Heb ik een magnesium tekort?

Magnesium is een natuurlijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft. Het mineraal is namelijk de grote regelaar in ons lichaam. Een magnesiumtekort belemmert dan ook het verloop van vele belangrijke processen in het lichaam. Het mineraal is een zogenaamde ‘life essential’, een primaire levensbehoefte die noodzakelijk is om te kunnen bestaan. Net als bij andere primaire levensbehoeften, zoals zuurstof en water, verbruiken we voortdurend magnesium en kunnen we geen voorraad aanleggen. Een magnesiumtekort ontstaat daarom sneller dan je denkt. Ons lichaam gebruikt namelijk de magnesium die het nodig heeft en scheidt het overschot via de nieren en door middel van transpiratie uit. Dit betekent tegelijkertijd ook dat we moeilijk een teveel aan magnesium kunnen krijgen. Wel kan een overschot enkele tijdelijke klachten met zich meebrengen. In dit blog lees je alles over een magnesiumtekort, de symptomen en wat je er aan kunt doen.

Inhoudsopgave

Tekort aan magnesium: uiteenlopende klachten

Doordat het lichaam magnesium niet op kan slaan in het lichaam, ligt een tekort op de loer. Daarbij wordt een tekort aan het mineraal met allerlei aandoeningen en klachten in verband gebracht volgens meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Denk hierbij aan: diabetes type 2, hart- en vaatziekten en osteoporose. Opmerkelijk is ook dat er bij mensen die aan deze ziektes lijden, maar ook bij mensen die aan auto-immuunziektes, stress en depressie lijden, vaker dan gemiddeld een magnesiumtekort wordt aangetroffen. Meer informatie hierover en de relatie tussen een magnesiumtekort en ziektes en aandoeningen kun je vinden in de artikelen onderaan deze pagina(*, **, ***) Het is hierbij goed te weten dat door de European Food and Safety Authority (EFSA) claims zijn verwoord, die door bij verkoop belanghebbende partijen, zoals Zechsal, gebruikt mogen worden.

Magnesium in voeding

Net als bij zuurstof en water moeten we het mineraal magnesium van buiten het lichaam halen. Anders dan zuurstof (en water) moeten we dit uit onze voeding halen. Enkele magnesiumrijke producten die we kunnen eten om het magnesiumgehalte op peil te brengen zijn bijvoorbeeld:

 • Groene groenten, zoals spinazie en boerenkool.
 • Pure chocolade.
 • Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten en pompoenpitten.
 • Volle granen, zoals quinoa, havermout en volkoren brood.
Met deze opsomming lijkt het eenvoudig voldoende magnesium binnen te krijgen. De waarheid is echter anders. De hoeveelheid magnesium in onze voeding wordt steeds minder. Dat heeft te maken met de uitputting van de bodem, waardoor planten onvoldoende mineralen uit de grond opnemen. Dit probleem is zelfs zo groot, dat naar schatting zo’n 20 tot 80% van de wereldbevolking de dagelijkse hoeveelheid magnesium niet haalt. Daarnaast spelen leefstijl (roken, drinken en stress) en medicijngebruik ook een belangrijke, negatieve rol. Wil je weten welke medicijnen hier sterk aan bijdragen? Dan heeft Zechsal speciaal voor jou een lijst opgesteld met medicijnen die hierom bekend staan, die je kunt opvragen bij de klantenservice. Berucht zijn bijvoorbeeld statines en maagzuurremmers.

Magnesiumtekort symptomen

Een magnesiumtekort is te herkennen aan typische symptomen. Deze symptomen kunnen verschillend van aard zijn en kunnen zich uiten in meerdere aspecten. Hieronder lichten we ze per stuk toe. Belangrijk hierbij is om te beseffen dat een magnesiumtekort een mogelijke oorzaak kán zijn. Herken jij één of meerdere symptomen, dan is het altijd verstandig hierover je (huisarts) te raadplegen.

Spieren

Zonder magnesium zouden onze spieren niet normaal kunnen functioneren. Om de spierfunctie optimaal te laten werken, is voldoende magnesium in het lichaam essentieel. In ons blog over magnesium voor spieren lees je daar alles over.

