Beter slapen en magnesium

Magnesium en slapen hebben een hoop met elkaar te maken. Magnesium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam, maar ook specifiek voor het slapen. Helemaal als je bedenkt dat we ongeveer een derde van ons leven slapen: zo’n 8 van de 24 uren per dag. Zonde zou je zeggen, want in die tijd kun je ook een heleboel andere dingen doen. Maar die slaap is wel nodig om de tijd wanneer je wakker bent optimaal te benutten. Zonder voldoende slaap functioneren we veel minder, zijn we prikkelbaar en veel gevoeliger voor tal van klachten en aandoeningen. Maar dit is waar magnesium en slapen elkaar kruisen en elkaar versterken. Zoals bij de meeste processen in ons lichaam speelt magnesium ook een rol bij slaap. Hoe dat precies zit, leggen we in dit blog uit.

Magnesium voor slapen

De relatie tussen magnesium en slapen is beter te begrijpen als we een klein beetje achtergrondinformatie geven en context schetsen. Om precies te weten wat magnesium voor het slapen doet, is het goed dat je iets weet over onze biologische klok. Het lijkt zo logisch, maar pas sinds relatief korte tijd beginnen we te begrijpen waarom veruit de meeste mensen overdag wakker zijn en ‘s nachts slapen. Dit ritme wordt veroorzaakt door onze biologische klok. Nog specifieker wordt dit slaap-waakritme veroorzaakt door het circadiane ritme, dat op haar beurt wordt aangestuurd door deze biologische klok. Je kunt ook zeggen dat onze biologische klok verantwoordelijk is voor de regulatie van het circadiane ritme. Dit ritme blijft in stand door vele factoren, waarvan één het hormoon melatonine is. Melatonine wordt op zijn beurt door bepaalde hersendelen geproduceerd, die gevoelig zijn voor licht en donker. Dat merk je bijvoorbeeld als je naar een andere tijdzone gaat en tegen het fenomeen ‘jetleg’ aanloopt. Je biologische klok ‘blijft dan achter’ ten aanzien van licht en donker, waardoor je slaapneigingen krijgt terwijl het licht is. Wil je trouwens nog meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit artikel over de biologische klok.

De rol van magnesium bij de aanmaak van melatonine

Tot zover zijn magnesium en nachtrust nog niet aan elkaar gelinkt, maar daar komt vanaf dit punt verandering in. Magnesium speelt namelijk een rol bij de aanmaak van melatonine. Magnesium als randvoorwaarde stellen gaat te ver want melatonine wordt op meerdere manieren door het lichaam aangemaakt, maar dit is hoe magnesium helpt melatonine te aan te maken:

  1. Activatie van enzymen: magnesium wordt door het lichaam gebruikt om enzymen aan te maken in de pijnappelklier. Deze enzymen zijn op hun beurt nodig voor het aanmaken van melatonine.
  2. Regulatie van neurotransmitters: magnesium kan de balans van neurotransmitters beïnvloeden, zoals serotonine. Serotonine is een voorloper van melatonine, wat betekent dat een tekort aan serotonine de productie van melatonine kan beperken.

Het is goed op te merken dat de wetenschap momenteel slechts een deel van dit ingewikkelde mechanisme begrijpt. Zonder twijfel zal hier in de komende decennia steeds meer bekend over worden.

Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Zechsal magnesium drops, 100 ml
Zechsal magnesium drops, 100 ml Puur natuur en groot gemak
€ 28,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Magnesium bisglycinaat poeder 200 gram
€ 32,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Aanbieding
Zechsal zelfdiagnose pakket
Zechsal zelfdiagnose pakket Voor drie weken gebruik, met checklist!
Special Price € 22,95 Regular Price € 24,90
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal navulzak, 4 kg
Zechsal navulzak, 4 kg Voor 32 voetenbaden of 8x een ligbad
€ 29,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Ontspannen zijn om goed te kunnen slapen

Duidelijk is dat magnesium en slapen met elkaar te maken hebben, doordat magnesium een rol speelt bij de aanmaak van melatonine. Er zijn echter meerdere redenen waarom magnesium voor het slapengaan mogelijk gunstig voor je is.

