Heb ik een magnesiumtekort?

We hebben voortdurend magnesium nodig...

Magnesium is een natuurlijk mineraal en de grote regelaar in ons lichaam. Magnesium is de derde levensbehoefte van de mens. Net als bij de eerste twee - zuurstof en water - verbruiken we voortdurend magnesium en kunnen we geen voorraad aanleggen. Ons lichaam gebruikt wat het nodig heeft en een overschot wordt via de nieren of door transpiratie uitgescheiden. Dit betekent ook dat we moeilijk teveel kunnen krijgen.

Inhoudsopgave

Tekort aan magnesium: uiteenlopende klachten

Een tekort aan magnesium daarentegen ligt wel op de loer en draagt bij aan het ontstaan van allerlei klachten en kwalen zoals bijvoorbeeld diabetes type 2, hart- en vaatziekten en osteoporose. Maar ook bijvoorbeeld depressie en gebrek aan energie worden hiermee in verband gebracht. Je lichaam heeft dus altijd voldoende magnesium nodig! Een belangrijke eigenschap van magnesium is ontspanning. Daar waar calcium zorgt voor het aanspannen van de spieren, zorgt magnesium voor het ontspannen. Kramp bijvoorbeeld, is een acuut tekort aan magnesium. Maar ook bij het bestrijden van stress om of beter te slapen kan magnesium behulpzaam zijn. De werking van magnesium is dus zeer divers. 

Voeding bevat onvoldoende hoeveelheid magnesium

Net als bij zuurstof en water moeten we het mineraal magnesium van ‘buiten’ het lichaam halen. Dit gaat via onze voeding. Zo zit magnesium bijvoorbeeld in groene groente, pure chocolade, noten en granen. Jammergenoeg wordt de hoeveelheid magnesium echter steeds minder. Dat heeft te maken met de verarming van de bodem, waardoor planten onvoldoende mineralen uit de grond opnemen. Dit betekent dat zo'n 70% (!) van de bevolking de dagellijks aanbevolen hoeveelheid magnesium niet haalt. Ook onze leefstijl (roken, alcohol, stress) en frequent medicijngebruik kunnen hieraan bijdragen. Zechsal heeft een lijst met medicijnen die hierom bekend staan. Deze kun je opvragen bij de klantenservice. Berucht zijn bijvoorbeeld statines en maagzuurremmers. 

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Hoeveel magnesium heeft het lichaam nodig? De dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) magnesium is 350 tot 400 mg. Een betere richtlijn vinden wij die van Dr. Marianne Mousain-Bosc, namelijk 6 mg magnesium per kg lichaamsgewicht. De meeste mensen krijgen de helft van hun dagelijkse behoefte uit voeding binnen en daarom bevelen wij aan om de helft van de ADH bij te doseren. Let daarbij wel op: ieder mens is uniek en ook de behoefte aan magnesium is dus zeer persoonlijk. Blijf luisteren naar je eigen lichaam om te bepalen wat jouw dagelijkse behoefte is! Zoals eerder gezegd kan een tekort aan magnesium zorgen voor zeer uiteenlopende klachten.Voor veel mensen is wat ze dagelijks binnenkrijgen via voeding onvoldoende en daardoor raakt het ichaam uit balans. Het tekort aan magnesium kan langzaam verder oplopen en langzaamaan meer klachten veroorzaken. Om zeker te zijn dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid haalt is de suppletie van de helft van je ADH gewenst. Hiervoor zijn de volgende producten zeer geschikt. 

