Artrose: wat kan je doen om klachten te verminderen?
- 11 jul 2025
Artrose klachten horen bij een veelvoorkomende chronische aandoening waarbij het kraakbeen in je gewrichten in kwaliteit achteruitgaat. De kans op het ontwikkelen van deze aandoening neemt toe naarmate je ouder wordt, maar ook factoren als overgewicht, langdurige overbelasting en weinig beweging kunnen bijdragen. Hieronder leggen we meer uit over artrose klachten en hoe je ermee om kan gaan.
Veelvoorkomende klachten bij artrose
Naar schatting heeft ruim 1,6 miljoen mensen in Nederland last van artroseklachten. De verwachting is dat dit oploopt naar 2,5 miljoen in 2040 [1]. Een van de redenen waarom artrose zo ingrijpend is, zit in de symptomen die het met zich meebrengt. Deze kunnen sterk verschillen per persoon, maar bepaalde symptomen komen vaak voor.
Veel mensen met artrose hebben pijn bij bewegen. Artrose klachten zoals startstijfheid komen vooral ’s ochtends voor, of wanneer je na een periode van rust weer in beweging komt. Het op gang komen van het lichaam kost dan meer tijd.
Andere symptomen van artrose zijn het kraken of schuren van gewrichten, een verminderde beweeglijkheid en soms zelfs zichtbare vervormingen van gewrichten, zoals knobbels bij de vingers. Ook komt het regelmatig voor dat er vocht in het gewricht ophoopt, wat zorgt voor zwelling en een warm gevoel.
De rol van kraakbeen bij pijn door artrose
Om goed te begrijpen waar de artroseklachten vandaan komen, is het belangrijk om te kijken naar de rol van kraakbeen. Kraakbeen is een bijzonder weefsel. In gezonde gewrichten is het glad, veerkrachtig en elastisch. Het zorgt ervoor dat botten soepel over elkaar kunnen bewegen zonder wrijving. Bij artrose raakt dit systeem verstoord.
Door veroudering, overbelasting of eenzijdige bewegingen slijt het kraakbeen langzaam. Het oppervlak wordt ruw, dunner en in sommige gevallen verdwijnt het zelfs helemaal. Hierdoor gaan de onderliggende botten tegen elkaar schuren, wat leidt tot ontstekingsreacties in het gewricht. Dit veroorzaakt pijn, stijfheid en in sommige gevallen zelfs vergroeiingen.
Hoe kun je slijtage van kraakbeen vertragen?
De kwaliteit van kraakbeen speelt een grote rol bij pijnvrij bewegen. Als dat weefsel achteruitgaat, ontstaan er artroseklachten. De slijtage wordt versneld door factoren als overgewicht (waardoor er meer druk op de gewrichten komt te staan), weinig beweging en erfelijke aanleg. Ook oude blessures kunnen bijdragen aan een verhoogde kans op artrose, omdat het kraakbeen dan al beschadigd is.
Het goede nieuws is dat je, ondanks dat kraakbeen zichzelf niet volledig herstelt, wel invloed kan hebben op hoe snel die slijtage vordert en hoe je lichaam ermee omgaat. Door je gewrichten soepel te houden, spieren sterk te maken en gezond te leven, kun je de impact van artrose beperken.
Veelgebruikte behandelingen om artrose symptomen te verminderen
Artrose helemaal bestrijden is helaas niet mogelijk, maar er zijn wel verschillende behandelingen om de klachten te verminderen en je mobiliteit te behouden. In de reguliere zorg wordt vaak gestart met pijnstillers of ontstekingsremmers. Denk aan paracetamol of NSAID’s. Deze middelen kunnen helpen om de ergste pijn te onderdrukken, zodat je in beweging blijft – iets wat belangrijk is bij artrose symptomen.
In ernstige gevallen worden injecties met corticosteroïden of zelfs operaties overwogen. Denk aan het plaatsen van een knie- of heupprothese wanneer het kraakbeen volledig is verdwenen. Maar operaties brengen uiteraard risico’s met zich mee en worden vaak pas als laatste redmiddel ingezet.
Alternatieve behandelingen
Tegelijkertijd wordt er veel onderzoek gedaan naar alternatieve vormen van behandeling. Zo wordt het oude jichtmiddel colchicine onderzocht op effectiviteit bij artrose[2], en kijken wetenschappers naar de rol van stamceltherapie bij kraakbeenherstel[3]. Hoewel deze methodes nog in de onderzoeksfase zitten, zijn de eerste resultaten hoopgevend.