Ogen

Magnesium helpt de ogen ontspannen, net zoals het helpt bij een normale spierwerking. Wanneer je ogen scherpstellen gebeurt dit met behulp van talloze kleine spiertjes. Merk je dat je zicht minder is dan normaal, dan kan een magnesiumtekort hier mogelijk aan ten grondslag liggen. Een trillend ooglid is tevens een symptoom die veel voorkomt bij een tekort aan het mineraal. Herkenbaar?

Futloos en vermoeidheid

Een magnesiumtekort kan bijdragen aan moeheid en weinig energie. Naast beweging en ontspanning is magnesium onmisbaar voor het aanmaken van energie. We hebben over magnesium en vermoeidheid een apart blog geschreven, waarin je er alles over leest.

Geestelijke veerkracht

Gevoelens van somberheid of nutteloosheid hebben ook een biologische component en hierin speelt magnesium een rol. Is je magnesiumbalans op peil, dan ben je meer weerbaar tegen deze mentale klachten. Voel je je geestelijk minder veerkrachtig, dan kan dit een symptoom zijn die ontstaat na een tekort van het mineraal. Hoe dat zit en wat daar nog meer bij komt kijken lees je in ons blog over magnesium en geestelijke veerkracht.

Slapen

Magnesium en slapen zijn aan elkaar verbonden doordat het mineraal betrokken is bij de aanmaak van het waak- en slaaphormoon melatonine. Slecht kunnen inslapen kan een symptoom zijn van een magnesiumtekort. Het op peil brengen van het magnesiumgehalte kan via die weg bijdragen aan je slaapkwaliteit. In ons blog over magnesium en slapen lees je er nog veel meer over.

Concentratie en geheugen

Magnesium draagt bij aan meer ontspanning, concentratievermogen, een beter geheugen en dient als natuurlijke ondersteuning bij hyperactiviteit. Ervaar je op één van deze vlakken dat je minder presteert dan normaal? Dan kan dit duiden op een slechte magnesiumbalans en helpt aanvullen mogelijk. Meer hierover hebben we geschreven in ons blog over magnesium en concentratie.

Stress

Magnesium lijkt ook een rol te spelen bij stress en dan met name de vorm van stress waarbij de spieren op spanning komen te staan. Heb jij dus vaker dan normaal last van stress in de vorm van spierspanning? Dan kan magnesium suppletie ondersteuning bieden. Hoe dit zit lees je in ons blog over stress en magnesium.

Huidproblemen

Magnesium is een natuurlijke ondersteuner bij het behouden en herstellen van een normale huidfunctie. Een tekort kan dus vervelende huidproblemen veroorzaken. Herken je voor jou onbekende huidproblemen? Dan kan een magnesiumtekort hier een rol in spelen. Je leest er nog meer over in ons blog over magnesium en huidproblemen.Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Aanbieding
Zechsal zelfdiagnose pakket
Zechsal zelfdiagnose pakket Voor drie weken gebruik, met checklist!
Special Price € 22,95 Regular Price € 24,90
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 Zechsal magnesium olie spray, 100 ml.
€ 12,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
NL nov 2015
Zechsal navulzak, 4 kg Voor 32 voetenbaden of 8x een ligbad
€ 29,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal voetenbad, 750 g.
Zechsal voetenbad, 750 g. Goed voor 6x een voetenbad
€ 11,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Magnesiumtekort oorzaken

Naast de genoemde magnesiumtekort symptomen, waaraan je een mogelijk tekort kunt herkennen, zijn er ook een aantal specifieke situaties waardoor er een mogelijk tekort aan magnesium kan ontstaan. In deze situaties, of levensfasen, heeft het lichaam extra behoefte aan magnesium.

Medicijngebruik

Medicatie is bedoeld om bepaalde klachten of aandoeningen tegen te gaan. De keerzijde van medicijnen is dat ze onbedoeld (extra) magnesium kunnen verbruiken. Magnesium suppletie via de huid is dan zinvol. Nog meer over magnesium en medicijnen lees je in ons blog over dit onderwerp.


