Stress en magnesium

Eén van de dingen die we merken als ons magnesiumgehalte structureel beneden peil komt is spanning. Fysiek in de vorm van spieren die aangespannen blijven, maar ook mentaal in de vorm van onrust, stress en soms angst. De kans om in een neerwaartse spiraal terecht te komen is dan aanwezig: een magnesiumtekort veroorzaakt stress, stress slurpt magnesium met als gevolg nog meer stress en mogelijk het gevoel van angst.

Spanning en magnesium tekort

Biologisch gezien is stress en de angst die daarmee gepaard gaat een nuttige kortetermijn reactie op gevaar. Adrenaline en cortisolniveaus schieten omhoog, onze pupillen worden groot, je bloeddruk stijgt en we gaan zweten. We zijn klaar om te vechten of te vluchten. Tegenwoordig is dat gevaar geen leeuw meer, maar een examen, een veeleisende baas, een file, of gewoon ontevredenheid. Simpelweg kun je zeggen dat spanning en stress synoniemen zijn.
Soms is spanning prima, het maakt ons alert en vindingrijk, maar als spanning te lang aanhoudt is dit onplezierig en ondermijnend voor onze gezondheid. Door het tekort aan magnesium is de kans op het krijgen van allerlei klachten hoger. Zo hebben mensen die lijden aan stress en angst als gevolg van te weinig magnesium een verhoogde kans op depressie, maar ook op diabetes type 2. De eerste stap om weer in balans te komen is om een gezond magnesiumrijk voedingspatroon. aan te nemen. Bekijk ook dit (Engelstalige) filmpje over magnesium in voeding

om hier nog meer over te leren.

Soorten stress en de relatie met een magnesiumtekort

Iedereen heeft weleens stress. In de onschuldige versie is dit spanning. Niet voor niets wordt het daarom ook wel eens gezonde spanning genoemd. Deze gezonde spanning kan soms zelfs hoog oplopen, bijvoorbeeld vlak voor je eerste parachutesprong of een speech die je gaat geven, maar schadelijk is het niet.

Frustrerende stress

Er bestaan echter ook vormen van stress die wél schadelijk zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de zogenaamde frustrerende stress, die al wat meer biologische oorsprong heeft. Bij deze vorm van stress kan magnesium, of beter gezegd een tekort aan magnesium, al een bijdrage leveren. Frustrerende stress is de stress die je voelt als je je ergert aan dingen of personen als gevolg van een verhoogde spanningsgraad in je cellen. Magnesium biedt dan het gewenste tegenwicht, omdat het helpt te ontspannen. Zowel mentaal, als ook voor je spieren

.

Chronische stress

De meest schadelijke vorm van stress gaat ook vaker gepaard met paniekaanvallen en angst. We hebben het hier over chronische stress. Magnesium is hier zeker niet de oorzaak van, maar kan wel bijdragen aan geestelijke veerkracht, wat wenselijk is tijdens angst en paniekaanvallen.

Hoe is magnesium betrokken bij stress en angst?

Magnesium is betrokken bij heel veel hormonale activiteiten in ons lichaam. Bij de oorzaak en de behandeling van chronische stress wordt vaak gekeken naar psychosociale factoren, maar er is ook een biologische component. Spanning en ontspanning zijn in ons lichaam hormonale activiteiten en bij de meeste van deze processen is magnesium betrokken. Of het nu gaat om de aanmaak van stofjes voor energie, slaap, geluksgevoel of concentratie, magnesium is een essentieel onderdeel en bij een tekort aan magnesium zal ons metabolisme ontregeld raken en onze hormonale huishouding haperen. Dit kan bijdragen aan het chronisch worden van stress en kan men op den duur zelfs langdurige angstgevoelens ondervinden.

Welke producten bij stress?

Natuurlijk gaat het bij stress en angst niet om magnesium alleen. Regelmatig bewegen, gezond eten en ontspanningsoefeningen of mindfulness helpen om chronische stress te voorkomen of te verhelpen. Gebruik magnesium erbij als een biologische basis voor ontspanning van elke cel in je lichaam. In de avond een voetenbad met de Zechsal magnesiumkristallen en het dagelijks het gebruik van de verzorgingsproducten als de magnesium bodycream en de deodorant van Zechsal vormen een prima basis. Vul het eventueel oraal aan met dagelijks twee gram magnesium bisglycinaat. Deze laatste staat bekend om de specifieke werking op de hersenen en geestelijke ontspanning.

Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Aanbieding
Zechsal ontspanningspakket
Zechsal ontspanningspakket Heerlijk thuis ontspannen!
Special Price € 46,95 Regular Price € 50,85
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Aanbieding
Zechsal zelfdiagnose pakket PLUS
Zechsal zelfdiagnose pakket PLUS Voor 6 weken, mét gebruikersboekje!
Special Price € 41,95 Regular Price € 44,80
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Aanbieding
Zechsal voetenbad 750g, met navulzak 750 gr
Special Price € 18,95 Regular Price € 21,90
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
NL nov 2015
Zechsal navulzak, 4 kg Voor 32 voetenbaden of 8x een ligbad
€ 29,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10Wat is Zechsal magnesium?

Zechsal magnesium is een natuurproduct. Het wordt gewonnen vlakbij Veendam, is 250 miljoen jaar oud en komt van 1600 meter diepte. Puur en onaangetast. Het bevat een hoge concentratie magnesiumchloride, aangevuld met een door de natuur samengestelde uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen. Vandaar dat velen dit magnesium wereldwijd als superieur bestempelen. Zechsal is gevestigd vlakbij de bron. Daar verwerken en verpakken wij de producten.

Betaal mogelijkheden