Teveel magnesium?

Kan ik teveel magnesium binnenkrijgen?

Zoals van allerlei stoffen in de natuur, kun je ook van magnesium teveel krijgen. Als je lange tijd veel extra magnesium inneemt kan er in het lichaam een overschot ontstaan. Hoe snel je hier iets van merkt, verschilt per persoon en situatie. Eet je veel groene groente, noten, vette vis en peulvruchten, dan kan het zijn dat je tot de minderheid behoort die genoeg (maar niet snel teveel) magnesium binnenkrijgt. Drink je daarnaast vaak een (groene) smoothie en neem je ook nog een magnesium supplement, dan kan er in theorie na een langere periode een teveel ontstaan. In de praktijk komt dit weinig voor en moet je het wel erg bont maken om zover te komen.

Door de Nederlandse autoriteiten wordt een dagelijkse hoeveelheid aangeraden van 350 mg voor mannen en 300 mg voor vrouwen. Het lukt veel mensen niet om dit binnen te krijgen via hun voedsel. Daarom zijn supplementen onverminderd populair. Het Europese advies bij het gebruik van supplementen, is om niet meer dan 250 mg extra magnesium per dag te nemen. Bij Zechsal hanteren we dit advies voor onze supplementen. Er zijn echter veel fabrikanten die hun tabletten en pillen overdoseren en dan liggen bijwerkingen op de loer. Bij de opname via de huid, zoals bij magnesium voetenbaden of magnesium gels, speelt dit minder, omdat je lichaam eenvoudigweg opneemt wat het nodig heeft. Overdosering is hier geen issue.

Als je een te hoog magnesiumgehalte in je lichaam hebt wordt dit in medische termen hypermagnesiëmie genoemd. Volgens de richtlijnen voor behandeling en diagnostiek van de Internisten, het zogenaamde Acute Boekje, komt dit inderdaad zelden voor[1]. Er zijn een paar kanttekeningen: mensen met chronische nierproblemen of een slecht werkende of overactieve schildklier hebben een verhoogd risico. Mocht jij dat hebben, kun je nog steeds wel extra magnesium nemen maar kun je beter voorzichtig zijn en zeker niet overdoseren. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. In zeer zeldzame gevallen kan hypermagnesiëmie ook optreden bij uitdroging. Bijvoorbeeld bij extreme verzuring van het lichaam.

Wat merk je bij een teveel aan magnesium?

Je herkent een teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk.[2].Belangrijk om te vermelden is dat sommige van deze symptomen niet alleen duiden op een teveel, maar juist ook op een tekort aan magnesium. Dit geldt echter niet voor darmproblemen zoals buikloop, want die ontstaan alleen bij een te hoge magnesiuminname.

Hoe voorkom ik dat ik teveel magnesium neem?

Gebruik bijvoorbeeld transdermale magnesiumproducten, waarbij je niet makkelijk teveel kunt binnenkrijgen en je ook je maag/darmkanaal niet belast. Wil je liever supplementen innemen? Vermijd dan pillen of tabletten met een extreem hoge dosering (boven de 250 gram). Magnesium drops, magnesium citraat of  magnesium bisglycinaat zijn uitstekende voorbeelden waarmee je niet teveel binnenkrijgt. Op voorwaarde natuurlijk dat je je aan de aanbevolen dosering houdt.

[1]

Hypermagnesiëmie - Het Acute Boekje

hetacuteboekje.nl

https://www.hetacuteboekje.nl › hypermagnesiemie

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

Betaal mogelijkheden