Sporten en bewegen

Sporten en bewegen zorgt voor een verhoogd magnesiumverbruik om twee redenen:

 • Transpiratie: door te zweten scheidt ons lichaam allerlei mineralen uit, waaronder magnesium.
 • Verbruik door het lichaam: om je spieren te laten samentrekken is magnesium nodig. Meer spiercontracties door sporten en bewegen zorgt dus voor een verhoogde vraag naar het mineraal.


Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de magnesiumbehoefte 20 tot 40% hoger dan normaal! Veel zwangere vrouwen hebben dan ook baat bij suppletie van extra magnesium, tijdens, maar ook na de zwangerschap. Alles over magnesium en zwangerschap lees je in ons blog over dit onderwerp.


Overgang

Ook bij de overgang lijkt magnesium een rol te spelen volgens verschillende onderzoeken. In deze levensfase is het daarom raadzaam het magnesiumgehalte in het lichaam aan te vullen, omdat een tekort aannemelijk is. We hebben over magnesium en de overgang een uitgebreid artikel geschreven, waarin we er nog meer over vertellen.


Hoe krijg je een magnesium tekort?

Meerdere factoren kunnen bijdragen aan een magnesiumtekort. In veel gevallen is een combinatie van meerdere factoren de reden. Hierboven hebben we al een aantal oorzaken genoemd van een tekort en ook hebben we aangegeven tot welke symptomen dit kan leiden. Er zijn echter nog een aantal factoren waarvan je op de hoogte moet zijn, omdat ze aan een tekort aan magnesium kunnen bijdragen. Helemaal in combinatie met de eerder genoemde oorzaken, is er sprake van een risico.

Ongezonde voeding

Ongezonde voeding is een breed begrip, maar in het kader van een magnesiumtekort bedoelen we hier magnesiumarme voeding mee. Een magnesiumrijk dieet bevat, zoals genoemd, (veel) groene groenten, volkoren granen, noten, maar ook koffie en pure chocolade. Belangrijk hierbij is wel dat binnen het voedingspatroon er een evenwicht tussen calciuminname en magnesium bestaat. Zeker in de westerse wereld is dit vaak uit balans, waardoor het teveel aan calcium ook nog eens kannibaliserend werkt op het tekort aan magnesium.Fijnstof en electrosmog

Ook hetgeen we inademen en de straling waarmee we ons omgeven hebben volgens sommigen invloed op het magnesiumgehalte. Hoewel hier wetenschappelijk nog discussie over bestaat, is het aannemelijk dat het een rol speelt. 

Magnesiumtekort bij ouderen

Hoe ouder we worden, hoe moeilijker we in staat zijn om magnesium goed en tijdig in te zetten in ons lichaam. We hebben dan een hogere inname nodig om ons inefficiënte lichaam te compenseren. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat er voldoende magnesium in het lichaam aanwezig is, om de nodige processen goed te laten verlopen.

Genetische aanleg

In samenhang met alle voorgaande punten is onze erfelijke aanleg mede bepalend voor onze magnesiumbalans. De ene mens is van nature beter in staat om zuinig en effectief met magnesium om te gaan. Deze mensen zullen met verder een gezonde levensstijl dan ook minder behoefte hebben aan suppletie, dan de mensen bij de biologische inzet van magnesium in het lichaam, moeizamer verloopt.De dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Hoeveel magnesium heeft het lichaam nodig? Hoeveel magnesium heeft het lichaam nodig? De dagelijks aanbevolen minimale hoeveelheid (ADH) in Nederland is 350 milligram voor mannen en 300 voor vrouwen. Deze normen verschillen overigens per land en zijn zoals gezegd minimaal. Meer mag en wordt door wetenschappers ook wel wenselijk geacht, zeker als men vanuit een tekort weer in magnesium balans wil komen. Bedenk ook dat de inname van magnesium niet gelijk staat aan gebruik. Iedereen is verschillend in de mate waarin magnesium biologisch wordt benut door het lichaam en zeker bij magnesiumsuppletie via pillen (dus los van voeding) is de hoeveelheid magnesium die onbenut weer wordt afgevoerd behoorlijk hoog. Blijf luisteren naar je eigen lichaam om te bepalen wat jouw dagelijkse behoefte is en welke vorm(en) van suppletie -indien je daartoe besluit- het beste bij jou passen. Of en zo ja hoeveel extra magnesium jij nodig hebt is moeilijk vast te stellen en van heel veel factoren afhankelijk. De zogenaamde zelfdiagnosepakketten bieden hulp bij het bepalen van jouw persoonlijke behoefte en de voor jou beste invulling daarvan.Hoe lang duurt het voor magnesium werkt?

