Stress en magnesium

Eén van de dingen die we merken als ons magnesiumgehalte structureel beneden peil komt is spanning. Fysiek in de vorm van spieren die aangespannen blijven, maar ook mentaal in de vorm van onrust of stress. De kans om in een neerwaartse spiraal terecht te komen is dan aanwezig: een magnesiumtekort veroorzaakt stress, stress slurpt magnesium met als gevolg nog meer stress.

Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Aanbieding
Zechsal ontspanningspakket
Zechsal ontspanningspakket Heerlijk thuis ontspannen!
Special Price € 46,95 Regular Price € 50,85
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Aanbieding
Zechsal zelfdiagnose pakket PLUS
Zechsal zelfdiagnose pakket PLUS Voor 6 weken, mét gebruikersboekje!
Special Price € 41,95 Regular Price € 44,80
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Aanbieding
Zechsal voetenbad 750g, met navulzak 750 gr
Special Price € 18,95 Regular Price € 21,90
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
NL nov 2015
Zechsal navulzak, 4 kg Voor 32 voetenbaden of 8x een ligbad
€ 29,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Spanning en magnesium tekort

Biologisch gezien is stress een nuttige korte-termijn reactie op gevaar. Adrenaline en cortisol niveaus schieten omhoog, onze pupillen worden groot, je bloeddruk stijgt en we gaan zweten. We zijn klaar om te vechten of te vluchten. Tegenwoordig is dat gevaar geen leeuw meer, maar een examen, een veeleisende baas, een file, of gewoon ontevredenheid. Simpelweg kun je zeggen dat spanning en stress synoniemen zijn. Soms is spanning prima, het maakt ons alert en vindingrijk, maar als spanning te lang aanhoudt is dit onplezierig en ondermijnend voor onze gezondheid. Door het tekort aan magnesium is de kans op het krijgen van allerlei klachten hoger. Zo hebben mensen die leiden aan stress als gevolg van een magnesiumtekort een verhoogde kans op depressie, maar ook op diabetes type 2. De eerste stap om weer in balans te komen is een gezond magnesiumrijk voedingspatroon. Bekijk ook dit (Engelse) filmpje over magnesium in voeding.

Soorten stress en de relatie met een magnesiumtekort

Iedereen heeft wel eens stress. In de onschuldige versie is dit spanning. Soms kan dat behoorlijk hoog oplopen, bijvoorbeeld vlak voor je eerste parachutesprong of een speech die je gaat geven, maar schadelijk is het niet.

De tweede vorm, frustrerende stress heeft al wat meer biologische oorsprong en ook gevolgen. Als je je meer dan incidenteel ergert aan dingen of personen kan dat (mede) een gevolg zijn van een verhoogde spanningsgraad in je cellen. Een tekort aan magnesium, dat voor de broodnodige ontspanning in bijvoorbeeld spier- en zenuwcellen zorgt, draagt dan in negatieve zin bij.

De derde en meest ernstige vorm is chronische stress. De spanning gaat niet weg, je cellen blijven in een soort semi-permanente staat van activiteit en het lichaam krijgt onvoldoende rust. Dit kan zich uiten in allerlei klachten, zoals bijvoorbeeld een burn-out.

Bij de oorzaak en de behandeling van chronische stress wordt vaak gekeken naar psycho-sociale factoren, maar er is ook een biologische component. Spanning en ontspanning zijn in ons lichaam hormonale activiteiten en bij de meeste van deze processen is magnesium betrokken. Of het nu gaat om de aanmaak van stofjes voor energie, slaap, geluksgevoel of concentratie, magnesium is een essentieel onderdeel en bij een tekort aan magnesium zal ons metabolisme ontregelt raken en onze hormonale huishouding haperen. Dit kan bijdragen aan het chronisch worden van stress.

Welke producten bij stress?

Natuurlijk gaat het bij stress niet om magnesium alleen. Regelmatig bewegen, gezond eten en ontspanningsoefeningen of mindfullness helpen om chronische stress te voorkomen of te verhelpen. Gebruik magnesium erbij als een biologische basis voor ontspanning van elke cel in je lichaam. In de avond een voetenbad met de Zechsal magnesiumkristallen en het dagelijks het gebruik van de verzorgingsproducten als de magnesium bodycream en de deodorant van Zechsal vormen een prima basis. Vul het eventueel oraal aan met dagelijks 2 gram magnesium bisglycinaat. Deze laatste staat bekend om de specifieke werking op de hersenen en geestelijke ontspanning.

Wat is Zechsal magnesium?

Zechsal magnesium is een natuurproduct. Het wordt gewonnen vlakbij Veendam, is 250 miljoen jaar oud en komt van 1600 meter diepte. Puur en onaangetast. Het bevat een hoge concentratie magnesiumchloride, aangevuld met een door de natuur samengestelde  uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen. Vandaar dat velen dit magnesium wereldwijd als superieur bestempelen. Zechsal is gevestigd vlakbij de bron. Daar verwerken en verpakken wij de producten. 

Betaal mogelijkheden