Magnesium en hartritmestoornissen
Als orgaan stelt het hart niet zoveel voor. Het wordt wel vergeleken met een pomp: een wat dommige monomane krachtpatser die 6200 liter bloed per dag door ons lichaam stuwt en ongeveer 100.000 keer per dag klopt. Maar o wee als er mankementen aan het hart zijn, bijvoorbeeld als de bloedsomloop wat trager gaat of het kloppen soms onregelmatig gaat. Dat eerste gaat vaak geleidelijk en gaat gepaard met een complex aan klachten. Het laatste, ook wel hartritmestoornissen genoemd, voelen we onmiddellijk. Schrik en paniek. Zowel voor de pompfunctie als voor het regelmatige kloppen van ons hart hebben we voldoende magnesium nodig.
Hartfalen en magnesiumtekort
De twintigste eeuw kun je gerust de eeuw van het hart noemen. Er is enorme medische en technische vooruitgang geboekt. Toch hebben we vandaag 70% meer kans om aan een hartziekte te sterven dan in 1900. Dat komt deels doordat mensen toen eerder aan andere dingen doodgingen, maar heeft ook te maken met eetgewoontes en leefstijl. En daar kan de medische vooruitgang niet tegenop. Zeker in de westerse wereld zijn hartaandoeningen dodelijker als kanker, griep, longontsteking en ongelukken samen.
Dit komt omdat we -gemiddeld genomen- dikker en luier zijn dan 100 jaar geleden. Daardoor is de kans dat we biologisch uit balans zijn groter. Deze disbalans wordt zichtbaar in tal van fysieke en mentale klachten, zoals diabetes en depressie. Een voorbeeld van disbalans is de verhouding calcium/magnesium. Deze is uit het lood, we krijgen naar verhouding te veel calcium binnen ten opzichte van magnesium. Dit heeft (ook) een negatieve invloed op het functioneren van het hart. Bekijk dit filmpje over magnesium en ons hart.
Het eten van magnesiumrijk voedsel als bijvoorbeeld walnoten, avocado’s en (onbewerkte) groene groentes, is natuurlijk uitstekend. Het is echter meestal niet afdoende om de verhouding tussen calcium en magnesium te herstellen. Dit simpelweg omdat magnesiumrijk voedsel ook veel calcium bevat. Om de kans op allerlei klachten, waaronder hartfalen, te verkleinen is voor veel mensen magnesiumsuppletie (oraal en/of transdermaal) noodzakelijk.
Energie voor het hart en magnesiumtekort
Een ander aspect waarom het hart niet goed functioneert zonder voldoende magnesium, heeft te maken met energie. Het hart is een grootverbruiker van energie. Het kost nogal wat om al dat bloed naar boven en naar beneden te pompen én om het weer terug te halen. Elk uur wordt 260 liter door het hart verplaatst, waarbij de reis van het bloed door je lichaam ongeveer 50 seconden duurt. Je kunt je voorstellen dat dit voortdurende pompen energie vergt. Die energie wordt geleverd door het stofje Adenosinetrifosfaat, afgekort ATP. Dit is het hormonale stofje dat gemaakt wordt uit de koolhydraten, glucose en eiwitten die we via voedsel binnen krijgen. Bij dat omzettingsproces naar ATP is magnesium nodig, net als voor de distributie van ATP naar het hart.
Hartritmestoornissen en magnesium
Uit veel onderzoeken komt naar voren dat extra magnesium helpt bij het voorkomen van hartaandoeningen en dat deze preventieve werking de inzet van bijvoorbeeld betablokkers kan voorkomen of verminderen. Wanneer er hartritmestoornissen optreden kan dit een gevolg zijn van een magnesiumtekort. Extra magnesium kan dan helpen bij het opheffen of verminderen van hartritmestoornissen. Een tekort aan magnesium is vaak een combinatie van slechte voeding en leefstijl in combinatie met genetische aanleg. Maar ook medicijngebruik, intensief sporten, zwangerschap of overgang hebben invloed op het magnesiumgehalte. Naarmate we ouder worden wordt ook de magnesiumbehoefte hoger als gevolg van het feit dat we steeds minder in staat zijn om het biologisch goed te gebruiken.
Welke producten
Voor mensen met een gezonde levensstijl is het vaak voldoende om naast dagelijks gebruik van de verzorgingsproducten als Zechsal deodorant en bodycream, twee keer per week een voetenbad te nemen en/of in de ochtend 5-10 sprays van de magnesiumolie op de voeten te doen. Voor mensen met hartfalen is intensiever gebruik aanbevolen. Overleg bij twijfel altijd met uw behandelend arts.
Wat is Zechsal magnesium?
Zechsal magnesium is een natuurproduct. Het wordt gewonnen vlakbij Veendam, is 250 miljoen jaar oud en komt van 1600 meter diepte. Puur en onaangetast. Het bevat een hoge concentratie magnesiumchloride, aangevuld met een door de natuur samengestelde uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen. Vandaar dat velen dit magnesium wereldwijd als superieur bestempelen. Zechsal is gevestigd vlakbij de bron. Daar verwerken en verpakken wij de producten.
Literatuur:
Bryson, B. Het lichaam, Amersfoort 2019.
Lutsev, PA ea Pilot Randomized Trial of Oral Magnesium Supplementation on Supraventricular Arrhythmias, Nutrients july 2018
Shechter, M. Magnesium and cardiovascular system Magnesium Research 2010 (nr 23).
Song, Y and Liu,S Magnesium for cardiovascular health: time for intervention. The Amarican Journal of Clinical Nutrition,december 2014