Sport en magnesium

Magnesiumtekort en sporten

De relatie tussen sportprestaties en extra magnesium is vaak onderzocht. Of het nu gaat om energie, verzuring, herstel na inspanning en krampbestrijding of om blessurepreventie en blessurebehandeling, magnesium is essentieel voor sporters. Dit geldt overigens ook voor wedstrijdfocus of het tegengaan van wedstrijdstress en de mentale ontspanning na de inspanning.

Energie, verzuring en een magnesium tekort

We krijgen energie door het hormonale stofje adenosinetrifosfaat, afgekort ATP. Een gemiddelde mens van 75 kilogram heeft per dag bijna zijn of haar lichaamsgewicht in ATP nodig. Voor sporters ligt dit hoger. Bij de aanmaak én het transport van ATP speelt magnesium een rol. Zonder magnesium geen ATP en zonder ATP geen energie.

Als we sporten, in hogere frequentie energie gebruiken, dan bestaat de kans dat we verzuren. De vraag naar energie is hoog, maar we hebben niet genoeg zuurstof om die energie aan te maken. Om toch aan de vraag te blijven voldoen gaan we over op de aanmaak zonder zuurstof, de aenearobe fase. De kunst, zeker bij explosieve inspanning is dit zo lang mogelijk te rekken en daardoor het moment van verzuring uit te stellen. Fysiologisch zijn bij dit uitstel de stofwisseling en de hartslag betrokken. Dit betekent dat naast training ook voedingscomponenten een rol spelen in dit proces. Cruciaal is daarbij magnesium, de spelverdeler bij metabolische processen én bepalend bij het ritme van het hart. Bekijk dit filmpje over magnesium en metabolisme

Herstellen, blessures en een magnesiumtekort

“De tour wordt gewonnen in bed”, Joop Zoetemelk zei het al. Herstel na de inspanning is niet alleen noodzakelijk om weer nieuwe energie op te doen, maar ook om sterker te worden: spieren bijvoorbeeld groeien tijdens rust, niet tijdens inspanning. Met het ontspanningsmineraal magnesium benut je de rustperiode optimaal. Topsporters geven aan dat als ze na bijvoorbeeld een zware training in bad gaan met de magnesium kristallen het herstel intensiever en dus ook sneller verloopt. Hierdoor zijn ze eerder in staat om de training te hervatten. En doordat ze meer belasting aan kunnen, presteren ze uiteindelijk beter. Maar ook voor hen die de Olympus in een wat meer recreatief tempo willen beklimmen zal extra magnesium behulpzaam zijn bij het sneller verminderen van spier- en gewrichtspijn na de inspanning. Bekijk dit filmpje over magnesium en spierherstel.

Tip: gebruik de Zechsallsport gel of de magnesiumolie als start van een ontspannende massage.

Ook bij een blessure is magnesium ondersteunend en zal het in veel gevallen het herstel bevorderen. Tijdens het sporten, bijvoorbeeld bij kramp of spier- of gewrichtsirritaties is de sportgel van Zechsal een eerste hulp. Kramp verdwijnt snel en pijntjes worden op een natuurlijke wijze onderdrukt. Ook bij een meer intensieve behandeling van een hardnekkige blessure is magnesium een extra hulp. Steeds vaker wordt de gel of de sportgel gebruikt in pakkingen rond de blessureplek.

Tip: smeer je voor je de sauna ingaat in met de magnesiumgel of de sportgel van Zechsal. Door de warme huid wordt het magnesium snel opgenomen. Je compenseert het verlies van magnesium door de inspanning én het zweet snel en op aangename wijze.

Wedstrijdstress en een magnesium tekort

Het is wetenschappelijk erkend dat magnesium ontspant, maar ook goed is voor de concentratie. Iedere sporter weet dat de prestatie mede afhankelijk is van de ‘mindset’. Er zijn kleinere onderzoeken bij sporters die indicaties geven dat magnesium een positieve invloed heeft op de wedstrijdmentaliteit. Voldoende magnesium als de oplossing van de paradox tussen ontspanning en concentratie kan dus zo maar het beslissende punt opleveren of je door die laatste kilometers helpen.

Bij een meerdaags toernooi kan extra magnesium, bij voorbeeld door middel van een bad of voetenbad je tussen de wedstrijden helpen ontspannen. Maar zorg dan wel dat er een nacht tussen zit, anders ben je wellicht te ontspannen om explosief te kunnen presteren.

Sommige sporters geven aan dat ze na de inspanning, zeker van een wedstrijd, maar moeilijk de ontspanning kunnen vinden. Dit uit zich onder andere in moeite om in slaap te komen. Ook hier biedt een bad of voetenbad ontspanning.

Welke producten bij magnesium tekort bij sporters

Naast de producten uit de sportlijn worden ook de magnesiumgel en de magnesiumolie intensief gebruikt door sporters. Hoeveelheid en frequentie is persoonlijk, maar advies is om in ieder geval dagelijks te suppleren voor de basisbalans.

Aanbevolen producten: 

     •   Zechsallsport flakes - Bestel nu!
     •   Zechsallsport gel - Bestel nu!
     •   Zechsallsport special - Bestel nu!

Wat is Zechsal magnesium?

Zechsal magnesium is een natuurproduct. Het wordt gewonnen vlakbij Veendam, is 250 miljoen jaar oud en komt van 1600 meter diepte. Puur en onaangetast. Het bevat een hoge concentratie magnesiumchloride, aangevuld met een door de natuur samengestelde  uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen. Vandaar dat velen dit magnesium wereldwijd als superieur bestempelen. Zechsal is gevestigd vlakbij de bron. Daar verwerken en verpakken wij de producten.

Literatuur:

Setaro, L ea Magnesium status and the physical performance of volleyball players: effects of magnesium supplementation Journal of Sport Sciences, vol 5 2014

Rayssiguier, Y ea New experimental and clinical data on the relationship between magnesium and sport Magnesium Research vol 3 1990

Zhang,Y ea  Can Magnesium Enhance Exercise Performance? Nutrients, september 2017