Magnesium en hartritmestoornissen

Als orgaan stelt het hart niet zoveel voor. De werking is namelijk erg simpel en wordt wel vergeleken met een pomp. Een sterke pomp die dagelijks zo’n 6200 liter bloed door ons lichaam stuwt en ongeveer 100.000 keer per dag klopt. Een proces dat je graag in stand houdt, want als dit niet verloopt zoals het hoort, spreken we van hartkloppingen of een hartritmestoornis. En dat is nog het beste scenario! Magnesium en het hart zijn nauw bij elkaar betrokken, zoals magnesium bij vele andere lichamelijke processen is betrokken. Je hebt daar misschien al het één en ander over gelezen in ons blog over wat magnesium doet in ons lichaam. In dit blog gaan we dieper in op de rol van magnesium op het hart, en waarom het mineraal goed is voor het hart.

De invloed van magnesium op het hart

Magnesium heeft op meerdere manieren invloed op het goed functioneren van het hart. Zo is magnesium betrokken bij de ontspanning van spieren en aangezien het hart ook een spier is, heeft het mineraal hier een belangrijke rol. Maar ook bij de regulering van de hartslag is magnesium betrokken en daarmee ook bij de bescherming tegen hartritmestoornissen. Op alle drie gaan we hieronder nog wat dieper in om meer inzicht te geven.

Ontspanning van de hartspier

Zoals gezegd is magnesium betrokken bij het ontspannen van spieren. Dit gebeurt allemaal onder de zogenaamde calcium-magnesium balans waarover je al kon lezen in het blog magnesium en spieren waar we hierboven naar linken. Het hart van het menselijk lichaam mag dan bekend staan als ‘de motor van ons lichaam’, maar technisch is het ‘gewoon’ een spier: een menselijk stuk weefsel dan aanspant en ontspant onder invloed van een elektrische stimulans afkomstig uit de hersenen, waarbij tijdens de aanspanning het bloed door de aderen wordt gepompt. Het lichaam ziet en behandelt het hart dan ook niet anders dan andere spieren en om deze optimaal te laten werken, maakt het gebruik van magnesium.

Regulering van de hartslag

Ook op een minder tastbaar vlak dan het samentrekken van de hartspier is magnesium van invloed op het hart, namelijk bij de regulering van de elektrische activiteit van het hart. Het speelt namelijk een rol bij het stabiliseren van de celmembraan van de hartspiercellen en bij het transport van ionen, zoals kalium en calcium, over de celmembranen. Klinkt dit nog vaag? We lichten het nog wat verder toe. Het hart genereert elektrische signalen die de samentrekking van de hartspier coördineren. Deze signalen worden voornamelijk gegenereerd door de sinusknoop, de natuurlijke pacemaker van het hart. Magnesium zorgt voor een optimale afgifte van deze elektrische signalen, doordat het in combinatie met andere stofjes invloed uitoefent op ionenkanalen (eiwitten in celmembranen die de doorgang van ionen als natrium, kalium, calcium en chloride reguleren) in de cellen van de hartspiercellen. Zonder magnesium worden de signalen dus niet goed doorgegeven en kan er dus een verstoring plaatsvinden.

Bescherming tegen hartritmestoornissen

Door mee te helpen bij de regulering van de hartslag helpt magnesium dus tegen hartritmestoornissen en hartkloppingen, waarbij hartkloppingen eigenlijk een symptoom van hartritmestoornissen zijn.

Teveel magnesium: oorzaak van hartkloppingen?

Duidelijk is dus dat magnesium een belangrijke rol speelt bij het goed werken van het hart. Maar kan een teveel aan magnesium ook leiden tot hartgerelateerde klachten zoals hartkloppingen? Het korte antwoord: ja. Dit kan. Het lange antwoord? Een teveel aan magnesium innemen is mogelijk, maar wanneer je je houdt aan de dagelijkse aanbevolen doseringen, kan je magnesium veilig gebruiken en zullen hartkloppingen niet snel voorkomen. Om jou magnesiumproducten te laten gebruiken die je hartgezondheid ten goede komen in plaats van dat ze schade aanrichten, zijn al onze producten voorzien van duidelijk instructies en doseringen. Zo kan je Zechsal magnesium veilig gebruiken en je gezondheid ondersteunen.

Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Aanbieding
Zechsal zelfdiagnose pakket PLUS
Zechsal zelfdiagnose pakket PLUS Voor 6 weken, mét gebruikersboekje!
Special Price € 41,95 Regular Price € 44,80
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Aanbieding
Zechsal zelfdiagnose pakket
Zechsal zelfdiagnose pakket Voor drie weken gebruik, met checklist!
Special Price € 22,95 Regular Price € 24,90
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Aanbieding
Zechsal magnesiumolie combi, 100 en 500 ml.
Special Price € 36,95 Regular Price € 42,90
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal deluxe, 4 kg
Zechsal deluxe, 4 kg Voor bad en voetenbad
€ 37,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10Magnesiumtekort en de effecten op het hart

Een teveel aan magnesium kan in extremis leiden tot hartritmestoornissen in de vorm van hartkloppingen, maar wat is het effect van een magnesiumtekort op het hart? Je zou het misschien niet zeggen, maar de symptomen zijn vergelijkbaar met die van een teveel van het mineraal. Ook bij een magnesiumtekort kun je hartkloppingen ervaren, of ergere hartritmestoornissen. In ons blog over magnesiumtekort lees je nog veel meer over de symptomen als gevolg van een tekort aan het mineraal.

Meer over magnesium

Zechsal is dé magnesiumspecialist. Bijna dagelijks lezen wij over nieuwe onderzoeken en toepassingen van magnesium en deze kennis delen wij graag met je. In onze kennisbank vind je nog veel meer artikelen over bijvoorbeeld magnesium en zwangerschap, magnesium in cosmetica, magnesium en medicatie en nog veel meer. Heb je vragen over één van onze producten of over de werking van magnesium en vindt je je antwoord niet in één van onze artikelen? Kijk dan op onze FAQ pagina, of neem contact met één van onze collega’s op via de klantenservice. Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden, of dit nu gaat om magnesium en hartkloppingen of een andere vraag.

Literatuur:

Bryson, B. Het lichaam, Amersfoort 2019.

 Lutsev, PA ea Pilot Randomized Trial of Oral Magnesium Supplementation on Supraventricular Arrhythmias, Nutrients july 2018

 Shechter, M. Magnesium and cardiovascular system Magnesium Research 2010 (nr 23).

Song, Y and  Liu,S Magnesium for cardiovascular health: time for intervention. The Amarican Journal of Clinical Nutrition,december 2014

 

Betaal mogelijkheden