Wanneer magnesium innemen?

Wat is het beste moment en tijd om magnesium in te nemen? Dat lees je in dit artikel.

Zoals je in het vorige blog mogelijk al las, behoort magnesium al jaren tot de meest gebruikte supplementen. Maar ondanks die grote innamebereidheid, weten mensen vaak opmerkelijk weinig van het mineraal. Wij zien het als een deel van onze missie om deze onbekendheid over dit waardevolle mineraal voor het menselijk lichaam weg te nemen. Via onze blogs vertellen wij je alles wat je moet weten over dit prachtige mineraal. Het onderwerp van dit blog is ‘Wanneer magnesium innemen?’ en hierin behandelen we de vraag wat het beste tijdstip is om magnesium in te nemen.

Wanneer magnesium innemen: het beste tijdstip

‘Wanneer kan ik het beste magnesium innemen?’ is een vraag die ons bij Zechsal vaak wordt gesteld. Het meest verwachte antwoord daarop is een specifiek tijdstip, maar in werkelijkheid is het antwoord gecompliceerder en niet zo makkelijk te geven. Troostrijk is het feit dat we voortdurend magnesium nodig hebben, net zoals we ook zuurstof en water nodig hebben. Je zou dus kunnen zeggen dat het niet uitmaakt wanneer je het magnesium inneemt, maar er zijn wel degelijk factoren om rekening mee te houden in relatie tot het tijdstip van inname. We behandelen de belangrijkste daarvan in dit blog:

  • Biologische klok en genetische aanleg
  • Medicatiegebruik
  • De magnesiumverbinding
  • De wijze van suppletie

Biologische klok en genetische aanleg bepalen wanneer je magnesium moet innemen

Zowel de biologische klok alsook genetische aanleg spelen een rol bij de bepaling voor het beste moment om magnesium in te nemen. Om te begrijpen wanneer magnesium innemen het beste is, geven we daarom een korte introductie in deze twee begrippen.

De biologische klok en genetische aanleg

In ieder mens tikken meerdere biologische klokken. Er is sprake van een centrale klok in de hersenen, maar ook bijvoorbeeld de lever en de spieren functioneren in een klokritme. Het meest bekende klokritme in het menselijk lichaam is het slaap-waakritme. Deze en alle andere biologische klokken zijn onderling verbonden en ze communiceren via hormonen en zenuwprikkels. Bij de voeding of activering van deze lichaamscommunicatie speelt magnesium een cruciale rol. Dat zit zo: in de avond wanneer het gaat schemeren, wordt melatonine aangemaakt, het stofje dat ervoor zorgt dat we in slaap vallen. Gedurende de nacht wordt in ons lichaam cortisol aangemaakt. Dit zorgt voor alertheid en energie bij het ontwaken. Voor beide processen, dus zowel voor de aanmaak van melatonine als voor de aanmaak van cortisol, is magnesium nodig. De interne biologische klokken zijn overigens erg moeilijk om bij te stellen, daar ze onderdeel zijn van je genetische aanleg.

Magnesium innemen op basis van je biologische klok

Bij de meeste mensen werkt het nemen van extra magnesium in de avond het beste om het bovengenoemde proces te ondersteunen, maar er is ook een groep waarbij dit minder goed werkt. Deze mensen krijgen juist bij avondsuppletie een energieboost, waardoor ze moeilijker in slaap komen. Dit zijn echter uitzonderingen die vaak te maken hebben met factoren als voeding en alcohol. Is er dan nog een verder onderscheid te maken in het tijdstip van inname? Ja, want het lijkt erop dat avondmensen meer baat hebben bij late suppletie en ochtendmensen bij inname aan het begin van de avond. Hoe laat je magnesium het beste kunt innemen is dus afhankelijk van jouw aard.

Medicatiegebruik

Gebruikt je medicatie en ook één of meerdere magnesiumsupplementen, dan is het zaak om de tijdstippen van inname op elkaar af te stemmen. Het medicijn is daarbij leidend. Met andere woorden, als de arts of apotheker een bepaald tijdstip voor inname heeft gegeven, houd je je daaraan. Het antwoord op de vraag: ‘wanneer kun je het beste magnesium innemen?’ is dan afhankelijk van de tijdstippen waarop je je medicijnen inneemt. Hoewel er voor het nemen van extra magnesium vaak geen contra-indicatie geldt, is het verstandig om pillen of poeders met magnesium 1 à 2 uur voor of na het medicijn in te nemen. Voor schildkliermedicatie wordt een veilige marge van 4 uur aanbevolen. De reden voor deze voorzichtigheid is de mogelijke verstorende werking van magnesium op de werking van het medicijn. Tegelijkertijd is dit ook een signaal dat extra magnesium mogelijk een natuurlijke heilzame werking heeft. In ieder geval is het zo dat veel medicijnen magnesiumslurpers zijn, waardoor je magnesiumbehoefte hoger is. Daarover lees je meer in het blog over magnesium en medicatie. Met onze magnesium check tool kun je bovendien testen of je mogelijk een magnesium tekort hebt.  Op verzoek kunnen wij een lijst met medicatie die een negatieve invloed hebben op de magnesiumspiegel aanleveren.