Op korte termijn werkt extra magnesium vaak ontspannend. De effecten worden door sommige mensen al binnen een week waargenomen. Het gaat dan met name om stijve en gespannen spieren die ontspannen raken. Maar ook bij stress en onrust zijn de effecten merkbaar, al duurt dit vaak iets langer. Bij deze klachten is het waardevol te weten dat de effecten sneller lijken op te treden bij het gebruik via de huid. Ideaal hiervoor zijn bijvoorbeeld de magnesium voetenbaden en het gebruik van magnesiumgel of olie. Het effect op de langere termijn, het volledig herstellen van je magnesiumbalans, duurt langer. Soms is er wel maanden van suppletie nodig voordat er sprake is van opwaardering naar een eerder, of gewenst niveau. Deze hernieuwde balans kan gepaard gaan met zaken als een betere huidconditie, een goed concentratievermogen of activering van je natuurlijke energie.Heb ik baat bij extra magnesium?

Als je zeker wilt weten of je baat hebt bij extra magnesium, is het verstandig een eventueel magnesiumtekort te testen. Daarnaast weet je nu dat een teveel aan magnesium zelden ontstaat, doordat je overschotten uitscheidt. De beste manier om te weten of je extra magnesium nodig hebt, is daarom om het gewoon een tijd te proberen. Zechsal heeft hiervoor speciale pakketten ontwikkeld voor drie tot zes weken gebruik. Door het magnesium dagelijk tot je te nemen met behulp van de Zechsal zelfdiagnosepakketten, krijg je een goed beeld van de effecten van het mineraal op jouw lichaam. Sommige mensen ervaren direct effect, bij anderen duurt het een tijdje. Zeker bij chronische klachten is het een kwestie van volhouden en adviseren wij een pakket voor 6 weken te kiezen, zodat je het lichaam kan laten wennen en eventuele tekorten hebt aangevuld.FAQ

Wat is een magnesium tekort?

Een magnesium tekort betekent dat er te weinig magnesium in je lichaam is, waardoor bepaalde lichamelijk processen niet optimaal kunnen verlopen. Het magnesiumgehalte in je lichaam ligt dan onder de ondergrens. Dit fenomeen wordt ook wel hypomagnesiëmie genoemd. Dit tekort ontstaat relatief snel, omdat het lichaam magnesium niet op kan slaan. Het moet dus constant aangevuld worden, omdat het ook voortdurend wordt gebruikt.

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is nodig voor essentiële stofwisselingsprocessen in het lichaam. Magnesium is nodig om andere enzymen in ons lichaam goed te laten werken. Omdat het lichaam zelf geen magnesium kan aanmaken, is het belangrijk deze via de voeding of supplementen binnen te krijgen. Een langdurig magnesium tekort kan daardoor gevaarlijk zijn.

Hoeveel magnesium per dag is nodig?

Voor mannen is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, oftewel de ADH, 350 milligram per dag. Voor vrouwen is dit 300 milligram per dag.

Wanneer heb ik extra magnesium nodig?

Je hebt extra magnesium nodig, wanneer je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet haalt of wanneer je een magnesiumtekort heeft. Om erachter te komen of je een tekort hebt, kun je de magnesium check test doen.

Heeft magnesium slikken zin?

Ja. Magnesium van goede kwaliteit, met een hoge biologische beschikbaarheid, wordt goed door het lichaam opgenomen. Wanneer er een tekort aan magnesium in het lichaam is ontstaan, is magnesium slikken zinvol. Houdt hierbij wel altijd rekening met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Wat doet magnesium tekort?

