Magnesium en zwangerschap

Zwangerschap en magnesiumtekort

Tijdens de zwangerschap is er een hogere magnesium behoefte. Je lichaam heeft voor de groei van de baby 20 tot 40% extra magnesium nodig. Bij een tekort aan magnesium is er een duidelijk verhoogde kans op complicaties voor zowel moeder als het (ongeboren) kind. Ook na de zwangerschap, als er nog borstvoeding wordt gegeven, is extra magnesium aanbevolen. Dat geldt ook bij postnatale problemen. In de Verenigde Staten wordt door de WHO zelfs aanbevolen om - net als bij foliumzuur - extra magnesium te gebruiken vóór de zwangerschap.  

Magnesium en zwangerschapskwaaltjes

Bij een (te) laag magnesiumgehalte hebben zwangere vrouwen een grotere kans op typische zwangerschapskwalen zoals harde buiken. Dit wordt veroorzaakt door een samentrekking van de baarmoeder en de spanning die dat geeft is niet prettig. Vrouwen krijgen vaker harde buiken als ze onder stress staan. Ze moeten dan bv minder gaan werken of het rustiger aan doen op advies van de verloskundige. Extra magnesium geeft dan ontspanning, waardoor harde buiken minder vaak voorkomen of eerder weer wegtrekken. Kramp is een andere klacht die tijdens de zwangerschap kan optreden. Met name de kuiten moeten het ontgelden en dan ook nog vaak ’s nachts. Een tekort aan magnesium is een mogelijke oorzaak. Nog zo’n nachtelijke wakkerhouder: het restless legs syndrome, rusteloze benen. We weten niet wat het veroorzaakt, wel dat zwangere vrouwen er bovengemiddeld last van hebben én dat veel mensen met rusteloze benen baat hebben bij extra magnesium. Bekijk ook dit filmpje over zwangerschap en magnesium ('Easing pregnancy with magnesium')

Er zijn daarnaast ook aanwijzingen dat voldoende magnesium ook helpt bij het voorkomen of verminderen van stemmingswisselingen en slaaptekort. Bedenk vooral dat het geen medicijn of wondermiddel is, maar een natuurlijk mineraal waaraan zwangere vrouwen een hogere behoefte hebben.

Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Aanbieding
Zechsal zelfdiagnosepakket met magnesium drops
Special Price € 35,95 Regular Price € 39,85
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal magnesium drops, 30 ml
Zechsal magnesium drops, 30 ml Puur natuur en groot gemak
€ 14,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal magnesium bodycream met shea butter, 125 ml
€ 14,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal dobberbad, 2 kg
Zechsal dobberbad, 2 kg Voor bad en voetenbad
€ 22,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Magnesium voor de baby

Die hogere behoefte aan magnesium ligt tussen de 20 en 40%. Aangezien veel mensen sowieso moeite hebben om uit het voedsel de minimale dagelijkse hoeveelheid te halen, is het zeker voor zwangere vrouwen goed om de symptomen van magnesiumtekort in de gaten te houden. Zie daarvoor dit filmpje over de symptomen van een magnesiumtekort ("Ten signs your body needs more magnesium"). Niet alleen voor de moeder, maar ook voor het ongeboren kindje is magnesium goed. Er is een kleinere kans op zwangerschapsvergiftiging als je in magnesiumbalans bent. Ook blijkt dat het geboortegewicht van kinderen waarvan de moeders geen magnesiumtekort hebben, hoger ligt.

Magnesium tijdens en na de bevalling

Pijnloos bevallen bestaat niet, maar voor wie het aandurft, een badbevalling geeft meer ontspanning. Lees hier over de badbevalling (door het UMCG). Voor extra ontspanning, los een halve tot een kilogram magnesium kristallen op in het warme water. Je voelt dat nog meer spanning in je lichaam oplost, de weëen komen sneller en zijn makkelijker te dragen. 

Voor sommige vrouwen krijgt de roze wolk na de bevalling helaas donkere randen, we spreken dan van een postnatale depressie. Naast eventuele psychische en sociale factoren wordt een postnatale depressie veroorzaakt doordat de hormonale huishouding uit balans is en zich weer moet normaliseren. Ook hier is extra magnesium een natuurlijk hulpmiddel om de postnatale depressie te verlichten. 

Welke magnesiumproducten tijdens de zwangerschap?

Eerste drie maanden
Neem 2x per week een voetenbad (met 125 gram magnesiumkristallen). Gebruik de overige dagen 10 tot 15 sprays van de olie. Smeer magnesium bodycream naar behoefte. Deze is 100% natuurlijk en een weldaad voor de huid.

Maand vier t/m zes
Neem 3x per week een voetenbad. De overige dagen ca. 15 sprays van de magnesiumolie.
Gebruik magnesium bodycream naar behoefte.

Tip: de body cream is prettig om op je buik te doen. Het maakt de strakke huid soepel en zacht en je voegt toch weer wat extra magnesium toe.

Tot de bevalling…
Neem 3x per week een voetenbad. De overige dagen 15 tot 20 sprays van de olie.
Gebruik magnesium bodycream naar behoefte.

Als je nog steeds klachten hebt als kramp, slapeloosheid of harde buiken neem dan wat extra van de magnesiumolie. Af en toe een ligbad met een kilo magnesiumkristallen ontspant enorm en is heerlijk. Mooie opname plekken voor de magnesiumolie zijn de buik en de voeten, maar als je kramp in je kuiten hebt, smeer dan ook daar.

Lees hier ook onze infosheet over Zechsal magnesium en zwangerschap.

Betaal mogelijkheden