Magnesium en zwangerschap

Zwangerschap en magnesium tekort

Tijdens de zwangerschap is er een hogere magnesium behoefte. Bij een te kort aan magnesium is er een duidelijk verhoogde kans op complicaties voor zowel moeder als het (ongeboren) kind. Ook na de zwangerschap als er nog borstvoeding wordt gegeven is extra magnesium aanbevolen. Dat geldt ook bij postnatale problemen.

Magnesium en zwangerschapskwaaltjes

Bij een (te) laag magnesiumgehalte hebben zwanger vrouwen een grotere kans op typische zwangerschapskwalen. Bijvoorbeeld Harde buiken. Op zich een normaal tijdens de zwangerschap, veroorzaakt door een samentrekking van de baarmoeder, maar de spanning die dat geeft is niet prettig. Extra magnesium geeft dan ontspanning, waardoor harde buiken minder vaak voorkomen of eerder weer oplossen. Kramp is een andere klacht die tijdens de zwangerschap vaker optreed, met name de kuiten moeten het ontgelden en dan ook nog vaak ’s nachts. Een te kort aan magnesium wordt vaak genoemd als mogelijke oorzaak. Nog zo’n nachtelijke wakkerhouder: het restless legs syndrome, rusteloze benen. We weten niet wat het veroorzaakt, wel dat zwangere vrouwen er bovengemiddeld last van hebben én dat veel mensen met rusteloze benen baat hebben bij extra magnesium. Bekijk ook dit filmpje over zwangerschap en magnesium.

Er zijn daarnaast ook aanwijzingen dat voldoende magnesium ook helpt bij het voorkomen of verminderen van stemmingswisselingen en slaap tekort. Bedenk echter dat het geen medicijn of wondermiddel is, maar een natuurlijk mineraal waaraan zwangere vrouwen een hogere behoefte hebben.

Magnesium voor de baby

Die hogere behoefte aan magnesium ligt tussen de 20 en 40%. Aangezien veel mensen sowieso moeite hebben om uit het voedsel de minimale dagelijkse hoeveelheid te halen, is het zeker voor zwangere vrouwen goed om de symptomen van magnesium tekort in de gaten te houden. Zie daarvoor dit filmpje over de symptonen van een magnesiumtekort. Niet alleen voor de moeder, maar ook voor het ongeboren kindje is magnesium goed. Er is een kleinere kans op zwangerschapsvergiftiging als je in magnesiumbalans bent. Ook blijkt dat het geboortegewicht van kinderen waarvan de moeders geen magnesium tekort hebben, hoger ligt.

Magnesium tijdens en na de bevalling

Pijnloos bevallen bestaat niet, maar voor wie het aandurft, een badbevalling met magnesiumwater staat garant voor zo maximaal mogelijke ontspanning. Lees hier meer over een badbevalling.

Voor sommige vrouwen krijgt de roze wolk na de bevalling donkere randen, zij krijgen een post natale depressie. Naast eventuele psychische en sociale factoren wordt een postnatale depressie veroorzaakt doordat de hormonale huishouding uit balans is en zich weer moet normaliseren. Ook hier is extra magnesium vaak een natuurlijk hulpmiddel om verschijnselen van een post natale depressie te voorkomen of tegen te gaan. 

Welke magnesium producten tijden de zwangerschap?

Eerste drie maanden
Neem 2x per week een voetenbad (met 125 gram magnesiumkristallen). Gebruik de overige dagen 10 tot 15 sprays van de olie. Smeer bodycream naar behoefte. Deze is een weldaad voor de huid!

Maand vier t/m zes
Neem 3x per week een voetenbad. De overige dagen ca. 15 sprays van de magnesiumolie.

Gebruik de bodycream naar behoefte.

Tip: de body cream is prettig om op je buik te doen. Het maakt de strakke huid soepel en zacht en je voegt toch weer wat extra magnesium toe.

Tot de bevalling…
Neem 3x per week een voetenbad. De overige dagen 15 tot 20 sprays van de olie.

Gebruik bodycream naar behoefte.

Als je nog steeds klachten hebt als kramp, slapeloosheid of harde buiken neem dan wat extra van de magnesiumolie.  Af en toe een heel bad met een kilo magnesiumkristallen ontspant enorm en is heerlijk. Mooie opname plekken voor de magnesiumolie zijn de buik en de voeten, maar als je kramp in je kuiten hebt, smeer dan ook daar.

Lees hier ook onze infosheet over Zechsal magnesium en zwangerschap

Wat is Zechsal magnesium?

Zechsal magnesium is een natuurproduct. Het wordt gewonnen vlakbij Veendam, is 250 miljoen jaar oud en komt van 1600 meter diepte. Puur en onaangetast. Het bevat een hoge concentratie magnesiumchloride, aangevuld met een door de natuur samengestelde  uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen. Vandaar dat velen dit magnesium wereldwijd als superieur bestempelen. Zechsal is gevestigd vlakbij de bron. Daar verwerken en verpakken wij de producten.