Magnesium bij burn out

Magnesium bij burn out? Werkt het? Je leest het in dit blog.

In een tijd waarin burn-out steeds vaker voorkomt, is de rol van magnesium bij burn-out klachten belangrijker dan ooit. Onderzoeksbureau TNO schat dat meer dan 1,5 miljoen werknemers in Nederland kampt met ziekmakende overbelasting. Een enorm aantal dat alleen maar lijkt te stijgen. Geen wonder dat er veel geld en tijd wordt besteed aan preventie en behandeling. In de vaak multidisciplinaire aanpak van burn-out kan magnesium een belangrijke schakel zijn om erger te voorkomen en herstel te bevorderen. Je leest in dit blog meer over de rol en het effect van magnesium bij burn-out.

Populair op sociale media: magnesium bij burn-out klachten

De rol van magnesium bij burn-out krijgt steeds meer aandacht, ook op sociale media. Jongeren op platforms zoals TikTok bespreken vaak de voordelen van magnesium, met name magnesiumbisglycinaat[1], voor het verminderen van burn-out symptomen. Bij deze verbinding van magnesium is het glycine een goede transporteur om het magnesium door de zogenaamde hersenbarrière te loodsen.

Magnesiumbisglycinaat is een hit onder TikTok-gebruikers die op zoek zijn naar hulpmiddelen om angst te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Zo wordt de veelzijdige invloed van magnesium bij burn-out steeds duidelijker.

Veelvoorkomende burn-out symptomen en de rol van magnesium

Symptomen zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid, spanning, maagklachten, vermoeidheid, slecht slapen en angst zijn indicatief voor burn-out. Het is geen ziekte die alleen werkende mensen treft. Jongeren krijgen meer en meer te maken met burn-out. Het geen grip of controle ervaren over leven, studie of werk is niet leeftijdsgebonden.[2]

Integendeel: sinds de COVID-pandemie is het aantal jongeren met burn-out klachten fors toegenomen. Het evenwicht tussen draagkracht (wat kunnen we aan) en draaglast (wat wordt er van ons verwacht) is vaak zoek. Het gevoel dat je niet aan de eisen kunt voldoen die aan je gesteld worden, veroorzaakt stress. Langdurige of chronische stress wordt ook wel ‘surmenage’ genoemd, een Franse term die letterlijk vertaald overwerkt betekent.

Magnesiumtekort en stress

Onderzoek wijst uit dat er een mogelijke relatie is tussen magnesiumtekort en stress, waarbij beiden elkaar negatief beïnvloeden.

De wetenschap achter magnesium en stress

Eind 20e eeuw onthulden onderzoekers Galand en Seelig de link tussen magnesiumtekort en externe stressfactoren.[3] Zij constateerden een vicieuze cirkel, waarbij stress een magnesiumtekort veroorzaakt, waardoor je nog meer stress krijgt.

Sinds dat artikel is in talloze publicaties aangetoond dat stress en magnesiumtekort elkaar over en weer negatief beïnvloeden.

Ondanks wetenschappelijk bewijs is magnesiumsuppletie nog geen standaard onderdeel van de medische aanpak van burn-out.

Magnesium en depressie

Hoewel zowel burn-out als depressie kunnen samenhangen met magnesiumtekort, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee aandoeningen. Burn-out is vaak het gevolg van chronische werkgerelateerde stress en uitputting, terwijl depressie een breder scala aan symptomen en oorzaken heeft en dieper ingrijpt op iemands emoties en algemene levensperspectief.

Magnesium kan een ondersteunende rol spelen bij de behandeling van beide, door bij te dragen aan een betere stressregulatie en emotionele balans.