Rust in je spieren

Slapen doe je om te rusten. Tijdens je nachtrust krijgen zowel je geest, je zenuwstelsel als je spieren tijd om te rusten en te herstellen. Wat is de rol van magnesium hierin, vraag je je af? Magnesium draagt bij aan een normale spierwerking. Dat betekent dat ze ook goed kunnen ontspannen. Het wordt zelfs wel het ontspanningsmineraal genoemd. Waar calcium nodig is om je spieren áán te spannen, is magnesium nodig om je spieren te laten óntspannen. Een aandoening die vaak zorgt voor een verstoorde nachtrust, is rusteloze benen. Heb je hier last van, dan is het gebruik van extra magnesium erg behulpzaam. Met name Zechsallsport gel is een handig te gebruiken product omdat je het makkelijk aan kunt brengen om de onrustige spieren. Een andere optie is het magnesium voetenbadje, die snel via de huid van de voeten wordt opgenomen en waardoor je minder fysiek ongemak gedurende de nacht ondervindt.

Gemoedstoestand

Daarnaast draagt magnesium ook bij aan geestelijke veerkracht en een heldere geest. En dat is dan weer gunstig, wanneer je je in situaties herkent waarbij je op bed ligt te piekeren over belangrijke zaken als werk en gezondheid. Je kent ze vast wel, de goede adviezen voor een betere nachtrust: geen smartphone naast het bed, geen alcohol voor het slapengaan, lees een boek in plaats van tv kijken, enzovoort. Allemaal tips om onrust te vermijden zodat je makkelijker inslaapt en doorslaapt. Stuk voor stuk goede tips, dat wel, maar deze tips verdienen ook biologische ondersteuning! En die ondersteuning biedt magnesium. Met name de verhouding van calcium en magnesium is erg belangrijk voor de rust in de spieren, die belangrijk is voor je nachtrust. Wil je meer weten over de verhouding calcium-magnesium? Kijk dan deze video over calcium en magnesium.

Welke magnesium voor slapen is het beste?

Voor een goede nachtrust is het belangrijk de magnesiumbalans in het lichaam op orde te hebben. Zoveel moge inmiddels duidelijk zijn. Magnesium komt echter voor in vele verschijningsvormen, dus rijst al snel de vraag welke magnesium voor slapen het beste werkt. Het belangrijkste hierin is dat je kiest voor magnesium met een hoge biologische beschikbaarheid. Hoe hoger deze namelijk is, hoe beter het mineraal door het lichaam op wordt genomen. Daarnaast is het belangrijk te kijken via welke route magnesium zijn eindbestemming bereikt. Slapen begint in onze hersenen. Hier worden de nodige hormonen geproduceerd die ervoor zorgen dat we onze dagelijkse slaap vatten. De hersenen zijn dus de eindbestemming. Nu we dat eenmaal weten, kunnen we gaan kijken naar de verschillende soorten magnesium en de route die ze volgen.

Magnesium bisglycinaat en slapen zijn een perfecte match

We komen zo al snel uit bij magnesiumbisglycinaat. Bisglycinaat is namelijk door de binding van het magnesium molecuul aan twee glycine aminozuren in staat door te dringen tot in de hersenen. Een unieke eigenschap die andere vormen van magnesium niet bezitten. Dit maakt het overigens meteen één van de best opneembare vormen van magnesium. Het is dus een zogenaamde ‘hoog biologisch beschikbare’ vorm. Bijkomende voordelen van deze unieke eigenschap is dat bisglycinaat ook goed voor het concentratievermogen is en dat het bijdraagt aan een heldere geest. Op zijn beurt zorgt dat laatste er overigens ook weer voor dat je makkelijker inslaapt. Kortom, magnesium bisglycinaat voor het slapen lijkt de beste keuze.

Conclusie

Magnesium speelt een belangrijke rol bij slaap. Het mineraal is onlosmakelijk verbonden met veel processen in ons lichaam en speelt ook een rol bij onze nachtrust. Magnesium helpt namelijk bij de productie van melatonine, ons ‘slaaphormoon’. Dit doet het door enzymen te activeren die melatonine aanmaken, maar ook door neurotransmitters als serotonine, een voorloper van melatonine, te reguleren. Ook helpt magnesium bij een normale werking, en dus ook ontspanning, van de spieren, wat helpt bij het tot rust komen voor het slapengaan. Magnesiumbisglycinaat is de aanbevolen vorm van magnesium voor een betere slaap, omdat het doordringt in de hersenen, de plek waar slaap wordt gevat. Probeer het eens en laat je verrassen door het effect!

 

Literatuur:

Ooijen,G van. Daily magneium fluxes regulate cellular timekeeping, XIV International Magnesium Symposium, Roma 2018

Behnood Abbasi, ea The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec; 17(12): 1161–1169.

Watson, RR (ed) Modulation of sleep, Elsevier INC, 2015 ISBN978-0-12-420168-2

Betaal mogelijkheden