Heb ik een magnesiumtekort?

We hebben voortdurend magnesium nodig...

Magnesium is een natuurlijk mineraal en dé grote regelaar in ons lichaam. Zonder magnesium kom je niet ver! Magnesium is de derde levensbehoefte van de mens. Net als bij de eerste twee - zuurstof en water - hebben we voortdurend magnesium nodig. En net als bij zuurstof en water kunnen we geen voorraad in ons lichaam aanleggen: ons lichaam gebruikt wat het nodig heeft en een eventueel overschot wordt via de nieren of door transpiratie uitgescheiden. Dit betekent ook dat we moeilijk teveel in ons lichaam kunnen krijgen.

Tekort aan magnesium: uiteenlopende klachten

Een tekort aan magnesium daarentegen ligt wel op de loer en draagt bij aan het ontstaan van allerlei klachten en kwalen zoals bijvoorbeeld diabetes type 2, hart- en vaatziekten en osteoporose. Maar ook bijvoorbeeld depressie en gebrek aan energie worden met een tekort aan magnesium in verband gebracht. Je lichaam heeft dus altijd voldoende magnesium nodig! Een belangrijke eigenschap van magnesium is ontspanning. Daar waar calcium zorgt voor het aanspannen van de spieren, zorgt magnesium voor het ontspannen. Kramp bijvoorbeeld, is een acuut teokrt aan magnesium. Maar ook bij het bestrijden van stress om of beter te slapen kan magnesium behulpzaam zijn. 

Voeding bevat onvoldoende hoeveelheid magnesium

Net als bij zuurstof en water moeten we het mineraal magnesium van ‘buiten’ het lichaam halen. Dit gaat via onze voeding. Zo zit magnesium bijvoorbeeld in groene groente, pure chocolade, noten en granen. Jammergenoeg wordt de hoeveelheid magnesium echter steeds minder. Dat heeft te maken met de verarming van de bodem, waardoor planten onvoldoende mineralen uit de grond opnemen. Dit betekent dat zo'n 70% (!) van de bevolking de dagellijks aanbevolen hoeveelheid magnesium niet haalt. Ook onze leefstijl (roken, alcohol, stress) en frequent medicijngebruik kunnen een magnesiumtekort veroorzaken. Zechsal heeft een lijst met medicijnen die hierom bekend staan. Deze kun je opvragen bij de klantenservice. Berucht zijn bijvoorbeeld statines en maagzuurremmers. 

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) magnesium is 350 tot 400 mg. Een betere richtlijn vinden wij die van Dr. Marianne Mousain-Bosc, namelijk 6 mg magnesium per kg lichaamsgewicht. De meeste mensen halen de helft van hun dagelijkse behoefte uit voeding en daarom bevelen wij aan om de helft van de ADH bij te doseren. Let daarbij wel op: ieder mens is uniek en ook de behoefte aan magnesium is dus zeer persoonlijk. Blijf luisteren naar je eigen lichaam om te bepalen wat jouw dagelijkse behoefte is! Zoals eerder gezegd kan een tekort aan magnesium zorgen voor zeer uiteenlopende klachten.Voor veel mensen is wat ze dagelijks binnenkrijgen via voeding onvoldoende en daardoor raakt het ichaam uit balans. Het tekort aan magnesium kan langzaam verder oplopen en langzaamaan meer klachten veroorzaken. Om zeker te zijn dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid haalt is de suppletie van de helft van je ADH gewenst. 

Symptomen en/of oorzaken van een magnesiumtekort 

      ♦  Kramp, restless legs of pijnlijke spieren (lees meer)
      ♦  Lusteloosheid of vermoeidheid (lees meer)
      ♦  Depressiviteit (lees meer)
      ♦  Hoofdpijn of migraine (lees meer)
      ♦  Slapeloosheid (lees meer)
      ♦  Hartritmestoornissen (lees meer)
      ♦  Hyperactiviteit en slechte concentratie (lees meer)
      ♦  Stress (lees meer)
      ♦  Ruwe huid met jeuk en schilfers (lees meer)
      ♦  Medicatiegebruik (lees meer)
      ♦  Regelmatig sporten (lees meer)
      ♦  Zwangerschap (lees meer)
      ♦  Overgang (lees meer)
         Veel hormoonexperts adviseren Zechsal magnesium aan hun cliënten. Het is natuurlijk, ontspant en verlicht en
         is vaak de missing link bij de aanpak van overgangsklachten. 

Doe hier de magnesiumcheck en kijk of jij ook een tekort aan magnesium hebt!

Heb ik baat bij extra magnesium?

De beste manier om dit te weten is om het gewoon een tijd te proberen. Zechsal heeft hiervoor een speciaal pakket ontwikkeld voor drie weken gebruik. Via dagelijks gebruik met behulp van het Zechsal zelfdiagnosepakket krijg je een goed beeld van de effecten van extra magnesium. Het wordt geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en een checklist. Sommige mensen ervaren direct effect, bij anderen duurt het een tijdje. Zeker bij chronische klachten is het een kwestie van volhouden! Na drie weken heb je een beeld wat het voor je doet!