Ook beweging speelt een grote rol in de behandeling. Door je spieren te versterken, verlicht je de druk op het gewricht. Fysiotherapie, wandelen en zwemmen zijn effectieve manieren om actief te blijven zonder je gewrichten te overbelasten. In veel gevallen kun je hiermee de progressie van de klachten vertragen.
Daarnaast zijn er steeds meer mensen die zoeken naar andere aanvullende manieren om artroseklachten te verminderen, zoals voeding, leefstijlveranderingen en supplementen.
Supplementen als ondersteuning: magnesium
Supplementen worden vaak ingezet als natuurlijke aanvulling op reguliere zorg. Zeker bij chronische aandoeningen zoals artrose willen veel mensen liever niet direct naar zware medicatie grijpen. En hoewel supplementen geen wondermiddelen zijn, kunnen ze in sommige gevallen helpen met symptomen bij artrose.
Magnesium is een goed voorbeeld. Dit mineraal is betrokken bij meer dan 300 processen in het lichaam, waaronder de werking van spieren en de opbouw van botten[4]. Een goede magnesiumstatus helpt je spieren ontspannen en voorkomt kramp of verkramping rond pijnlijke gewrichten. Sommige onderzoeken laten zien dat mensen met een lage magnesiuminname vaker gewrichtsklachten hebben[5]. Overleg altijd met een arts voor je supplementen gaat gebruiken als ondersteuning bij medische aandoeningen.
Andere supplementen die kunnen helpen
Vitamine D wordt vaak aangeraden. Deze vitamine draagt bij aan het behoud van sterke botten en een goede spierfunctie[6]. Uit onderzoek blijkt dat mensen met klachten van artrose regelmatig een lage vitamine D-spiegel hebben. Suppletie kan dan helpen om de artroseklachten wat te verlichten, door verbetering van mobiliteit en spierkracht[7] – vooral bij mensen die in de winter weinig zonlicht krijgen.
Vitamine C ondersteunt de vorming van collageen, wat weer belangrijk is voor de structuur van kraakbeen. Daarnaast beschermt het cellen tegen schade door oxidatieve stress – iets wat vaak voorkomt bij ontstekingsprocessen in het lichaam. In enkele beperkte studies werd bij hogere vitamine C-inname minder progressie van artrose waargenomen[8], maar dat effect is nog niet bevestigd in grootschalige onderzoeken.
Andere supplementen zijn minder bekend, maar zeker interessant:
- Omega-3 vetzuren (EPA/DHA): mogelijk ontstekingsremmend. Sommige studies laten zien dat suppletie met visolie de pijn en ochtendstijfheid kan verminderen[9].
- MSM (methylsulfonylmethaan): zwavelverbinding die onderzocht wordt op effect bij gewrichtsklachten[10].
- Collageenhydrolysaat: kan helpen bij kraakbeenonderhoud[11].
- Curcumine: actief bestanddeel van kurkuma, mogelijk ontstekingsremmend. Hoewel het effect bij sommige mensen vergelijkbaar lijkt met dat van milde pijnstillers, is meer onderzoek nodig om dit breed te onderbouwen[12].
- CBD: uit de cannabisplant, vaak gebruikt bij pijnklachten, zonder psychoactieve werking.
Vind uit wat voor jou werkt bij klachten van artrose
Artrose is een complexe aandoening en iedere situatie is anders. Wat voor de één werkt om artrose symptomen te verminderen, hoeft niet per se voor de ander te gelden. De sleutel tot succes zit vaak in het combineren van verschillende benaderingen. Denk aan regelmatige beweging, een gezond voedingspatroon, eventueel supplementen en ondersteuning vanuit de reguliere zorg.
De producten van Zechsal kunnen hierbij een rol spelen. Dankzij hun natuurlijke samenstelling, met een focus op magnesium en gewrichtsondersteuning, vormen ze een waardevolle aanvulling voor wie op zoek is naar verlichting. Ontdek ons assortiment producten voor gewrichten en spieren. Zo kun je zelf ervaren welke aanpak het beste past bij jouw situatie met artrose klachten.
Bronnen
- https://reumanederland.nl/nieuws/artrosecijfers-nog-erger-dan-we-denken
- https://www.radboudumc.nl/nieuws/2023/eeuwenoud-en-goedkoop-medicijn-veelbelovend-voor-toekomst-artrosepatienten
- https://artroseklinieken.nl/stamcellen-als-behandeling-bij-artrose
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1216
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20633668/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24022733/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23904246/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8630116/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353789/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16309928/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/