Uitdagingen bij magnesiummeting

Accurate meting van magnesium vormt een uitdaging in de medische praktijk. Bloedserummetingen, de standaardmethode, tonen slechts een fractie van het totale magnesiumgehalte, wat een compleet beeld van magnesiumtekort vertroebelt. Dit kan diagnose en behandeling bemoeilijken. Hoewel erkend in de wetenschap[4], wordt deze kennis nog niet volledig toegepast in de medische praktijk, wat leidt tot beperkt voorschrijven van magnesiumsupplementen ondanks hun bewezen nut.

Toename in behandelmethoden voor burn-out

In de aanpak van burn-out zijn diverse behandelmethoden in opmars, elk gericht op het herstellen van balans en welzijn. Hoewel traditionele methoden zoals cognitieve gedragstherapie en mindfulness van groot belang blijven, is er een toenemend bewustzijn over het belang van fysieke gezondheid in dit herstelproces. Hier speelt magnesium een sleutelrol.

Als een essentieel mineraal dat betrokken is bij honderden processen in het lichaam, helpt magnesium bij het reguleren van stressreacties en bevordert het een betere slaap en algemene ontspanning. Deze aspecten zijn cruciaal bij het herstellen van het fysieke en mentale evenwicht dat door burn-out is verstoord.

Naast deze algemene behandelingsadviezen, is het van belang om individuele leefstijlaspecten niet over het hoofd te zien. Gezonde voeding, voldoende beweging, en goede slaapgewoonten vormen de basis voor een effectief herstel. In dit spectrum van zorg en herstel biedt magnesium een aanvullende, natuurlijke ondersteuning. Het bevordert niet alleen een gezonde lichaamsfunctie, maar ondersteunt ook de psychologische veerkracht die nodig is om uit een burn-out te komen.

Aanbevolen magnesium supplementen bij burn-out

Hoewel de meest effectieve dosering en de tijdstippen van inname individueel verschillend kunnen zijn, zou je als je burn-out of stressklachten ervaart, de volgende supplementen kunnen toepassen:

  • Magnesium druppels: twintig druppels verspreid over de dag, opgelost in water, koffie, thee, zuivel of de warme maaltijd.
  • Magnesium bisglycinaat: een theelepel (1,5 gram) voor het slapen gaan, eventueel met vruchtensap of vitamine C voor een betere smaak.
  • Voetenbaden met magnesiumchloride-kristallen: twee tot drie keer per week.

Een voorbeeld uit de praktijk: voetreflexologen die hun behandeling starten met een voetenbad met magnesiumkristallen ervaren veel meer effect van hun behandeling tegen burn-out. Deze meerwaarde van magnesium bij de behandeling komt met name door de lichamelijke ontspanning en de soepelheid waarmee prikkels worden doorgegeven.

Het blijvende effect van magnesium op herstel van burn-out zit echter in een structurele suppletie, waarbij transdermale opname (via de huid) wordt gecombineerd met orale opname, de opname via het maag-darmkanaal.

Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Zechsal magnesiumolie, 500 ml
Zechsal magnesiumolie, 500 ml Navulfles voor de 100 ml sprayflacon
€ 29,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 Zechsal magnesium olie spray, 100 ml.
€ 12,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal dobberbad, 2 kg
Zechsal dobberbad, 2 kg Voor bad en voetenbad
€ 22,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal voetenbad, 750 g.
Zechsal voetenbad, 750 g. Goed voor 6x een voetenbad
€ 11,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Neem contact op met onze experts

Mocht je al onder behandeling zijn, stel je dosering dan vast in overleg met je behandelaar. Voor meer informatie en tips kun je contact opnemen met Zechsal. Onze specialisten geven je graag meer advies over het gebruik van magnesium bij burn-out.

Ina Kaiser

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Bel ons dan op 0598-626810

Ina Kaiser, Klantenservice Zechsal

[1] https://www.theguardian.com/wellness/2024/jan/09/magnesium-tiktok-trend-anxiety-does-it-work

[2] https://www.henw.org/artikelen/dreigen-jongeren-massaal-burn-out-te-raken-door-corona

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761127/

[4] https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1136

 

 

Betaal mogelijkheden