De magnesiumverbinding

Magnesium is populair. Miljoenen mensen nemen extra magnesium. Vandaar dat er achter de verkoop van magnesium ook een hele marketingindustrie zit die weet dat kreten als ‘vernieuwde’ of ’verbeterde’ samenstelling stimulerend werken bij de aankoop. Vanuit die gedachte worden er dan ook regelmatig nieuwe verbindingen geïntroduceerd. Uit onderzoek blijkt dat de verschillen in biologische beschikbaarheid marginaal zijn. Ondanks de soms misleidende marketing, zijn er wat ons betreft echter drie soorten die er uitspringen en die wel werken. Elke soort heeft zijn eigen ideale moment om in te nemen. Hieronder lichten we ze toe.

Magnesium bisglycinaat

Magnesium bisglycinaat innemen doe je bij voorkeur in de avond, voor het slapengaan. Welk specifieke tijdstip van de avond is enigszins afhankelijk van het feit of je een avond- of ochtendmens bent. Ben je een ochtendmens, dan is inname op de vroege avond het meest geschikt. Ben je een avondmens, dan is inname op een later tijdstip mogelijk geschikter.

Magnesium citraat

Omdat magnesium citraat gekenmerkt en geprezen wordt om zijn uitwerking op de spieren, wordt deze vorm vaak in de ochtend genomen. Een goed moment hiervoor is tijdens het ontbijt, zodat het mineraal samen de andere voedingsstoffen opgenomen kan worden.

Magnesium chloride

Magnesiumchloride is de allrounder onder de magnesiumvormen. Magnesiumchloride vind je bij Zechsal in de magnesium vlokken. Omdat dit de lichaamseigen vorm van magnesium is, mag je veronderstellen dat verwerking en transport soepel verlopen en dat er sprake is van een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het makkelijk wordt opgenomen door het lichaam. Deze vorm wordt daarom vaak verspreid over de dag ingenomen.

 

Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Zechsal magnesium drops, 100 ml
Zechsal magnesium drops, 100 ml Puur natuur en groot gemak
€ 28,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Magnesium bisglycinaat poeder 200 gram
€ 32,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal magnesiumcitraat poeder, 200g
€ 18,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal dobberbad, 2 kg
Zechsal dobberbad, 2 kg Voor bad en voetenbad
€ 22,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


De wijze van suppletie

De laatste factor die van belang is als het gaat om wanneer magnesium innemen, is de wijze van suppletie. Daarbij maken we onderscheid in drie verschillende vormen: Oraal (via de mond). Transdermaal (via de huid). Pulmonaal (via de longen). Als we de laatste (die via zeewind plaatsvindt) hier buiten beschouwing laten, blijven orale inname en transdermale inname over.

Oraal

90% van de mensen die magnesium oraal innemen doet dit in pilvorm. Makkelijk, maar helaas wel de slechtste vorm. Je kunt de dosering namelijk niet bepalen en er zijn vrijwel altijd vul- en glansmiddelen toegevoegd die de werking van het supplement niet ten goede komen. Bovendien stoot de maag hierdoor het overgrote deel door naar de interne afvalverwerking. Pillen zijn vaak dus niet alleen onnodig belastend, maar ook niet doeltreffend. Beter is het gebruik van poeders en nog beter de is vloeibare vorm, waarbij je zelf de dosis bepaalt die afgestemd is op jouw behoefte. Wanneer je de orale vorm van magnesium in moet nemen hangt af van je doel: neem je magnesium meer vanwege het mentale effect, neem het dan in de avond. Neem het je het meer voor het effect op je energiebalans en je spieren? Neem het dan bij voorkeur in de ochtend.

Transdermaal

De transdermale vorm is al zo oud als de weg naar Rome, maar staat wetenschappelijk nog steeds ter discussie. Ondanks deze discussie is de transdermale vorm van inname de laatste 20 jaar echter bezig aan een (hernieuwde) opmars. Voor transdermale opname lenen zich de anorganische (natuurlijke) vormen van magnesium, zoals magnesium sulfaat en met name magnesiumchloride, het beste. Veel mensen die problemen hebben met orale inname of daar bijwerkingen van ervaren, zien deze vorm als ideaal. Voor wat betreft het tijdstip van inname gelden dezelfde richtlijnen als die bij de orale vormen: afhankelijk van je doel, kun je het ‘s ochtends of ‘s avonds innemen. Voor nog meer interessante informatie en weetjes over magnesium raden we je aan eens een kijkje in onze kennisbank te nemen. Laat je verrassen!

Jaap van Slooten, directeur Zechsal 

Betaal mogelijkheden