Magnesium en medicatie

Medicijngebruik en magnesium tekort

Magnesium is betrokken bij honderden biologische processen in ons lichaam. Het is een subtiele regelaar die er onder andere voor zorgt dat andere vitamines en mineralen optimaal hun werk kunnen doen. Medicijnen zijn vaak enkelvoudig grof geschut, doelmatig gericht om één bepaald proces, bijvoorbeeld bloeddruk of cholesterolgehalte aan te pakken. Vaak worden in de lijst met bijwerkingen klachten benoemd die veroorzaakt worden door een te kort aan magnesium. Veel medicatie slurpt magnesium en het is daarom voor veel mensen nuttig om aanvullend magnesium te nemen.

Maagzuur, cholesterol en magnesium tekort

Uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Nijmegen, zie ook dit artikel over maagzuurremmers en een magnesiumtekort, blijkt dat mensen die maagzuurremmers als omeprazol slikken een verhoogde kans op een tekort aan magnesium hebbe. Dus als je maagzuurremmers slikt en regelmatig spierkrampen hebt, vermoeid of verward bent, kan het nemen van extra magnesium deze bijwerkingen verminderen. Meer over omeprazol en bijwerkingen.

Een hoog cholesterolgehalte kan aderverkalking veroorzaken en wordt terecht gezien als een risico voor hart- en vaatziekten. Hiervoor worden meestal statines voorgeschreven. Extra magnesium kan helpen, mogelijk om het gebruik van statines af te bouwen, maar zeker om de bijwerkingen te verminderen!

Magnesium is namelijk nodig voor de regulering van het enzym HMG-CoA-reductase, dat verantwoordelijk is voor de hoeveelheid cholesterol die wordt gevormd. Magnesium remt dit enzym niet constant - zoals statines doen - maar zorgt voor een natuurlijk regulering. Magnesium heeft namelijk de capaciteit om het enzym naar behoefte aan- of uit te schakelen. En dat is wel zo prettig want we hebben cholesterol wel nodig, o.a. voor de vorming van bijvoorbeeld celmembranen, geslachtshormonen en vitamine D. In ieder geval is een magnesium tekort een voorkomende bijwerking. Daarnaast kan magnesium de bijwerking van stijve spieren doen verminderen.

Chemo therapie en magnesium tekort

Het volgen van een chemo therapie is zeer belastend en vaak confronterend. Extra vervelend zijn de bijwerkingen, zoals spierkrampen, hartritmestoornissen en neuropathie. Met name bij platinahoudende chemotherapie wordt daarom extra magnesium aanbevolen. Ook blijkt uit onderzoek dat om de bijwerkingen van het bij darmkanker veelgebruikte middel oxaliplatine te verminderen, extra magnesium behulpzaam is.

De soms wel gebezigde theorie dat extra magnesium de groei van tumoren bevorderd is niet gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Uit een studie op dieren blijkt dat bij een lage magnesiumspiegel de uitzaaiingen zelfs toenemen. Wel is het zaak om eventuele magnesiumsuppletie tijdens een chemokuur pas na overleg met uw behandelend arts op te pakken.

Welke medicijnen beïnvloeden magnesium status

Van verschillende medicijnen is aangetoond dat ze de magnesiumstatus kunnen verlagen. Bijvoorbeeld: laxeermiddelen, thiazidediuretica, lisdiuretica, bèta-2 agonisten, digoxine, antibiotica (aminoglycosides, gentamycine, amfotericine, carbenicilline), ACE-remmers, cisplatine, carboplatine, cyclosporine, pentamidine, foscarnet, tacrolimus, corticosteroïden, antihistaminica, immunosuppressiva, thioridazide, en cetuximab. Als je dit indrukwekkende rijtje – en de daaraan gerelateerde ziektes of aandoeningen- bekijkt, dan blijven er weinig medicijnen over die geen verlagend effect hebben op de magnesium status.

Aan de andere kant geldt ook dat (extra) magnesium de werking van medicijnen kan versterken of verstoren. Het is daarom raadzaam om extra magnesium en de medicatie niet gelijktijdig te nemen. Hoewel dit met name geldt voor orale suppletie van magnesium, is ook bij transdermale opname van magnesium ( via de huid) enige tijd tussen de medicatie en bijvoorbeeld een voetenbad of gebruik van de magnesiumolie te laten.

Welke producten bij medicatiegebruik?

Met name de magnesium voetenbaden zorgen voor een goede aanvulling van het magnesiumgehalte. Daarbij werken ze ontspannend. Maar ook de magnesiumolie en de  verschillende Zechsal gels, zoals de MCM-gel werken goed bij de bestrijding van bijwerkingen als kramp, spier- en gewrichtspijnen en vermoeidheid.

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Aanbevolen producten:

     •   Zechsal zelfdiagnosepakket - Bestel nu!
     •   Zechsal magnesiumolie combi of combi XL - Bestel nu!
     •   Magnesiumkristallen voor bad of voetenbad - Bestel nu!

Wat is Zechsal magnesium?

Zechsal magnesium is een natuurproduct. Het wordt gewonnen vlakbij Veendam, is 250 miljoen jaar oud en komt van 1600 meter diepte. Puur en onaangetast. Het bevat een hoge concentratie magnesiumchloride, aangevuld met een door de natuur samengestelde uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen. Vandaar dat velen dit magnesium wereldwijd als superieur bestempelen. Zechsal is gevestigd vlakbij de bron. Daar verwerken en verpakken wij de producten.

Literatuur

Chen GC, ea.. Magnesium intake and risk of colorectal cancer: a meta-analysis of prospective studies. Eur J Clin Nutr. 2012 Nov.

Wesselink, E ea Dietary Intake of Magnesium or Calcium and Chemotherapy-Induced Peripheral Neuropathy in Colorectal Cancer Patients. Nutrients, 3/2018

Lameris A.L. et al. (2013). Omeprazole enhancesthe colonic expression of the Mg(2+) transporter TRPM6. Pflugers Arch. 456: 1613-1620.

Schwalfenberg, G.K ea The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare Scientifica, 9/2017 (online).