlijk maar het zijn bijproducten in de noodzakelijke stap om kristallen te produceren. Voor toepassingen tot 5% concentratie, zoals de badkristallen, zijn ze perfect geschikt. Voor topische toepassingen (op de huid) met hogere concentraties bevelen wij de meest zuivere en natuurlijke magnesiumolie aan, zoals deze rechtstreeks uit de bron komt, zonder verhitting. De magnesiumolie is gegarandeerd geschikt voor gebruik op de huid.

Wat is het beste bij sporten?

Speciaal voor sporters is Zechsallsport ontwikkeld. Naast magnesium bevat deze lijn ook organisch zwavel in de vorm van OptiMSM®. Door het pure magnesium te verrijken met onder andere  OptiMSM® is een prettige en snel werkende gel ontwikkeld, die al in menig sporttas een vast plekje heeft gevonden. Het houdt je spieren soepel, zorgt voor snel herstel (ook bij blessures) en is je eerste hulp bij kramp. Naast de gel en flakes van Zechsallsport kun je magnesium citraat innemen om je magnesiumbalans verder aan te vullen

Wat is het witte residu dat op mijn huid achterblijft na het insmeren met Zechsal?

Dit zijn kristallen uit het vocht (zweet) in de huid. Als u Zechsal smeert, trekt dit in eerste instantie vocht aan uit de huid. Vervolgens wordt het magnesium opgenomen en blijven andere kristallen op de huid achter. Naarmate de huid schoner is (bv direct na wassen) zal dit effect minder optreden en geen 'witte waas' zichtbaar zijn.

Wat is het verschil tussen Zechsal en Dode Zeezout?

Zechsal en Dode Zeezout hebben als overeenkomst dat ze voor een belangrijk deel zijn opgebouwd uit magnesiumchloride. Zechsal bevat echter een hogere concentratie en is zuiverder. De Dode Zee ligt aan de oppervlakte en is vervuild door mens en milieu. Zechsal is onaangetast en komt rechtstreeks van 1600m diepte.

Waarom Zechsal gebruiken in plaats van Himalayazout?

Zechsal is qua samenstelling niet te vergelijken met Himalayazout. De enige overeenomst is de afkomst uit een oerzee. Verder bestaat Himalayazout voor 97-98% uit natriumchloride, dus gewoon keukenzout. Daarnaast bevat het 2% magnesiumchloride. Zechsal zout heeft een veel hogere concentratie magnesiumchloride (47%) .  Daarnaast is Himalaya zout dat aan de oppervlakte wordt gewonnen vervuild door mens en milieu

Ik ervaar een prikkeling als ik Zechsal op mijn huid aanbreng.

Dit kan geen kwaad, maar het kan wel een onprettig gevoel geven. Om te wennen aan het gebruik kun je de gel of olie verdunnen met water en de concentratie langzaam opvoeren. Je kunt ook andere plekken op het lichaam uitproberen: de buikstreek en de voeten zijn in het algemeen goede plekken voor opname en de huid is daar niet erg gevoelig. Ieder mens is echter uniek en het is dus goed om zelf te ontdekken wat voor jou het beste werkt!

Goed voor je huid, goed voor je spieren, tegen stress. Ik krijg een beetje het haarlemmer olie gevoel.

Magnesium is onontbeerlijk voor meer dan 350 biochemische processen in het lichaam. Daarom wordt (een tekort aan) magnesium in verband gebracht met allerlei verschillende, zeer uiteenlopende klachten. En lijkt het misschien een wondermiddel maar dat is het niet! Het is gewoon een natuurlijk mineraal dat ons lichaam voor veel dingen nodig heeft (spieren, botopbouw, zenuwgeleiding, hersenfunctie, stofwisseling etc etc.) en waar veel mensen een tekort aan hebben. 


Staat je vraag hier niet bij? 
Bekijk onze kennisbank of mail ons op info@zechsal.eu. Bellen naar 0598 - 626 810 mag ook. Wij zullen u zo goed mogelijk helpen!

 

Betaal mogelijkheden