Dierproeven

Januari 2019

Vanuit alle hoeken van de wereld waren wetenschappers  bij elkaar gekomen om hun onderzoeksresultaten te presenteren. Allemaal  over magnesium en allemaal zeer veelbelovend en hoopgevend. Of het nu om botontkalking, depressie, diabetes type 2, hoofdpijn of herstel na inspanning ging, voldoende magnesium werkt preventief en in sommige gevallen ook curatief. Maar hoe mooi de onderzoeksresultaten ook waren, steevast eindigde de presentatie met de mededeling dat vervolgonderzoek noodzakelijk is.

Tijdens de lunch sprak ik met mijn tafelgenote, een Poolse hoogleraar Pharmacologie over deze – in mijn ogen ontkrachting- van de mooie onderzoeksresultaten. “Ach”, zei ze met dat prachtige accent waarmee Oost-Europese vrouwen Engels praten: “ wetenschappers zijn net mensen, dus gericht op instandhouding van de soort, onderzoek is ons bestaan, vandaar”. Ze keek op mijn naambordje: “Ah Zechsal!” zei je enthousiast. Ik ben fan van  jullie producten en ik niet alleen, ook mijn ratten zijn er dol op”

Op mijn vragende blik vertelde ze dat ze onderzoek deed naar magnesium in relatie  tot stress en dat ze in haar onderzoek ratten gebruikte. Ratten met een magnesium tekort leden daar duidelijk onder, zenuwenlijders werden het en ook veel jeuk als gevolg van huidaandoeningen. Zielig, vond ik.  De Poolse keek me stralend aan: “ maar dan geven we ze weer extra magnesium en dan knappen ze weer op. En sommige ratjes smeren we ook in met jullie bodycream, vinden ze heerlijk én gelijk minder jeuk. “Maar net als bij al onze producten zijn er geen dierproeven uitgevoerd bij ontwikkeling” zei ik, “dus eigenlijk neemt u een groot risico om die arme ratjes er zo maar mee in te smeren”.