Hoofdpijn, migraine en magnesium

Hoofdpijn is waarschijnlijk de meest voorkomende aandoening. Alleen al in Nederland worden dagelijks meer dan tweehonderdduizend mensen ernstig beperkt als gevolg van hoofdpijn. Vaak is de pijn hevig, soms tot misselijkmakend toe. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden: clusterhoofdpijn, aangezichtspijn, spanningshoofdpijn en migraine. Ze verschillen in plek, duur, intensiteit en oorzaak. De overeenkomst is dat ze allemaal pijnlijk en vaak ook ontregelend of zelfs verlammend werken. Vanuit magnesiumtekort is een relatie te leggen met de oorzaken van de verschillende vormen van hoofdpijn.

Als je in algemene zin meer wilt weten over soorten hoofdpijn of een zelftest wilt doen kijk dan op www.allesoverhoofdpijn.nl  

Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Aanbieding
Zechsal zelfdiagnose pakket PLUS
Zechsal zelfdiagnose pakket PLUS Voor 6 weken, mét gebruikersboekje!
Special Price € 41,95 Regular Price € 44,80
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Aanbieding
Zechsal zelfdiagnose pakket
Zechsal zelfdiagnose pakket Voor drie weken gebruik, met checklist!
Special Price € 22,95 Regular Price € 24,90
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 Zechsal magnesium olie spray, 100 ml.
€ 12,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
NL nov 2015
Zechsal navulzak, 2 kg Voor 16 voetenbaden of 4x ligbad
€ 17,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Magnesiumtekort en clusterhoofdpijn

Bij clusterhoofdpijn zit de pijn aan één kant van het gezicht, rond het oog. De oorzaak van clusterhoofdpijn is niet bekend. Wellicht dat daardoor ook de diagnose vaak verkeerd wordt gesteld. Clusterhoofdpijn wordt dan aangezien voor migraine of voor een onderhuidse ontsteking in de kaak. Feit is dat clusterhoofdpijn twee keer zo vaak voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Als de aanvallen hevig zijn en zeer veel pijn meebrengen helpen gewone pijnstillers vaak niet afdoende. Vanuit het reguliere medische circuit wordt voor de acute behandeling 100% zuurstof en sumatriptan subcutaan, dat wil zeggen via injecties toegepast. Preventief worden verapamil en lithium gebruikt. Op persoonlijk initiatief worden ook wel paddo’s, wietolie of cannabis (preventief) ingezet. 

Net als bij onze stofwisseling is ook de zenuwprikkelgeleiding gebonden aan je bioritme oftewel je biologische klok. Ons patroon of levensritme hangt samen met je biologische klok en we zijn gevoelig voor verstoringen. Wetenschappers vermoeden nu dat verstoringen in ons bioritme samenhangen met clusterhoofdpijn. Denk maar eens aan de problemen die mensen ondervinden wanneer we van de wintertijd naar de zomertijd gaan. 

Voor het functioneren van onze biologische klok en het repareren van haperingen is magnesium essentieel. Preventief gebruik van magnesium in de vorm van bijvoorbeeld voetenbaden voor het slapen gaan, kan wellicht aanvallen voorkomen en of de (pijn)intensiteit verminderen.

Aangezichtspijn en magnesiumtekort

Aangezichtspijn is pijn tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren. Het kan veel oorzaken hebben: van tand- en kaakontstekingen of -infecties tot Multiple Sclerose en botproblemen. Magnesium draagt bij aan het voorkomen of remmen van ontstekingen en draagt bij aan een gezonde mond- en gebitsfunctie. Ook is magnesium nodig voor de opbouw en instandhouding van onze botten en gewrichten. Op zijn minst kun je op basis van deze erkende werkingen van magnesium veronderstellen dat een voldoende magnesiumstatus in het lichaam preventief zal werken op het ontstaan van aangezichtspijn. Ook mag je veronderstellen dat extra magnesium bij aangezichtspijn verlichting kan brengen en - mits structureel toegepast - een bijdrage zal leveren aan vermindering van de klachten.

Spanningshoofdpijn en magnesiumtekort

Spanningshoofdpijn geeft een drukkende pijn, die ook vaak gevoeld wordt in de nek of schouders. Het  is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. De duur van de aanvallen varieert van een half uur tot maximaal een dag. Vaak ligt een combinatie van genetische en leefstijlfactoren ten grondslag aan het ontstaan van spanningshoofdpijn. Veel genoemd wordt een hoge bloeddruk in combinatie met gevoelens van onvrede of depressie. Vaak worden pijnstillers gebruikt om de aanval te onderdrukken of worden deze preventief gebruikt.

Magnesium werkt regulerend - in de meeste gevallen betekent dat verlagend - op de bloeddruk. Bij veel mensen met een magnesium tekort is ook sprake van een hoge bloeddruk. Over de effecten van magnesium bij depressie zie www.zechsal.nl/depressie

Migraine en magnesiumtekort

Migraine wordt beschouwd als een ziekte van de hersenen. Iemand met migraine voelt zich enkele uren tot soms dagen ziek. De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd en wordt als kloppend ervaren. Er is overgevoeligheid voor licht, geluid en reuk. Een migraineaanval kan enkele uren tot meerdere dagen duren. 70% van de mensen met migraine is vrouw. Naast genetische aanleg en prikkelgevoeligheid worden ook de maandelijkse hormoonschommelingen als oorzaak van migraine genoemd.

Er is veel en intensief onderzoek naar passende medicatie voor migraine. De reguliere inzet van triptanen lijkt wel effectief, maar de angst voor de bijwerking (hartfalen) is nog steeds niet middels een definitieve studie weggenomen. Aan de andere kant ontbreekt ook bewijs voor alternatieve curatie in de vorm van medicinale cannabis of psychotherapie. Als je hier meer over wilt weten is het volgende filmpje wel nuttig.

Video: Medical marijuana (Mayo Clinic)

Naar de inzet van extra magnesium bij migraine is veel studie gedaan. Zowel preventief - het minder voorkomen van aanvallen - als in termen van minder pijn en meer ontspanning, worden positieve resultaten gemeld.

Video: Complex migraine (Mayo Clinic)

Inzet magnesium bij hoofdpijn

Voor alle vormen van hoofdpijn kan extra magnesium positief werken op vermindering van aanvallen en meer ontspanning tijdens de aanvallen. Om het preventieve effect zelf te onderzoeken is het aan te raden om gedurende minimaal drie weken dagelijks magnesium te nemen in de vorm van de Zechsal voetenbaden, olie of gel. Neem minimaal drie keer per week een voetenbad en gebruik de overige dagen 15 tot 20 sprays van de magnesiumolie of een theelepel van de magnesiumgel of anderhalve theelepel van de MCM- of sportgel. Voelt u een aanval aankomen dan kunt u extra magnesiumolie of een gel smeren in de nek en de schouders. Het is geen bezwaar om dit in combinatie te gebruiken met reguliere pijnstillers. Voor combinatie met overige medicatie raadpleeg uw arts.

Wat is Zechsal magnesium?

Zechsal magnesium is een natuurproduct. Het wordt gewonnen vlakbij Veendam, is 250 miljoen jaar oud en komt van 1600 meter diepte. Puur en onaangetast. Het bevat een hoge concentratie magnesiumchloride, aangevuld met een door de natuur samengestelde  uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen. Vandaar dat velen dit magnesium wereldwijd als superieur bestempelen. Zechsal is gevestigd vlakbij de bron. Daar verwerken en verpakken wij de producten.

 

Betaal mogelijkheden