Magnesium en medicatie

Magnesium is betrokken bij honderden biologische processen in ons lichaam. Het is een subtiele regelaar die er o.a. voor zorgt dat andere vitamines en mineralen optimaal hun werk kunnen doen. Medicijnen zijn vaak enkelvoudig grof geschut, doelmatig gericht om één bepaald proces, bijvoorbeeld bloeddruk, cholesterolgehalte of maagzuur aan te pakken. Vaak worden in de lijst met bijwerkingen van medicijnen klachten benoemd die veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium. Het is daarom voor mensen die medicatie gebruiken vaak nuttig om extra magnesium te nemen.

Aanbevolen producten

Maagzuur, cholesterol en magnesiumtekort

Uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Nijmegen, blijkt dat mensen die maagzuurremmers als omeprazol slikken een verhoogde kans op een tekort aan magnesium hebben. Dus als je maagzuurremmers slikt en regelmatig spierkrampen hebt, vermoeid of verward bent, kan het nemen van extra magnesium deze bijwerkingen verminderen. Wil je meer weten over omeprazol en de bijwerkingen? Bekijk dan deze video over omeprazol (door Pharmacist Tips).

Een hoog cholesterolgehalte kan aderverkalking veroorzaken en wordt gezien als een risico voor hart- en vaatziekten. Hiervoor worden meestal statines voorgeschreven. Magnesiumtekort is een veelvoorkomend gevolg van het gebruik van statines. Extra magnesium helpt dan om de bijwerkingen te verminderen als vermoeidheid, stijve spieren en gewrichten. Het kan zelfs behulpzaam zijn om het gebruik van statines af te bouwen.

Magnesium is namelijk nodig voor de regulering van het enzym HMG-CoA-reductase, dat verantwoordelijk is voor de hoeveelheid cholesterol die wordt gevormd. Magnesium remt dit enzym niet constant - zoals statines doen - maar zorgt voor een natuurlijk regulering. Magnesium heeft de capaciteit om het enzym naar behoefte aan- of uit te schakelen. En dat is wel zo prettig want we hebben cholesterol wel nodig, o.a. voor de vorming van bijvoorbeeld celmembranen, geslachtshormonen en vitamine D. 

Chemotherapie en magnesiumtekort

Het volgen van een chemotherapie is zeer belastend en vaak confronterend. Extra vervelend zijn de bijwerkingen, zoals spierkrampen, hartritmestoornissen en neuropathie. Met name bij platinahoudende chemotherapie wordt daarom extra magnesium aanbevolen. Ook blijkt uit onderzoek dat om de bijwerkingen van het bij darmkanker veelgebruikte middel oxaliplatine te verminderen, extra magnesium behulpzaam is.

De theorie dat extra magnesium de groei van tumoren bevordert is niet gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Uit een studie op dieren blijkt dat bij een lage magnesiumspiegel de uitzaaiingen zelfs toenemen. Wel is het zaak om eventuele magnesiumsuppletie tijdens een chemokuur pas na overleg met uw behandelend arts op te pakken.

Welke medicijnen beïnvloeden de magnesium status?

Van verschillende medicijnen is aangetoond dat ze de magnesiumstatus kunnen verlagen. Het gaat dan bijvoorbeeld om laxeermiddelen, thiazidediuretica, lisdiuretica, bèta-2 agonisten, digoxine, antibiotica (aminoglycosides, gentamycine, amfotericine, carbenicilline), ACE-remmers, cisplatine, carboplatine, cyclosporine, pentamidine, foscarnet, tacrolimus, corticosteroïden, antihistaminica, immunosuppressiva, thioridazide, en cetuximab. Als je dit indrukwekkende rijtje – en de daaraan gerelateerde ziektes of aandoeningen - bekijkt, dan blijven er weinig medicijnen over die geen verlagend effect hebben op de magnesium status.

Aan de andere kant geldt ook dat (extra) magnesium de werking van medicijnen kan versterken of verstoren. Het is daarom raadzaam om extra magnesium en de medicatie niet gelijktijdig te nemen. Hoewel dit met name geldt voor orale suppletie van magnesium, is het ook bij transdermale opname van magnesium (via de huid) verstandig enige tijd  - een half uur tot een uur - tussen de medicatie en bijvoorbeeld een magnesium voetenbad of het gebruik van magnesiumolie te laten.

Welke producten bij medicatiegebruik?

Magnesium voetenbaden en olie zorgen voor een goede aanvulling van het magnesiumgehalte. Daarbij werken ze ontspannend. Maar ook de verschillende Zechsal gels, zoals de MCM-gel werken goed bij de bestrijding van bijwerkingen als kramp, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid.

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Wat is Zechsal magnesium?

Zechsal magnesium is een natuurproduct. Het wordt gewonnen vlakbij Veendam, is 250 miljoen jaar oud en komt van 1600 meter diepte. Puur en onaangetast. Het bevat een hoge concentratie magnesiumchloride, aangevuld met een door de natuur samengestelde uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen. Vandaar dat velen dit magnesium wereldwijd als superieur bestempelen. Zechsal is gevestigd vlakbij de bron. Daar verwerken en verpakken wij de producten.

Literatuur

Chen GC, ea.. Magnesium intake and risk of colorectal cancer: a meta-analysis of prospective studies. Eur J Clin Nutr. 2012 Nov.

Wesselink, E ea Dietary Intake of Magnesium or Calcium and Chemotherapy-Induced Peripheral Neuropathy in Colorectal Cancer Patients. Nutrients, 3/2018

Lameris A.L. et al. (2013). Omeprazole enhancesthe colonic expression of the Mg(2+) transporter TRPM6. Pflugers Arch. 456: 1613-1620.

Schwalfenberg, G.K ea The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare Scientifica, 9/2017 (online).