Een magnesium tekort wordt in verband gebracht met allerlei klachten waaronder diabetes type 2, hart- en vaatziekten en osteoporose. Ook kan het mogelijk een oorzaak zijn van hoofdpijnklachten, verkramping in je spieren, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Let op: het is belangrijk uit te sluiten dat het niet om ernstige medische problematiek gaat. Laat je daarom altijd door een (huis)arts onderzoeken, wanneer je deze klachten ervaart. Wil je overigens meer weten over wat magnesium doet wanneer er wél voldoende voorradig is binnen het lichaam? Lees dan ons blog 'Wat doet magnesium?'.

Hoe ontstaat magnesium tekort?

Er zijn verschillende redenen waardoor een magnesium tekort ontstaan. Hoe u er aan komt is moeilijk exact vast te stellen, maar herken je de onderstaande situaties dan kan dat zeker een sterke bijdrage hebben.
 1. Je eet veel ongezonde, magnesiumarme voeding.
 2. Je gebruikt medicatie: medicatie verbruikt magnesium waardoor het niet kan kan worden gebruikt voor andere processen in het lichaam.
 3. Je hebt stress: stress verbruikt ook veel magnesium.
 4. Je sport en beweegt veel: sporten en bewegen vergen (veel) magnesium.
 5. Je spant je mentaal veel in: mentale inspanning vergt net als bewegen veel magnesium.
 6. Leeftijd: wanneer mensen ouder worden kan het lichaam magnesium moelijker opnemen, waardoor er meer van nodig is.
 7. Genen: genetische aanleg bepaalt voor een deel de mate waarin een lichaam in staat is magnesium op te nemen.


Hoe herken je magnesium tekort?

Een magnesium tekort herken je aan typische klachten die samengaan met het tekort. Denk daarbij aan:
 • Constante spierkrampen.
 • Vaak moe en futloos.
 • Geestelijke minder veerkrachtig.
 • Moeilijk in slaap kunnen komen.
 • Slecht concentratievermogen.
 • Verhoogd stressniveau.
 • Huidproblemen en een jeukende huid.
Let op: het is belangrijk vast te stellen dat er geen sprake is van ernstige onderliggende problematiek. Herkent u deze klachten, raadpleeg dan altijd uw (huis)arts.

Wat te doen bij magnesium tekort?

Wanneer er sprake is van een magnesium tekort, is het belangrijk dat je eerst de nodige oorzaken naloopt en om te kijken of je daar positieve invloed op kan uitoefenen. Aanvullend kun je magnesium supplementen nemen, die bijdragen aan een goede magnesiumbalans in je lichaam.

Hoe kan je een magnesium tekort aanvullen?

Een magnesium tekort kun je op meerdere manier aanvullen. Magnesium supplementen zijn een snelle manier om het mineraal binnen te krijgen, maar ook het nemen magnesiumrijke voeding is een goede manier.

Welke magnesium supplementen zijn handig bij een tekort?

Welke magnesium supplementen voor jou handig zijn, hangt af van je doel en je verdraagzaamheid. Heb je geen klachten bij inname van magnesium? Dan zijn orale producten een goede optie. Kan je maag- en/of darmstelsel deze producten lastig verwerken? Dan zijn de magnesiumproducten voor uitwendig gebruik beter voor jou. Let er echter altijd op, dat je magnesium van hoogwaardige kwaliteit neemt.

Wie heeft (een grote) behoefte aan magnesium?

Door de slechte kwaliteit van de hedendaagse voeding, hebben veel mensen behoefte aan extra magnesium. Doelgroepen met een specifiek verhoogde behoefte zijn echter sporters, zwangere vrouwen, mensen in de overgang en van oudere leeftijd en mensen die medicatie gebruiken. Wil je meer weten over magnesium en medicatie? Lees dan ons blog over dit onderwerp.

Hoe snel vul je een magnesium tekort aan?

Het varieert van persoon tot persoon hoe snel het magnesium werkt. Sommige mensen merken het effect binnen een week, waar het bij andere tot meer dan een maand kan duren voordat de effecten vernomen worden.

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25540137/

**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/

***https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/


Nb. hieronder vind je een filmpje over het meest gebruikte pakket (van magnesiumolie en badkristallen), voor drie weken gebruik. 

Betaal mogelijkheden