Aanbevolen producten
Bekijken
Speciale prijs € 28,85 Normale prijs € 32,95
Bekijken
Speciale prijs € 15,70 Normale prijs € 17,95

Magnesium tekort? Resultaten Zechsal magnesium check Kans magnesiumtekort op basis van geslacht Kans op een tekort aan magnesium op basis van leeftijd Resultaten magnesium check per provincie Bijna 90% van de bezoekers heeft een (middel)grote kans op een magnesiumtekort Overzicht van de meestvoorkomende oorzaken en klachten Verwijzing naar het Zechsal zelfdiagnosepakket

Magnesiumtekort symptomen en/of oorzaken

Pijnlijke spieren

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en behandelen van pijnlijke spieren. Het is een natuurlijke hulp bij ontspanning en houdt je spieren soepel. Voorkomt spierpijn bij regelmatig gebruik. (Meer over magnesium en pijnlijke spieren)

Spierkramp

Kramp kan onder andere veroorzaakt worden door een magnesiumtekort. De spieren hebben dan te weinig magnesium ter beschikking. Extra magnesium kan helpen om kramp te voorkomen en verhelpen. (Meer over magnesium en spierkramp)

Lusteloosheid of vermoeidheid

Een magnesiumtekort kan zorgen voor lusteloosheid- of vermoeidheidsklachten. Naast beweging en ontspanning is magnesium onmisbaar voor het aanmaken van energie. (Meer over magnesium en vermoeidheid)

Depressiviteit 

Een depressie kan het gevolg zijn van te weinig magnesium. Het nemen van extra magnesium kan dus bijdragen aan het verminderen van een depressie. Hoe zit dat? (Meer over magnesium en depressiviteit

Hoofdpijn of migraine

Een magnesiumtekort kan verschillende vormen van hoofdpijn veroorzaken. Extra magnesium kan daarom helpen om deze klachten te verminderen. Hoe zit dat precies? (Meer over magnesium en hoofdpijn of migraine)

Slapeloosheid

Magnesium is een ontspanningmineraal en nauw betrokken bij de aanmaak van het waak- en slaaphormoon melatonine. Het aanvullen van de magnesiumbalans via een voetbad of met magnesiumolie is een natuurlijk hulpmiddel om goed te slapen. (Meer over slaap en magnesium)   

Hartritmestoornissen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met voldoende magnesium minder kans hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Voldoende magnesium is van vitaal belang voor ons hart. (Meer over magnesium en hartritmestoornissen)   

ADHD en slechte concentratie

Extra magnesium draagt bij aan meer ontspanning, meer concentatievermogen, een een beter geheugen en dient als natuurlijke ondersteunen bij de behandeling van hyperactiviteit en slechte concentratie (Meer over magnesium en concentratie

Stress

Een magnesiumtekort leidt tot stress en stress is een magnesiumrover, met als gevolg nog meer stress. Extra magnesium kan dus helpen om stress te verminderen. Hoe dat zit lees je in ons artikel over stress en magnesium  

Huidproblemen, jeuk en schilfers

Magnesium is een natuurlijke ondersteuner bij het behouden en herstellen van een normale huidfunctie. Een tekort kan dus vervelende huidproblemen veroorzaken. (Meer over huidproblemen en magnesium

Medicatiegebruik

Veel medicijnen zijn magnesiumrovers en dit kan vervelende complicaties geven. Extra magnesium, opgenomen via de huid, kan deze bijwerkingen aanzienlijk verminderen. (Meer lezen

Regelmatig sporten

Sporters transpireren en verliezen zo allerlei mineralen inclusief magnesium. Juist sporters hebben dus extra magnesium nodig, onder andere voor de aanmaak van ATP, het stofje dat verantwoordelijk is voor de energietransport in ons lichaam (Meer over magnesium voor sporters)   

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de magnesiumbehoefte 20 tot 40% hoger dan normaal! Extra magnesium helpt bij typische zwangerschapskwaaltjes als harde buiken, krampen en rusteloze benen (Meer lezen over magnesium bij zwangerschap

Overgang

Veel hormoonexperts adviseren Zechsal magnesium aan hun cliënten. Het is natuurlijk, ontspant en verlicht en is vaak de missing link bij de aanpak van overgangsklachten. (Magnesium bij de overgang)

Doe onze magnesiumtekort test en kijk of jij een mogelijk tekort aan magnesium hebt!

Hoe krijg je een magnesium tekort ?

