AICHA

December 2018

Ooit kende ik iemand die allergisch was voor de krant. Niet zo maar een willekeurige krant, maar de NRC. Hij moest er van niezen. Bij de Volkskrant, de Trouw of de Telegraaf bleef hij keurig in de plooi, maar zodra hij de NRC onder zijn neus kreeg, moest hij onbedaarlijk niezen. Toch vond hij de NRC de beste krant en wilde hem graag lezen. Hij hing daarom de bezorgde krant eerst aan de waslijn en prikte er kleine gaatjes in. Nadat er wat wind doorheen was gekomen, kon hij redelijk niesvrij het kwaliteitsnieuws tot zich nemen. 

Ik ben een plotselinge niezer. Ik kan geen specifiek stofje of een polletje benoemen dat mijn neus doet prikkelen. Soms is het er ineens, de niesbui.  Mijn vader had het ook. Misschien is het wel erfelijk, zou er zoiets als een niesgen bestaan?

 Mijn persoonlijke  eigenaardigheid  bij het niezen is dat ik vaak aan Cheb Khaled denk. Deze Algerijns/Franse zanger scoorde in 1996 een wereldhit met Aicha  (spreek uit AAIISJAA). Een lied vol mediterrane hartstocht, waarbij de naam van de geliefde  luid en smartelijk uit de mond van Cheb de ether in schalt: AICHA. Mijn nies klinkt net zo.  AICHA proest ik Cheb uit volle borst na, niet één, maar soms wel vijf zes maal achter elkaar, met een voorlopig record van zeventien.

Een goede nies is topsport. Je zuigt lucht naar binnen, die vervolgens op zijn weg naar boven een steeds verdergaande versmalling ondervindt, daardoor aan kracht en snelheid wint en en passant een aanzuigend effect heeft op de holtes en spelonken in ons hoofd. Het daar zittende slijm, bacterién en andere ongerechtigheden worden in een machtige beweging meegezogen om dit geheel vervolgens met 150 km per uur ( ter vergelijk: een orkaan haalt met moeite 110 km per uur) uit de neusgaten te persen. De geopende mond maakt daarbij het geluid: AICHA!!!

Bij dat soort zo-maar-niesen ervaar ik soms een haast orgastisch genot; een goede nies geeft een geweldige ontlading en - zoals aangegeven- voor vijf, zes keer achter elkaar draai ik mijn hand niet om.

Maar de nies als gevolg van verkoudheid of griep is minder prettig. Het schoonschrapen van de holtes gaat moeizaam, simpelweg omdat ze te vol zitten. Ook de ontlading is niet bevrijdend, maar dreunt in je hoofd en de hoeveelheid besmettelijk groen en geel dat naar buiten komt overstijgt volgens RIVM-normen code rood met gemak. Van zo’n nies wil je snel weer af, alsjeblieft niet nog een keer.  Niet alleen Cheb Khaled, maar ook ik lijd, AICHA, AICHA

Het onvolprezen zuiveringszout van Zechsal helpt mij dan enorm. Waar normaal een kwart theelepeltje per dag voldoende is, neem ik bij dergelijke nood twee flinke theelepels, daarnaast citroenen. Een mooie stimulans van het herstelproces.