Beter slapen en magnesium

We slapen ongeveer één derde van ons leven. Zonde, zou je zeggen, maar die slaap is wel nodig om goed wakker te zijn. Zonder voldoende slaap functioneren we veel minder, zijn we prikkelbaar en veel gevoeliger voor tal van kwalen en aandoeningen. Vrijwel iedereen heeft wel eens problemen met slaap en ongeveer 20% van de mensen heeft dat zeer regelmatig. Zoals bij de meeste processen in ons lichaam speelt magnesium ook een rol bij slaap. Hoe zit dat?

Aanbevolen producten

Bezig met laden...
Zechsal MCM gel, 100 ml
Zechsal MCM gel, 100 ml Speciaal voor gewrichtsklachten
€ 14,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsallsport gel, 100 ml
Zechsallsport gel, 100 ml Pure magnesium power, mét OptiMSM
€ 14,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Zechsal zelfdiagnose pakket
Zechsal zelfdiagnose pakket Voor drie weken gebruik, met checklist!
€ 22,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
NL nov 2015
Zechsal navulzak, 4 kg Voor 32 voetenbaden of 8x een ligbad
€ 29,95
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Slapen en magnesium

Het lijkt zo logisch, maar pas sinds kort beginnen we te begrijpen waarom veruit de meeste- mensen overdag wakker zijn en ’s nachts slapen. Dit heeft met onze biologische klok te maken. Deze klok of beter gezegd dit klokkensysteem is een verfijnd mechanisme dat alle systemen op elkaar afstemt. Een goed functionerende biologische klok is essentieel voor een goede gezondheid. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier verder over de biologische klok. Dit mechanisme activeert onder andere melatonine, het hormonale stofje dat we nodig hebben om in slaap te vallen. Het is gelijkgezet op licht en donker, maar heeft een eigen ritme. Dat merk je bijvoorbeeld als je naar een andere tijdzone gaat: het fenomeen jetlag heeft alles te maken met het ‘achterblijven’ van onze biologische klok ten aanzien van licht en donker. Voor de aanmaak van melatonine hebben we magnesium nodig als brandstof. Wanneer er onvoldoende brandstof aanwezig is zullen we moeilijker inslapen.

Onrust door magnesiumtekort?

U kent ze wel. De goede adviezen voor een betere nachtrust. Geen smartphone bij het bed, geen alcohol voor het slapen gaan, geen stress, een avondwandeling, etc, etc. Allemaal tips om onrust te vermijden zodat u makkelijker kan inslapen en doorslapen. Deze nuttige leefstijladviezen verdienen ook biologische ondersteuning. En die ondersteuning biedt magnesium. Magnesium wordt niet voor niets wel het ontspanningsmineraal genoemd. In het delicate samenspel tussen magnesium en calcium zorgt de laatste dat we bijvoorbeeld spiercellen kunnen aanspannen en magnesium dat we kunnen ontspannen. Zowel in absolute zin als ook in relatie tot het calciumniveau moeten we zorgen dat we voldoende magnesium binnen krijgen. Ook als het gaat om de ontspannen randvoorwaarden te kweken om goed te slapen. Wil je meer weten over de verhouding calcium-magnesium, kijk dan deze video’s over calcium en magnesium.

Gespannen spieren, rusteloze benen en slapen

Aangespannen spieren en/of rusteloze benen worden vaak genoemd als boosdoeners voor het 's nachts wakker liggen en dus slecht slapen. Wanneer dit optreedt is het zeer behulpzaam om de Zechsallsport gel bij het bed te hebben. Wat opsmeren en licht inmasseren en u zult snel ontspannen. Ook bij rusteloze benen zal er een ontspannend effect van gebruik van deze producten uitgaan. Beter is om te voorkomen dat je  ’s nachts wakker wordt en even niet weet waar je het moet zoeken. Het nemen van een voetenbadje is vaak zeer behulpzaam bij het goed inslapen en helpt bij het voorkomen van fysiek ongemak gedurende de nacht.

Het fijnste van een goede nachtrust is het energiek wakker worden. In hormonale zin betekent dit een een samenspel tussen melatonine en cortisol langs de wijzers van onze biologische klok. Waar melatonine er toe bijdraagt dat we in slaap vallen, zorgt cortisol ervoor dat we energiek wakker worden. Ook bij cortisol is magnesium de brandstof voor aanmaak.

Welke Zechsal producten voor ontspannen slapen?

In de eerste plaats zal een regelmatig voetenbad ongeveer een uur voor het slapen gaan de ontspannen randvoorwaarden voor een goede nachtrust ondersteunen. Je krijgt op deze manier een behoorlijke dosis magnesium binnen die vaak ook doorwerkt in het energiek voelen de volgende ochtend. Ook gebruik van de magnesiumolie, bijvoorbeeld op de buik, onder de voeten of je oksels kan dit effect bewerkstelligen.

Wanneer je de spanning in de spieren voelt oplopen kan de Zechsallsport gel, MCM gel of magnesiumolie behulpzaam zijn. En tot slot: doe beetje magnesiumgel over uw tandpasta als u ’s avonds uw tanden poetst voor het slapen gaan. Tandpasta combineren met een paar spraytjes magnesiumolie kan ook. Welterusten! Lees hier meer over magnesium en slaapproblemen.

Wat is Zechsal magnesium?

Zechsal magnesium is een natuurproduct. Het wordt gewonnen vlakbij Veendam, is 250 miljoen jaar oud en komt van 1600 meter diepte. Puur en onaangetast. Het bevat een hoge concentratie magnesiumchloride, aangevuld met een door de natuur samengestelde  uitgebalanceerde hoeveelheid sporenelementen. Vandaar dat velen dit magnesium wereldwijd als superieur bestempelen. Zechsal is gevestigd vlakbij de bron. Daar verwerken en verpakken wij de producten.

Literatuur: 

Ooijen,G van. Daily magneium fluxes regulate cellular timekeeping, XIV International Magnesium Symposium, Roma 2018

Behnood Abbasi, ea The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec; 17(12): 1161–1169.

Watson, RR (ed) Modulation of sleep, Elsevier INC, 2015 ISBN978-0-12-420168-2

 

 

Betaal mogelijkheden