Er zijn meerdere factoren die een magnesium tekort kunnen veroorzaken. Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar is het een stapeling van factoren

Verkeerde voeding

Een magnesiumrijk dieet bevat veel verse groene groentes, volkoren granen en noten. Maar ook in koffie, en bittere chocolade zit veel magnesium. Belangrijk daarbij is dat binnen het voedingspatroon er een evenwicht tussen magnesium en calciuminname bestaat.  Zeker in de westerse wereld is dit vaak uit balans, waardoor het teveel aan calcium ook nog eens kannibaliserend werkt op het tekort aan magnesium.

Medicatie

Veel soorten medicatie verbruiken magnesium voordat het biologisch gebruikt kan worden in ons lichaam. Wil je weten welke medicijnen van invloed zijn op ons magnesiumgehalte? Vraag de lijst op via info@zechsal.eu

Stress

Stress is een magnesiumslurper en een magnesium tekort veroorzaakt stress. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht

Beweging

Magnesium maakt energie aan. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer magnesium je nodig hebt. Ook via transpiratievocht verlies je magnesium. Geen wonder dat voor sporters een hogere magnesiuminname wordt aanbevolen.

Mentale inspanning

Ook  mentale inspanning waarbij een hoog beroep wordt gedaan op concentratie en het geheugen vraagt inzet van magnesium. Dus ook voor het eindexamen kan wat extra magnesium nuttig werken.

Fijnstof en electrosmog

Ook hetgeen we inademen en de straling waarmee we ons omgeven hebben volgens sommigen invloed op het magnesiumgehalte. Hoewel hier wetenschappelijk nog discussie overbestaat, kunnen wij ons er wel wat bij voorstellen.

Leeftijd en levensfase

Hoe ouder, hoe moeilijker we in staat zijn om magnesium goed en tijdig in te zetten in ons lichaam. We hebben dan een hogere inname nodig om het magnesium met hetzelfde effect te gebruiken. Ook bij ‘levensfases’ als zwangerschap en overgang is de magnesiumbehoefte hoger.

Genetische aanleg

In samenhang met alle voorgaande punten is onze erfelijke aanleg mede bepalend voor onze magnesiumbalans. De ene mens is van nature beter in staat om zuinig en effectief met magnesium om te gaan. Deze mensen zullen met verder een gezonde levensstijl dan ook minder behoefte hebben aan suppletie, dan de mensen bij de biologische inzet van magnesium in het lichaam, moeizamer verloopt.

Hoe lang duurt het voor magnesium werkt?

Op korte termijn werkt extra magnesium vaak ontspannend.  Veel mensen ervaren dat bij kramp, maar ook bij spanningshoofdpijn, slapeloosheid en onrust is er over het algemeen een vrij snel effect. Dit effect is bovendien directer bij het gebruik via de huid, bijvoorbeeld via een voetenbad of het gebruik van één van de magnesiumgels of de magnesiumolie.

Het effect op de langere termijn, het herstellen van magnesiumbalans duurt langer. Soms is er wel maanden van extra suppletie nodig voor het extra magnesium zodanig is ingesleten in onze lichaamsprocessen dat er sprake is van opwaardering naar een eerder of meer gewenst niveau. Deze hernieuwde balans kan gepaard gaan met zaken als een betere huidconditie, betere concentratie, een betere bloedsuikerspiegel, structureel minder pijn of meer energie. Een mooi effect kan eveneens zijn dat men minder medicatie nodig heeft.

Heb ik baat bij extra magnesium?

De beste manier om dit te weten is om het gewoon een tijd te proberen. Zechsal heeft hiervoor een speciaal pakket ontwikkeld voor drie weken gebruik. Via dagelijks gebruik met behulp van het Zechsal zelfdiagnosepakket krijg je een goed beeld van de effecten van extra magnesium. Het wordt geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en een checklist. Sommige mensen ervaren direct effect, bij anderen duurt het een tijdje. Zeker bij chronische klachten is het een kwestie van volhouden! Na drie weken heb je een beeld wat het voor je doet!